ASE s-a mânjit de Rompetrol

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie 2016

ASE s-a mânjit de Rompetrol

ASE a făcut un studiu despre impactul economic al investitorului KMG International, fără să compare rezultatele cu alte companii

Studiul nu pomeneşte de ancheta DIICOT

Dr. Bogdan Negrea, ASE: "Studiul este unic, fiind şi prima dată când o instituţie academică întreprinde o astfel de analiză asupra impactului direct, indirect şi indus pe care un mare jucător economic îl are la creşterea economică şi bunăstarea ţării"

În pline cercetări ale procurorilor în dosarul Rompetrol Rafinare, legate inclusiv de înţelegerea cu statul român referitoare la înfiinţarea unui fond de investiţii comun, Academia de Studii Economice din Bucureşti s-a apucat să facă un studiu despre impactul economic al investitorului KMG International, care subliniază contribuţia KMG International la securitatea energetică a României.

Probabil ca să fie mai atractiv, documentul este presărat de imagini colorate, arătând mai mult a material de promovare, decât a publicaţie serioasă.

Bogdan Negrea, profesor şi cercetător al ASE, recunoaşte că studiul este unic.

Domnia sa declară, într-un comunicat transmis de KMG International: "Indicatorii financiari şi operaţionali au relevanţă pentru specialişti, dar prin analiza Leontief putem vedea valoarea adăugată adusă de companie pentru întreaga societate. De exemplu, cu taxele plătite de KMG International la bugetul de stat în perioada 2013-2015 (5,1 miliarde de dolari) s-ar fi putut construi 16.466 de grădiniţe, 10.466 de şcoli, sau 48 de spitale, în timp ce pentru fiecare loc de muncă creat, Grupul generează indirect alte 2,25 locuri de muncă în economie. Studiul este unic, fiind şi prima dată când o instituţie academică întreprinde o astfel de analiză asupra impactului direct, indirect şi indus pe care un mare jucător economic îl are la creşterea economică şi bunăstarea ţării".

Reprezentanţii ASE nu au răspuns, până la închiderea ediţiei, ce a determinat ASE să realizeze studiul "KMG International - un contribuabil major al economiei României", cine a comandat acest studiu şi cât a costat, de ce nu a făcut ASE un studiu mai cuprinzător, cu privire la impactul activităţii mai multor societăţi în economie şi dacă acest studiu a luat în calcul investigaţia DIICOT asupra KMG International.

De asemenea, Bogdan Negrea nu explică de ce a ales tocmai KMG International, o companie investigată, pentru primul studiu de acest fel.

Conform studiului realizat de Academia de Studii Economice din Bucureşti în perioada iulie-septembrie 2016, KMG International este un investitor străin de relevanţă majoră pentru România, ce contribuie cu 3% la bugetul de stat, realizând investiţii de 1,6 miliarde de dolari în perioada 2007-2015, şi asigurând 44,6% din capacitatea de rafinare a ţării şi contribuind astfel la securitatea energetică a României.

Studiul subliniază contribuţia KMG International la securitatea energetică a României în contextul pieţelor europene a energiei şi petrolului, capacitatea de a acoperi 70% din cererea autohtonă de produse petroliere prin rafinăriile Petromidia şi Vega, contribuţia la diversificarea surselor de aprovizionare ale Europei (Kazahstan are rezerve estimate de 30 miliarde barili de petrol) şi la rezervele de urgenţă - obligatorii pentru securitatea naţională a României, dar şi producţia sustenabilă de energie în conformitate cu legislaţia europeană şi naţională de mediu (Petromidia este prima rafinărie care s-a aliniat la standardul Euro5 şi producând exclusiv carburanţi cu un conţinut de sulf de 10 ppm).

Conform comunicatului KMG, impactul economic este evaluat prin prisma contribuţiei la veniturile guvernamentale, prin plata taxelor, colectarea controlată a accizelor (KMGI deţine 4 antrepozite fiscale prin Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Gas) şi contribuţia la Produsul Intern Brut (cu o valoare adăugată brută de 0,6 miliarde de dolari doar în 2015). Grupul are o contribuţie semnificativă şi la balanţa comercială a României prin exportul de produse finite (produse rafinate şi petrochimice) în special în zona Mării Negre, potrivit studiului, care mai arată că valoarea exporturilor reprezintă peste 4% din valoarea totală a exporturilor generate de industria prelucrătoare, Grupul fiind principalul exportator de produse petroliere (Rompetrol Rafinare a exportat în 2015 aproximativ 2 milioane tone de carburanţi în valoare de peste 2 miliarde dolari).

Impactul Grupului este dat şi de contribuţia sa la recrutarea şi dezvoltarea de specialişti în sectorul petrolier si petrochimie şi angajarea de forţa de muncă tânără (mai ales în contextul ratei semnificative a şomajului pentru grupa de vârstă "sub 34 de ani" la nivel naţional, în special în regiunile Sud şi Sud-Est), se mai arată în comunicatul citat: "Prin programe comunitare derulate la nivel naţional, sponsorizări de proiecte şi iniţiative ale angajaţilor, KMGI a investit în ultimii 7 ani peste 10 milioane dolari în proiecte de sănătate, protecţia mediului, cultură, educaţie şi leadership, demonstrând că este un cetăţean corporativ responsabil.

Studiul dovedeşte nivelul înalt de competitivitate al KMG International datorat acţionarului său majoritar -statul kazah, prin compania naţională KazMunayGas, ce asigură finanţarea şi capitalul de lucru, acces direct la resurse de petrol (perimetrele Tengiz şi Kashagan), un flux continuu de aprovizionare, dar şi investiţii în extinderea reţelei de distribuţie în 6 ţări europene. Grupul mai deţine şi companii de servicii industriale şi petrochimie (rafinăria Vega este singurul producător din România de bitum modificat cu polimeri, n-hexan şi produse de nişă - solvenţi, combustibili speciali etc.)".

