ARIR: "Problema României este fiscal-bugetară"

A.P.
Comunicate de presă / 8 octombrie 2020

"Problema României este fiscal-bugetară"

Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) a organizat cea de-a cincea ediţie a dezbaterii lunare online "Pulsul Pieţei Financiare". Principala concluzie în urma discuţiilor este că problema României este fiscal-bugetară şi nu poate fi rezolvată prin măsuri monetare, fără a genera efecte secundare, conform unui comunicat de presă ARIR.

Cristian Popa, CFA, Membru Consiliul de Administraţie, BNR

"O temă la care revin constant în ultima perioadă este, din păcate, şi trebuie să revin, este de datoria mea să revin: deficitul. Problema României este fiscal-bugetară.

O spun foarte clar: nu există soluţii monetare la problemele fiscale, nu fără efecte secundare. Când nu ai o monedă de rezervă internaţională (dolarul de exemplu), printarea de bani pentru finanţarea deficitului, "tiparniţa" să îi spunem, creează rapid inflaţie, duce la deprecierea monedei naţionale. Iar inflaţia ridicată este cel mai "parşiv" impozit, împovărează exact pe cei cu venituri scăzute.

Când vine vorba de politicile Băncii Naţionale a României din ultima perioadă, cuvintele cheie sunt echilibru - dozajul corect la măsurilor, sustenabilitate - decizii rapide însă cu orizont lung, transparenţă - Guvernatorul a explicat constant publicului măsurile adoptate de BNR, dar şi câmp de manevră.

Am coborât dobânzile, am stabilizat cursul, am dat lichiditate, iar prognozele ni s-au adeverit, cred că ne-am făcut bine treaba. Analizăm ce se mai poate face de aici încolo. BNR nu s-a lăudat cu programul de achiziţii care a avut rezultate foarte bune, nici cu reducerea etapizată a dobânzii şi menţinerea cursului stabil în acelaşi timp, ceea ce nu este deloc uşor, nici cu măsurile prudenţiale de sprijinire a pieţelor şi nici de alţii nu a fost lăudată, ba din contră. Leul este cea mai stabilă monedă din Europa centrală şi de est, înregistrând cea mai mică depreciere din regiune.

Uitându-ne spre viitor cred că termenul corect rămâne precauţie, când vorbim de politica monetară şi stabilitate când vorbim de curs. Chiar şi în aceste condiţii dificile, complicate, nu cred că este închis subiectul relaxării condiţiilor monetare, însă doar cu precauţie, cu foarte multă precauţie, poate nu imediat şi poate foarte gradual, pentru că şi riscurile s-au amplificat".

Daniela Şerban, Preşedinte şi Co-fondator ARIR

"În acest moment nu avem atât de multe mesaje optimiste din piaţă, cum aveam cu două luni în urmă. Pe fondul crizei sanitare avem foarte multe companii afectate şi putem vorbi de o rată a şomajului în creştere, de aceea este esenţial să utilizăm toate resursele pentru a redresa economia. Numeroase studii arată că o piaţă de capital dezvoltată dezvoltă la rândul ei economia, cele două fiind strâns interconectate. Principalul rol al pieţelor de capital este acela de a finanţa economia reală şi trebuie să luăm toate măsurile care se impun pentru a creşte piaţa de capital."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb