Asalt la Nabucco: "Armax Gaz" ţinteşte un sfert din partea românească a gazoductului

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 21 iulie 2009

Giuseppe Verdi (1813-1901) a prevăzut totul.

Giuseppe Verdi (1813-1901) a prevăzut totul.

Producătorul autohton de echipamente pentru industria energetică "Armax Gaz" SA din Mediaş, vrea să acopere un sfert din furnizarea serviciilor necesare construcţiei viitorului gazoduct, care va transporta gazele naturale din Orientul Mijlociu în Europa, pe ruta Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria. Mircea Simion Vascan, preşedintele Armax Gaz, a declarat pentru ziarul Bursa: "Consider că Armax ar putea realiza singură cel puţin un sfert din ceea ce înseamnă construcţia porţiunii româneşti a Nabucco, ceea ce ar fi echivalentul a 125 de milioane de euro. După calculele mele, investiţia totală necesară realizării gazoductului pe teritoriul românesc s-ar ridica la 500 de milioane de euro". Armax Gaz ar putea furniza astfel echipamentele necesare pentru măsurarea şi tratarea gazului ce ar traversa Nabucco, dar şi pentru construcţia propriu-zisă a conductei.

Preşedintele "Armax" consideră că societatea pe care o conduce ar putea asigura, împreună cu alte companii autohtone, precum "Condmag" Braşov, "Gazproiect" Braşov şi "Petrostar" Ploieşti până la 80% din serviciile necesare proiectării, construcţiei şi funcţionării "Nabucco" pe teritoriul românesc. Mircea Vescan mai spune: "Condmag este o societate pe care eu am redat-o economiei româneşti după ce am luat-o de la stat, iar Gazproiect este tot o societate de-a noas­tră. Sper că politicienii vor avea suficientă înţelepciune ca să angajeze societăţi autohtone pentru acest lucru, mai ales în actualele condiţii economice".

Parte din speranţele legate de construcţia Nabucco sunt legate şi de faptul că prima jumătate a anului a fost una mai puţin bogată în contracte pentru compania "Armax Gaz", mai ales în ceea ce priveşte licitaţiile câştigate. Printre clienţii "tradiţionali" ai societăţii se numără "Romgaz", "Transgaz", "Petrom" şi fostele companii "Distrigaz".

"Nu am primit nicio licitaţie de la începutul anului, deşi am participat aproape la toate. Am pierdut licitaţii grele organizate de Transgaz", explică Mircea Vescan.

Preşedintele "Armax Gaz" aşteaptă, însă, o licitaţie importantă a "Romgaz" la care speră să aibă mai mult noroc.

"Este uimitor faptul că, în această perioadă atât de dificilă pentru companiile româneşti, ei se mişcă precum melcii. Aşteptăm o licitaţie importantă organizată de Romgaz, până acum nu prea au fost scoase contracte pentru obiectul nostru de activitate", a adăugat Mircea Vescan.

Domnia sa mai spune că "Armax Gaz" va avea profit la şase luni, însă nu unul atât de mare "pe cât ar merita compania".

În primul trimestru al anului, societatea a raportat un profit brut de 622.101 lei, în creştere faţă de perioada similară a anului trecut, când profitul a fost de 449.999 lei. Profitul din exploatare al companiei a scăzut, însă, în primele trei luni ale anului cu peste 83%, la 138.991 lei, în contextul creşterii cheltuielilor de exploatare faţă de veniturile similare.

"Armax Gaz", companie tranzacţionată pe piaţa Rasdaq sub simbolul ARAX, are o valoare de piaţă de 36,32 milioane de lei, potrivit preţului de 0,0623 lei/ acţiune înregistrat în şedinţa bursieră de ieri.

Mircea Simion Vescan care controlează 39,42% din companie a fost consilierul pe probleme de gaze naturale al fostului ministru al economiei, Varujan Vosganian, fiind asociat cu un alt nume important al industriei autohtone de profil - Gheorghe Călburean, patronul grupului Dafora.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca lucrurile s-ar desfasura normal in aceasta tara initiativa domnului Vescan este deosebita si ar aduce "oxigen"

    pentru cateva firme romanesti.

    Cred ca rechinii din msafia politico-economica de pe la noi nu vor lasa lucrurile profitabile sa le scape si vor gasi metode sa incurce afacerea dac nu vor lua tainul cum spunea un clasic in viata. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb