Valurile uriaşe ale unei recesiuni anunţate pe toate segmentele economiei vor ajunge mai devreme şi la noi, deşi România se află la marginea "imperiului european", apreciază Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliară şi directorul institutului de consultanţă "SGA România". Domnia sa explică: "Maladia
Domnul Silvestri atrage atenţia că a sosit timpul să nu mai privim paralizaţi de groază cum munca de azi şi vânzarea muncii naţionale de mâine se duc pe apa sâmbetei şi nici să stăm cu mâinile în sân când în aer începe să miroasă a ruină: "Acum, luciditatea şi calmul sunt esenţiale şi trebuie să avem o privire mai largă şi mai trează.
A sosit timpul ca autorităţile şi piaţa imobiliară să caute soluţii pentru ieşirea dintr-o viitoare recesiune".
Piaţa imobiliară românească este marcată de lipsa unei strategii sociala şi de lipsa perspectivei de model istoric. "Când aproape totul a devenit la noi un grandios joc de Caritas imobiliar, unde susţinerea agenţilor iresponsabili ai fericirii prin viaţa pe datorie s-a dovedit decisivă, efectele unei recesiuni nu pot fi controlabile pe termen scurt şi nici neînsemnate", atrage atenţia directorul "SGA România".
Scadenţa recesiunii va fi foarte costisitoare şi se apropie cu paşi repezi şi pe piaţa imobiliară. În opinia lui Artur Silvestri, o vor plăti speculatorii de aici dar şi cei veniti din străinătate, precum şi cei care au crezut că robinetul este un izvor nesecat, deşi era evident că fluctuaţiile debitului de bani nu conţineau semne bune. "Oriunde piaţa imobiliară depinde de sursele de bani, de bursa şi de
Paradoxal, marea masă a cumpărătorilor potenţiali de la noi din ţară va fi cel mai puţin afectată de o viitoare recesiune. Potrivit "SGA", este vorba despre enorma categorie de tineret fără locuinţe, "incalificabili" la contractarea de credite şi condamnaţi să rămână chiriaşi, precum şi ţăranii care nu şi-au vândut pământul la preţ derizoriu.