Producătorul de aluminiu "Alro" Slatina (ALR) a anunţat, vineri, că a constestat, în instanţă, amenda primită de la Consiliul Concurenţei, în ancheta din 2012 asupra contractelor dintre Hidroelectrica şi aşa-numiţii "băieţi deştepţi din energie".
Astfel, compania a depus, pe 18 mai, o cerere pe rolul Curţii de Apel Bucureşti prin care solicită anularea deciziei de sancţionare dată de către Consiliul Concurenţei, în urma investigaţiilor declanşate şi a amenzilor aplicate în valoare de 21,23 milioane lei.
În cadrul anchetei sectoriale pe piaţa energiei electrice, Consiliul Concurenţei a sacţionat Hidroelectrica şi zece parteneri contractuali ai companiei, printre care şi "Alro", cu amenzi în valoare totală de 165,8 milione lei, pentru încheierea de înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de electricitate, prin contractele preferenţiale pe termen lung.
Contractele găsite, încheiate preferenţial, fără un proces de selecţie obiectiv şi în lipsa unor proceduri transparente de comercializare a energiei electrice, prevedeau comercializarea unei cantităţi de energie mai mari decât putea să producă Hidroelectrica, a anunţat Consiliul Concurenţei, la începutul anului.
De asemenea, "Alro" a mai depus în instanţă şi o cerere de suspendare a executării silite a aceleiaşi decizii.
Anterior, societatea "Alro" a transmis Bursei de Valori Bucureşti că a avut o relaţie comercială corectă cu Hidroelectrica, conformă cu toate prevederile legale care reglementează sectorul energetic din ţara noastră.
"Alro nu a încheiat niciun fel de înţelegere orizontală sau verticală în legătură cu contractul analizat de Consiliul Concurenţei", arăta un comunicat al societăţii. Alro a precizat: "Compania va analiza toate măsurile legale necesare şi va acţiona pentru a demonstra, încă o dată, că, în relaţia cu producătorul de energie electrică, a respectat, pe deplin, reglementările în vigoare. În calitatea sa de consumator final de energie electrică, Alro nu a revândut energia electrică, ci a folosit-o exclusiv în procesul de producţie a aluminiului din cadrul Grupului. Mai mult, nu există precedente în jurisprudenţa europeană cu privire la sancţionarea unui consumator final de energie electrică pentru înţelegeri pe verticală în vederea închiderii pieţei prin contracte încheiate pe termen lung. Compania are un profil unic de consum al energiei electrice în România, plăteşte în avans pentru furnizarea de electricitate, fapt ce permite furnizorului de energie electrică acces la un flux financiar garantat pentru finanţarea activităţilor sale operaţionale şi de investiţii, fără alte garanţii pentru activele fixe şi creanţele sale".
Alro a reamintit, atunci, că aceste contracte au fost investigate de Comisia Europeană (CE), într-un dosar care viza un potenţial "tarif preferenţial" pentru electricitate: "În urma unei analize amănunţite, derulată pe mai mulţi ani, CE a concluzionat că «Hidroelectrica a practicat preţuri care au fost conforme pe deplin cu preţul de referinţă de pe piaţă»".
Investigaţia Consiliului Concurenţei a fost declanşată în anul 2012, indiciile fiind identificate în cadrul anchetei sectoriale pe piaţa energiei electrice.
Pe parcursul investigaţiei, mai multe companii, comercianţi de energie au acţionat în instanţă Consiliul Concurenţei, contestând folosirea unor documente ridicate cu ocazia inspecţiei inopinate efectuate la sediile acestora. Aceste litigii au condus la întârzierea procedurii investigaţiei cu peste un an.