ASF a decis ca SIF1 să blocheze drepturile de vot pentru o deţinere concertată de peste 12%

M.G.
Piaţa de Capital / 19 aprilie 2019

ASF a decis ca SIF1 să blocheze drepturile de vot pentru o deţinere concertată de peste 12%
  • document ataşat Deciziile ASF
    apasă aici pentru a descărca.

    Vizate de decizia ASF sunt companiile prin care acţionează Najib El Lakis şi asociaţii săi

    Un alt grup care acţionează concertat în SIF1 este format în jurul SIF Oltenia

    Publicăm deciziile ASF de astăzi şi din 27 februarie 2015 în întregime.

    Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis ca premergător AGOA şi AGEA SIF Banat - Crişana (SIF1) din data de 22/23 aprilie 2019, conducerea societăţii de investiţii financiare să adopte măsuri în aşa fel încât un grup de acţionari format din societăţile Aris Capital, Torch Invest şi Smart Capital Investments, prezumat că acţionează concertat în legătură cu emitentul SIF1, să nu poată exercita drepturile de vot pentru deţinerea de 12,22777% din capitalul SIF-ului, în contextul în care limita de deţinere stabilită prin lege este de 5%.

    Totodată, Autoritatea de Supraveghere Financiară a identificat un alt grup care acţionează concertat, în legătură cu emitentul SIF1, ce a depăşit pragul legal de 5%, format din SIF Oltenia (SIF5), Tudor Ciurezu, preşedinte SIF5, Radu Hanga, membru CA SIF5, respectiv societăţile Alimentara Slatina, Flaros, Mercur, Univers şi Voltalim, membrii acestui grup deţinând în mod cumulat un număr de 25,92 milioane de acţiuni, echivalentul unei participaţii de 5,009663% din capitalul social al SIF1.

    În data de 18 martie, SIF5 a raportat o deţinere concertată de 5,0906% din SIF1, urmând ca pe 28 martie să raporteze o încadrare în pragul de 5%. Menţionăm totuşi că raportările anterioare nu-l includeau şi pe Radu Hanga.

    Prin decizia ASF nr. 346 din 27 februarie 2015, reglementatorul a decis că un grup care deţinea la vremea respectivă aproape un sfert din capitalul social al SIF Banat - Crişana, respectiv 23,46%, format din Aris Capital, Torch Invest, Oshia Holdings Ltd, Smart Capital Investments şi Monticlifti Management Ltd, prezumat că acţionează concertat, trebuie să-şi reducă deţinerea la maximum 5% în conformitate cu legea, în termen de trei luni.

    Aris Capital şi Smart Capital Investments a atacat decizia ASF în instanţă, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis în parte cererile în sensul că a dispus suspendarea executării deciziei nr. 346/27.02.2015 până la pronunţarea instanţei de fond, dar a respins ca neîntemeiată cererea de suspendare a executării deciziilor ASF nr. 347 şi 348. Prin acestea din urmă reglementatorul a decis, ca în prezent, că SIF1 trebuie să adopte măsuri în adunările generale ale acţionarilor astfel încât grupul care acţionează concertat să nu-şi poată exercita drepturile de vot aferente poziţiei de 23,46% din SIF, respectiv că Depozitarul trebuie să înregistreze în evidenţele sale suspendarea exercitării drepturilor de vot care depăşesc 5% deţinute de societăţile menţionate mai sus.

    Prezumţia acţiunii concertate a avut la bază istoricul acestor companii prin care acţionează Najib El Lakis şi asociaţii.

    Potrivit deciziei ASF 346, Aris Capital este o societate rezultată din divizarea în anul 2013 a Romenergo şi avea ca acţionari la data emiterii pe Romenergo Holdings Ltd (99,99939%) şi AGAM Development (0,00061%), beneficiarii reali fiind Gheorghe Bîlteanu şi Nabil Lakis, fratele lui Najib El Lakis, arată ASF. Societăţii Aris Capital i-au fost transferate, la înfiinţare, pe lângă alte active, acţiunile deţinute de Romenergo la SIF1.

    Torch Invest avea în 2015 ca acţionar unic societatea Mergina Holdings după o tranzacţie realizată în 2012. Mergina a cumpărat în 2012 de la Romenergo Holdings întregul pachet la Azuga Turism, obţinute de vânzător în urma divizării Romenergo. Mergina a vândut ulterior, tot în 2012, acţiunile Azuga Turism către Fratelli Azuga, care a devenit pe urmă Torch Invest ce, amintim, are ca acţionar unic Mergina.

    (Actualizare în curs)

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Rusine sa va fie ca stergeti opiniile cititorilor la articol.

      1. Dupa ce i-a fost verificata corectitudinea datelor, comentariul tau a fost reprodus in articolul de deschidere al ziarului BURSA de astazi.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb