ARTUR SILVESTRI: Este timpul să găsim soluţii pentru contracararea unei recesiuni imobiliare puternice

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 23 ianuarie 2008

Valurile uriaşe ale unei recesiuni anunţate pe toate segmentele economiei vor ajunge mai devreme şi la noi, deşi România se află la marginea "imperiului european", apreciază Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliară şi directorul institutului de consultanţă "SGA România". Domnia sa explică: "Maladia , care, în loc să-şi caute leacuri, umblă iresponsabil peste suprafeţele Pamântului, va atinge negreşit şi piaţa imobiliară de la noi şi este mult mai adâncă decât a lăsat să se întrevadă. Consecinţele nu vor fi minore şi nici nu vor putea fi contracarate şi atenuate cu uşurinţă. Piaţa imobiliară începe să-şi arate fragilitatea în toată lumea şi mai ales acolo unde aproape întreaga piaţă nu este decât un derivat al pieţei creditelor ipotecare".

Domnul Silvestri atrage atenţia că a sosit timpul să nu mai privim paralizaţi de groază cum munca de azi şi vânzarea muncii naţionale de mâine se duc pe apa sâmbetei şi nici să stăm cu mâinile în sân când în aer începe să miroasă a ruină: "Acum, luciditatea şi calmul sunt esenţiale şi trebuie să avem o privire mai largă şi mai trează.

A sosit timpul ca autorităţile şi piaţa imobiliară să caute soluţii pentru ieşirea dintr-o viitoare recesiune".

Piaţa imobiliară românească este marcată de lipsa unei strategii sociala şi de lipsa perspectivei de model istoric. "Când aproape totul a devenit la noi un grandios joc de Caritas imobiliar, unde susţinerea agenţilor iresponsabili ai fericirii prin viaţa pe datorie s-a dovedit decisivă, efectele unei recesiuni nu pot fi controlabile pe termen scurt şi nici neînsemnate", atrage atenţia directorul "SGA România".

Scadenţa recesiunii va fi foarte costisitoare şi se apropie cu paşi repezi şi pe piaţa imobiliară. În opinia lui Artur Silvestri, o vor plăti speculatorii de aici dar şi cei veniti din străinătate, precum şi cei care au crezut că robinetul este un izvor nesecat, deşi era evident că fluctuaţiile debitului de bani nu conţineau semne bune. "Oriunde piaţa imobiliară depinde de sursele de bani, de bursa şi de ce se răspândesc global, vom avea urmări neprevăzute în amploare, dar sigure".

Paradoxal, marea masă a cumpărătorilor potenţiali de la noi din ţară va fi cel mai puţin afectată de o viitoare recesiune. Potrivit "SGA", este vorba despre enorma categorie de tineret fără locuinţe, "incalificabili" la contractarea de credite şi condamnaţi să rămână chiriaşi, precum şi ţăranii care nu şi-au vândut pământul la preţ derizoriu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb