Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit că grupul format din Aris Capital SA, Torch Investment şi Smart Capital Investment acţionează concertat, având o deţinere cumulată de 12,16% din SIF Banat-Crişana, şi i-a limitat drepturile de vot până la pragul legal de 5%, înainte de Adunarea Generală a companiei, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Totuşi, ASF a constatat că deţinerile grupului concertat din care făceau parte acţionarii de mai sus s-au diminuat prin înstrăinarea de acţiuni de către Oshia Holdings Limited, Macelia Investments Limited şi Monticlifti Management Limited.
Iniţial, în februarie 2015, ASF constatase că firmele Oshia Holdings Limited (cu o deţinere de 4,99% din SIF1), Aris wstments Limited (4,4%), Monticlifti Management Limited (2,53%), Torch Invest SA (2,51%), Smart Capital Investments (4,45%) acţionează concertat şi le-a obligat să îşi vândă din participaţii până la nivelul legal de 5% din acţiunile SIF Banat -Crişana. Atunci, decizia ASF a venit după ce procurorii DIICOT au susţinut că Dragoş Bîlteanu, fostul preşedinte SIF1, care a fost arestat, în decembrie 2014, într-un dosar de spălare de bani şi manipulare a pieţei de capital, dar care nu a fost încă trimis în judecată, deţinea concertat, împreună cu alţi acţionari, peste 25% din acţiunile SIF1, prin Oshia Holdings Limited (4,99%), Aris Capital SA (4,55%), Macelia Investments Limited (4,4%), Monticlifti Management Limited (2,53%), Torch Invest SA (2,51%), Smart Capital Investments (4,45%) şi SIF Muntenia (2,18%).
Decizia ASF a fost, însă contestată de Aris Capital, companie administrată de Najib El Lakis, partenerul lui Dragoş Bîlteanu şi fost administrator al SIF1.
De altfel, ASF precizează că deciziile sale nu au fost, până în prezent, anulate de instanţă.
În februarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea formulată de Romenergo şi Aris Capital, de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în dosarul în care Aris Capital a contestat decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cu privire la concertarea unui grup cu deţineri de peste 5% din acţiunile SIF1 Banat -Crişana.
Firma Aris Capital este deţinută de Romenergo Holdings Limited, controlată de omul de afaceri Dragoş Bîlteanu.
După ce Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a pragului maxim de deţinere la SIF-uri, stipulat în Legea pieţei de capital 297/2004, CJUE va trebui să răspundă dacă anumite prevederi din directivele europene sunt opuse cadrului legislativ naţional.
Acţionarii SIF1 Banat - Crişana au fost convocaţi, pe 26 aprilie, la Adunarea Generală de bilanţ, conducerea companiei propunând două variante de distribuire a profitului: dividend zero sau 0,1 lei/acţiune.
În cazul în care acţionarii aleg să primească dividendul de 0,1 lei/unitate, data plăţii va fi 12 octombrie 2018.
În schimb, dacă acţionarii decid repartizarea întregului profit net al exerciţiului financiar 2017, în sumă de 69.553.195 lei, la Alte rezerve, în vederea susţinerii unui program de răscumpărare de acţiuni, atunci din sursele proprii de finanţare prevăzute de lege, societatea va derula un program de răscumpărare a unui număr de 17.460.724 de acţiuni, în scopul reducerii capitalului social prin anularea acţiunilor răscumpărate.
Programul de răscumpărare se va desfăşura la preţuri între 1 leu şi 4,81 lei/acţiune, pentru o perioadă de maxim 18 luni de la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial.
Acţionarii vor trebui să decidă şi asupra derulării programului de răscumpărare.
Pe ordinea de zi a AGA se găseşte şi aprobarea reducerii capitalului social, de la 52.000.000 lei la 51.746.072,4 lei, ca urmare a anulării unui număr de 2.539.276 acţiuni proprii dobândite de către societate, în cadrul programelor de răscumpărare a acţiunilor proprii.
Societatea are în vedere şi un al doilea program de răscumpărare, având ca scop distribuirea cu titlu gratuit către membrii conducerii societăţii (administratori, directori), în scopul fidelizării acestora, precum şi al recompensării pentru activitatea desfăşurată în cadrul societăţii, conform criteriilor de performanţă ce urmează a fi stabilite de Consiliul de Administraţie. Numărul maxim de acţiuni ce pot fi răscumpărate în acest program este de cel mult 1.400.000 de acţiuni, la preţuri între 1 şi 4,81 lei/acţiune.
Nici anul trecut SIF1 nu a acordat dividende, reuşind un randament al acţiunilor de 49,89%, pentru anul 2017.