Cum studiul ASE nu precizează nimic de asta - poate că ASE nu consideră că impactul economic are ceva de-a face cu cercetările penale, reamintim că procurorii DIICOT au deschis, în mai, un nou dosar privind privatizarea rafinăriei Petromidia.

DIICOT a anunţat, atunci, că a pus sechestru de 3 miliarde de lei pe bunuri şi acţiuni ale "KazMunayGaz International NV" (fostă The Rompetrol Group NV), "Oilfield Exploration Business Solutions" (fostă "Rompetrol") şi "Rompetrol Rafinare", într-un nou dosar "Rompetrol", disjuns din cauza trimisă în judecată în anul 2006, în care a fost judecat Dinu Patriciu, alături de alte persoane.

Ulterior, au apărut informaţii că DNA îl cercetează pe fostul premier Victor Ponta, cu privire la memorandumul Rompetrol.

Memorandumul prevede faptul că Rompetrol va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26% din Rompetrol Rafinare.

Chinezii de la CEFC au extins termenul de preluare a Rompetrol, fixat iniţial pentru octombrie 2016

Compania chineză CEFC, care a semnat în aprilie un acord pentru preluarea KMGI (fostul Rompetrol Group) de la KazMunayGas, a extins cu câteva luni termenul de finalizare a tranzacţiei, fixat iniţial pentru luna octombrie a acestui an, a declarat, ieri, vicepreşedintele Rompetrol, Azamat Zhangulov, într-o discuţie cu presa.

"Preluarea de către CEFC nu s-a realizat încă", a spus el, potrivit Agerpres. Întrebat ce înseamnă acest lucru, el a răspuns: "Înseamnă exact ceea ce înseamnă. Nu există încă o finalizare".

El a arătat apoi că termenul-limită a fost extins, în contextul discuţiilor pe care Rompetrol le poartă cu statul român.

"Termenul cu CEFC a fost extins, în contextul noilor discuţii pe care trebuie să le purtăm cu Guvernul. Acordul cu acest investitor va continua, dar va fi nevoie de alte câteva luni, probabil, să finalizăm noii termeni din acord", a subliniat Zhangulov.

Termenul-limită pentru preluarea Rompetrol de către CEFC era luna octombrie a acestui an, a mai spus el.

În ceea ce priveşte intenţia KMGI de a acţiona statul la Curtea Internaţională de Arbitraj, în baza tratatelor privind protejarea investiţiilor, oficialul Rompetrol a susţinut că, până acum, nu a avut loc nicio discuţie cu reprezentanţii statului.

"În acest moment, suntem în perioada de reconciliere. Ne aşteptăm ca Guvernul să vină la negocieri. Ne aşteptăm ca discuţiile cu comisia de negociere să înceapă în curând. Până acum nu am avut nicio discuţie, nu am fost abordaţi de către Guvern. Există o procedură să fie alcătuită o comisie, care să abordeze compania, dar este nevoie de timp pentru Guvern. Înţelegem că nu o pot face imediat. După ce am trimis scrisoarea, nu am avut nicio discuţie cu autorităţile", a precizat Zhangulov.

Totodată, el a arătat că nu a primit încă o solicitare din partea Ministerului Energiei de prelungire a memorandumului semnat în 2013 cu Guvernul României, care expiră la finele acestui an

"Memorandumul de înţelegere a fost semnat în februarie 2013 şi până acum a fost extins de 13 ori. Ultima extindere s-a întâmplat în octombrie 2015. Credem că am acordat suficient timp Guvernului să execute acţiunile care erau planificate până acum. Nu am primit nicio solicitare oficială să avem o nouă prelungire, dar de îndată ce o vom primi o vom analiza. Dar încă sperăm că toate acţiunile vor fi realizate în termenii agreaţi. Am înţeles că va veni această cerere şi, de îndată ce va veni, o vom discuta cu Guvernul şi apoi vom face publică decizia", a arătat vicepreşedintele Rompetrol.

În urmă cu o săptămână, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că Guvernul ar putea prelungi memorandumul semnat cu Rompetrol privind înfiinţarea unui fond de investiţii comun de un miliard de dolari, acord care expiră la finele acestui an, însă analizează şi alte soluţii. Legea de aprobare a Memorandumului a primit, recent, aviz negativ în Comisia Economică din Senat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dr. Bogdan Negrea iubește ereditar Gorjul unde deține mai multe terenuri, iar în viața academică se pricepe la piața financiară și nu s-a remarcat în petrol, petrochimie, mediu, prețuri de transfer, fiscalitate sau criminalitate economică. Publicarea acestui material publicitar în numele ASE este un act de corupție academică al lui Negrea și conducerii ASE care a autorizat folosirea numelui instituției într-un demers de imagine mai mult decât academic, care trebuie presupus intenționat să genereze efecte juridice în procesul penal aflat în derulare. Nici nu contează ce studenți au făcut "analiza Leontief" cu X gradinițe sau Y spitale care puteau fi construite din impozitele plătite de KMG în România, fumată demult la toate partidele.

    1. E simplu...,daca ce scrie in raport nu e adevarat ,atunci,da, ASE s- a minjit ,daca afirmatiile sint corecte si verificabile s-a "minjit' autoarea !

      Chiar nu mai putem distinge bobul de neghina? Daca ce spune ASEul e corect, bravo lor! Dar asta nu deturneaza o posibila fapta penala aflata in cercetare. Nu exista negru absolut!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb