ASF a lansat în dezbatere un nou regulament privind avizarea funcţiilor cheie, în entităţile supravegheate

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 aprilie 2018

ASF a lansat în dezbatere un nou regulament privind avizarea funcţiilor cheie, în entităţile supravegheate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat, săptămâna trecută, în dezbatere un proiect de regulament privind evaluarea şi aprobarea membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul entităţilor reglementate, menit să înlocuiască Regulamentul anterior 14/2015.

Potrivit notei de fundamentare, scopul Regulamentului este acela de a integra legislaţia sectorială şi de a o alinia ghidurilor europene, în vederea asigurării unui management prudent, eficient şi sănătos al entităţilor reglementate.

ASF a detaliat principalele modificări faţă de Regulamentul nr.14/2015: "Procesul de evaluare a adecvării membrilor din structurile de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie se desfăşoară în două etape succesive: a) La nivelul entităţii reglementate - entităţile sunt responsabile pentru evaluarea iniţială şi, ulterior, pentru monitorizarea permanentă a adecvării membrilor propuşi spre aprobare/aprobaţi de ASF; Entitatea reglementată întocmeşte propria evaluare a persoanei, luând în considerare şi riscul reputaţional transferat asupra entităţii în cazul unor situaţii/fapte care ar putea pune sub semnul întrebării eligibilitatea persoanei pentru care solicită aprobarea. Rezultatul evaluării transmis A.S.F. trebuie să cuprindă o fundamentare a propunerii în astfel de situaţii.

b) La nivelul ASF - fundamentarea deciziei de aprobare sau de respingere a solicitării de aprobare ia în considerare în procesul de analiză, pe lângă documentele justificative, şi informaţiile puse la dispoziţie de persoana evaluată şi rezultatul evaluării adecvării realizat de entitatea reglementată".

De asemenea, proiectul vizează completarea cerinţelor de guvernanţă: - alocarea de timp suficient exercitării funcţiei vizate; adoptarea unei gândiri independente; eliminarea sau atenuarea potenţialelor conflicte de interese; numirea a cel puţin unui membru independent în cadrul structurii de conducere; întocmirea unui plan în vederea asigurării succesiunii membrilor în cadrul structurii de conducere.

Entităţile reglementate efectuează, până la data intrării în vigoare a regulamentului, evaluarea respectării prevederilor acestuia şi numai în cazul în care sunt necesare sau sunt efectuate modificări în modul de organizare şi funcţionare transmit ASF, după caz, solicitări de aprobare, modificare şi/sau notificări.

La finalul lunii martie, Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF pentru piaţa de capital, anunţa că noul regulament privind avizarea funcţiilor-cheie va elimina din interviu orice evaluare cu note.

Domnia sa a precizat, atunci: "Recent, în comitetul executiv al ASF, am discutat tema aceasta, luând modelul celorlalte state europene. Proiectul nostru la Regulamentul 14/2015 privind evaluarea şi aprobarea membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul entităţilor reglementate de ASF, care a creat multe nemulţumiri în piaţă, va elimina din interviu orice evaluare cu note, orice discuţie legată de buna reputaţie şi guvernanţa corporativă. Interviurile vor avea ca scop doar o discuţie cu privire la potenţialul candidatului cu privire la administrarea entităţii, strategii, nu va mai fi un examen. Răspunderea va reveni, însă, acţionarilor acelei entităţi. Nu mai putem lăsa la îndemâna subiectivului şi a unor acţiuni revanşarde decizii cu privire la prezenţa în piaţă a unor persoane calificate".

Propunerea noului regulament vine după ce ASF şi-a schimbat, şi anul trecut, procedura internă prin care făcea evaluări pentru avizarea persoanelor cu funcţii-cheie pe piaţa de capital, după ce s-a făcut de râs în cazul evaluării lui Mihai Fercală, pentru Directoratul SIF Transilvania şi după ce s-a trezit şi cu un proces în instanţă, iniţiat de Asociaţia Brokerilor.

În octombrie 2016, Mihai Fercală a fost respins de ASF, în urma unui interviu, unul dintre motivele invocate fiind faptul că nu cunoaşte suficient compania SIF Transilvania, deşi se afla la conducerea acesteia de peste 20 de ani. În februarie, fără nici o explicaţie, ASF şi-a retras decizia, iar Fercală a revenit în Directoratul SIF3.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. BNR-ul are un regulament asemanator, și nu a mai fost atâta scandal când nu l-a avizat pe un conducator al BRD de exemplu, sau pe alții. ASF -ul de ce are atitudine revanșardă in cadrul unor interviuri, dle Ursache? Sau ați preluat cumva cuvintele și Obiecțiile lui Fercala, la fel și Dan Paul, care a primit deja un loc la SiF. Dvs ce v-a promis Fercala? Sau cu ce va “obliga” sa ii faceți jocurile? E normal ca o entitate de supraveghereaa aibă un “veto” la avizarea unor persoane cel puțin dubioase, cu probleme reputaționale poate chiar și penale! Dar poate nu va interesează asta, ca va pierdeți influenta politica in Asf!?!

    1. Asf nu are credibilitate si se scufunda singur prin modul in care face supravegherea. Sectorul piețe de capital e cel mai depășit, de realitățile curente.

      Spune concret câteva exemple

      1. pragul la Sif-uri

      2. Romcab  

      3. SIF3 

      4. BVB- Sobolewski

      5. etc. 

      Asf nu emite legi si nu pronunța sentințe penale. Din fericire.

    FERCALA se strange latul !

    Este din ce in ce mai evident ca cine te mai ajuta din ASF , nu va sfarsii bine! 

    Nu uita de delapidarile facute prin ACTINVEST , cu comisioane umflate , iar act invest erai tu in DELAWERE USA. 

    Nu uita de CRISTIANA si de transferal tau de 10 milioane catre NICOLAE 

    Nu uita de pierderea de 20 de miloane de la ORGANE DE ASAMBLARE 

    Nu uita cum ai vandut EUXIN CONSTANTA , si mai ales cui ai vandut. 

    Nu uita ca ai vrut sa vinzi SEMBRAZI sub evaluat de zeci de ori si cu 20 de euro mp teren in centrul SIBIULUI

    Nu uita ca DNA -ul e pe urma ta inclusive pentru incercarea de a vinde societatea din BUZAU aceluiasi inspirat comparator DUSU 

    esti penibila. dl Ursache, pe piata de capital, pe care o pastoriti, par sa fi fost "actiuni revansarde", nu am auzit sa fi fost scandaluri sau alte actiuni pe asigurari sau pensii. Si totusi ati schimbat regulamentul doar ca sa "fie bine", sa nu mai aveti scandaluri in ograda.

    1. Citeste intai regulamentul si apoi o sa vezi ce bine o sa fie!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb