ASF investighează informaţiile privind investiţiile Pilonului II de pensii în acţiunile DIGI Communications

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 august 2018

ASF investighează informaţiile privind investiţiile Pilonului II de pensii în acţiunile DIGI Communications

Digi, referitor la afirmaţiile făcute de Darius Vâlcov: "Afirmaţiile induc în eroare şi trădează fie o totală necunoaştere a domeniului pieţei de capital, fie o strategie de manipulare"

Autoritatea de Supraveghere Financiară a demarat o investigaţie a tuturor aspectelor rezultate în urma informaţiilor apărute în spaţiul public privind investiţiile fondurilor de pensii adminis­trate privat (Pilon II) în acţiunile DIGI Communications, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit ASF, orice emitent dintr-un stat membru al Uniunii Europene (UE) se poate lista în alt stat membru UE, prin procedura de paşaportare (passporting). În astfel de situaţii, prospectul de emisiune trebuie aprobat de către autoritatea de supraveghere din statul de origine.

ASF transmite: "În cazul listării la Bursa de Valori Bucureşti a companiei Digi Communications N.V., prospectul de emisiune a fost aprobat de autoritatea din Olanda, Autoritatea de Supraveghere Financiară fiind doar notificată cu privire la acest demers. Prospectul, făcut public în vederea listării, pune la dispoziţia investitorilor toate informaţiile relevante despre situaţia companiei şi menţionează inclusiv riscurile asociate, precum: riscuri referitoare la activitatea şi industria în cadrul căreia societatea îşi desfăşoară activitatea, riscuri legate de aspecte legale, de reglementare şi de litigii, riscuri legate de investiţiile în ţările în care societatea îşi desfăşoară activitatea, riscuri legate de poziţia financiară şi riscuri legate de ofertă şi de acţiuni".

Autoritatea de Supraveghere precizează că asigurarea stabilităţii pieţelor financiare non-bancare, precum şi verificarea respectării prevederilor legale incidente acestor pieţe, reprezintă obiective fundamentale ale ASF.

"În situaţia în care, în urma analizelor efectuate, Autoritatea constată neres­pectări ale legislaţiei care guvernează activitatea entităţilor supravegheate, adoptă măsurile care se impun conform legii sau sesizează, după caz, organele abilitate", mai informează ASF.

Precizările ASF vin după ce, în urmă cu două zile, Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului, a scris pe pagina sa de Facebook că acum două săptămâni a atras atenţia asupra neregulilor de la data listării Digi. Vâlcov afirma că a întrebat ASF dacă este adevărat că valoarea contabilă a acţiunilor Digi este de 1 leu şi 8 bani, subliniind că la data listării acţiunile Digi erau cotate la 40 lei şi în prezent sunt la 28 lei (cu 30% mai puţin) şi continuă să scadă.

Consilierul de stat preciza că în continuare întreabă ASF:

"1. Este adevărat că peste 3 milioane de români au acţiuni la Digi, prin intermediul fondurilor de pensii (pilonul II)?

2. Este adevărat că o mare parte a banilor încasaţi pe acţiunile Digi s-au dus în contul unei firme offshore din Cipru?

3. Este adevărat că datoriile Digi depăşesc 1,3 miliarde euro, cu mult pes­te valoarea activelor?

4. Aveau voie fondurile de pensii să achiziţioneze acţiuni la o companie urmărită penal?".

Grupul Digi|RCS & RDS: "Respingem afirmaţiile denigratoare exprimate în mod repetat de acest politician român şi constatăm că am devenit ţinta unei adevărate campanii de defăimare"

În urma declaraţiilor lui Darius Vâlcov, Grupul Digi|RCS & RDS a transmis printr-un comunicat de presă că respinge afirmaţiile denigratoare exprimate în mod repetat "de acest politician român şi constatăm că am devenit ţinta unei adevărate campanii de defăimare".

Digi a precizat: "Politicianul aruncă o serie de afirmaţii care induc în eroare şi care trădează fie o totală necunoaştere a domeniului pieţei de capital, fie o strategie de manipulare a informaţiilor pentru a crea confuzie şi neîncredere într-un sector investiţional".

În plus, Digi consideră cel puţin nepotrivit ca un politician care se asociază cu Guvernul României să atace una dintre cele mai mari companii locale, aflate în topul firmelor antreprenoriale româ­neşti. "Astfel de declaraţii nu fac altceva decât să diminueze încrederea inves­titorilor în capacitatea României de a oferi un climat propice dezvoltării de afaceri durabile, care să susţină economia ţării şi a regiunii, mai transmite Grupul Digi.

Compania mai precizează că Digi|RCS & RDS a făcut publice, în mod transparent şi complet, toate informaţiile necesare pentru ca orice investitor să decidă să achiziţioneze sau nu acţiuni Digi în deplină cunoştinţă de cauză, iar toate comunicările date în piaţă înainte, în timpul şi ulterior procesului de listare, sunt disponibile pe website-ul companiei.

Comunicatul mai informează: "Când s-a decis listarea acţiunilor Digi|RCS & RDS pe o piaţă publică, pentru că am vrut să continuăm să contribuim la dezvoltarea pieţei din România, am ales Bursa de Valori Bucureşti. Astfel că, în mai 2017, am finalizat un proces îndelungat de listare, prin care oricui i s-a dat ocazia să achiziţioneze acţiuni în Digi|RCS & RDS în scop investiţional (atât persoanelor fizice, cât şi fondurilor specializate), fără niciun beneficiu financiar pentru noi".

Reprezentanţii companiei subliniază faptul că societatea a investit din 2010 până în prezent peste 2 miliarde euro pentru a dezvolta o reţea performantă de comunicaţii electronice fixe şi mobile, iar în ultimii zece ani a virat peste 1 miliard de euro la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale şi de sănătate, fiind unul dintre cei mai mari contribuabili din ţară.

De asemenea, compania transmite că datoriile pe care Digi|RCS & RDS le-a contractat de-a lungul timpului au finanţat creşterea accelerată a acestei afaceri, pe o piaţă extrem de dinamică şi competitivă, unde nevoia de investiţie este continuă. Reprezentanţii companiei subliniază faptul că gradul de îndatorare a companiei este inferior nivelului de îndatorare înregistrat pe pieţele europene, în sectorul telecomunicaţiilor.

Opinia Cititorului ( 40 )

  1. Eu vreau să-mi administreze banii de pensii administratorii privați obligatorii. Le-aș da și salariul să-mi lase ei ce consideră că mi-ar mai trebui, dacă-mi lasă. Și să cumpere numai acțiuni care se depreciază cu 25%. Pe termen lung, dacă astfel de firme dau faliment, iar la grad de îndatorare de peste 500%, falimentul este o chestiune de luni de zile, sunt șanse ca pensia mea să crească pentru că au grijă administratorii pensiei mele private obligatoriu.

    hai sa fim seriosi! valcov stie ce spune si comunicatul digi/rcs-rds nu neaga, pe fond, nimic!!

    1. Hai sa fim seriosi, Valcov ataca DIGI pentru ca DIGI 24 nu pupa in dos pe dragnea si gasca lui de comunisti hoti. Valcov ar trebui ancetat pentru denigrarea nejustificata a unui emitent cotat la bursa si implicit pentru manipularea cotatiei acestui emitent. Digi ar trebui sa actioneze in judecata pe acest anchetat penal intitulat Valcov.

      Ne indreptam spre comunism si spre dictatura partidului unic PSD si a liderului suprem dragnea. Vor sa controlzeze tot (parlament, guvern, justitie, mass-media etc.) iar acolo unde nu reusesc acest lucru, denigreaza si ataca pentru a elimina "dusmanul" (ca in cazul Kovesi) confrom metodelor staliniste de conducere a societatii prin dictatura.

      Vine scadența pentru datorii.

      Pe acolo ar fi problema. Politica editorială a posturilor SRI nu interesează pe nimeni, audiența este zero. 

      Da, vine scadenta pentru PSD si datoriile facute de el. Zero este cantitatea de materie cenusie din cutia ta craniana. Daca audienta era zero, nu se sinchisea dragnea prin valetul Valcov sa atace Digi.

      Scadența PSD vine la alegeri. Acum are procentul mai mare, iar SRI se află în pragul desființării.

      Digi nu există, e o gaură neagră, financiară, în curtea lui Țepari! 

    Nu-mi plac politicienii dar DIGI nu e decat un FNI cu o fata mai umana

    1. "dormi linistit, aici zac banii dvs"

    Mai sunt si alte ,,achizitii'' cu mari probleme in portofoliile fondurilor,incepand cu intrarea la pretul de listare si continuand cu preturile ,,speciale'' la care fondurile cumpara actiuni la unele societati luna de luna...de la cine trebuie...

    Actiunile listate sunt o strutocamila aprobata de ASF. S-a aprobat listarea DIGI in Olanda ? Pe ce piata ? Cum a fost luata decizia de a investi in actiuni DIGI asa rapid ? De ce capitalul social nu este reflectat in actiuni cu aceeasi valoare nominala cum prevede legea in Romania atunci cand sunt mai multe clase de actiuni ? Daca maine actiunile de clasa A se transforma in actiuni de clasa B cu un raport de 1/10(conform participarii la capitalul social) cat va fi capitalizarea DIGI ? ASF stie ? Fondurile de pensii au investit intr-un balon financiar care incearca de la listare sa ajunga la marimea normala. BERD cu cat mai este actionar la DIGI ?

    Asa si? Ce-o sa gaseasca? :) Va zice bajatu: or sa dea un pdf dupa vreo 6 luni de analize si scheme si cercetari laborioase si complexe cu concluzia ca: sunt mai multi vanzatori decat cumparatori si de-aia scade. Nu-i nimic de vazut aici, mergeti la casele voastre!

    asf e partas la magarie si acum chipurile o investigheaza,asa se intimpla cind esti platit regeste sa investesti niste bani care vin moca,niste bani pe care te obliga o lege sa-i dai cuiva nu de buna voie,suntem ultimi mohicani ai prostiei din europa

    voi intelegeti ceva din bursa? voi intelegeti ca pretul unei actiuni poate fi mai mare decat valoare contabila nominala? La Romgaz de ce nu va deranjeaza diferenta? Asta e bursa, pretul se duce in sus sau in jos in functie de rezultate, sau lichiditate, sau altele. Nivelul de cultura financiara este incredibil de jos in Romanica. Pana la urma cu cine sa faci piata financiara, daca aia care vezi Doamne se intereseaza au halul asta de cunostinte.

    1. Îți trebuie cultură financiară, clar. După ce te fac escrocii Securității la buzunar, măcar rămâi cu cultura. Pe aia nu ți-o ia nimeni, nici măcar Sima.

      Sigur ca nu-i interesează. Ei vor doar scandal, ASF, eventual DNA și intra în extaz când prețul actiunii se duce la fund. Sunt topiți după a striga hoții hoții. Valcov vorbește purîn pe lângă. Valoarea nominala a unei actiuni contează destul de puțin în evaluare. Gradul de îndatorare la Digi este mare, dar nu este ceva nemaipomenit mai ales în alte piete. Nici faptul ca prețul a scăzut după listare nu e ceva nemsintalnit, de fapt, văd de SNN care s-a tranzactionat numai sub prețul de IPO nu prea se mârâie. Acolo e societate cu acționar majoritar statul, e de interes național bla bla. Pai în piețele dezvoltate e supraviețuire la bursa. Multe companii care se listează nu trec peste prețul din oferta niciodată și unele se și delisteza. Cat despre investițiile fondurilor Pilonul II în Digi? Ce sa facă. Se adaptează mediului. Asta e piata, asta e oferta. Crede cineva ca dacă aveau pe masa Apple, Amazon sau Saudi Aramco și Digi se mai băgau la Digi? Dar nu auita avut decât Digi. În plus nu ai de unde sa stii ce se va întâmpla cu prețul actiunii. Administratorii Pilon II nu au o bila de cristal în care sa citească viitorul oricât de CFA ar fi. Mare dreptate ai CK. La bursa acțiunile cresc sau scad, dar pentru agitatori e mai important sa faci valuri, sa găsești conspirații, Soros și altele.

      Tie iti trebuie cultura in toate domeniile (nu numai cultura financiara). Esti lemn, tufa, un fel de dragnea al pietei de capital (prost, dar cu opinii putine si fixe). La listarea DIGI au existat date foarte clare iar Fondurile de Pensii achizitioneaza pe termene medii si lungi, or DIGI detine o cota foarte mare din difuzarea prin cablu a emisiunilor Tv., are o felie buna din Internet si telefonia fixa+ mobila si mai nou a intrat cu succes pe segmentul de energie electrica. Normal ca toate astea necesita investitii care la randul lor necesita bani si eventual imprumuturi, DAR CE SA INTELEAGA VALCOV, MARELE ECONOMIST AL PSD-ului. Il freaca grija datoriilor DIGI dar nu spune nimic d edatoriile guvernului si de creditele pe care le ia lunar acest guvern incompetent. Teapa mare au luat-o romanii care au investit in actiuni PSD in urma cu 2 ani. PSD-ul ar trebui anchetat pentru inselarea "actionarilor", nu altcineva.

      Pe termen foarte lung, în câteva luni, Digi este istorie.

      Gradul de îndatorare de peste 500%, pe fondul creșterii dobânzilor, înseamnă te pup, papa.

      Și mergi la școală. 

      Cum anume calculezi tu gradul ăsta de îndatorare?

      Datoriile sunt la CEC.

      Mai întreabă-mă. :D 

      Am fost la scoala si ce sa vezi?! La intrare erai chiar tu in uniforma si cu chipiul pe crestet.

      Nu iti face griji pentru Digi ca o cumpara baronul dragnea. 

      Când mai mergi la școală să te uiți bine și la intrare. Eventual mergi la medic.

      Asta ar vrea și Țepari, să vândă. 

      Mai rămâne problema cumpărătorului.

      Dacă faci damping și nu reușești să-ți elimini concurența, cum a făcut Astra Asigurări, vine răsplata, curând! :) 

    In mintea voastra ingusta orice actiune care scade implica o frauda. Atata va duce capul. Cat despre gradul de indatorare, asta e capitalismul. Net debt/EBITDA e sub 3 chiar si acum, dupa ce au cumparat un concurent in Ungaria. Altice si alti giganti din Europa au peste 5x. Bine ca e deranjat anonimul x, care a trecut ca gasca prin apa prin ASE, si nu bancile care dau finantarile.

    1. Cert este că fondurile de pensii private obligatorii rețin comisionul la virarea cotei, nu contează prea mult dacă achiziționează acțiuni de 1 leu cu 40 de lei.

    Valcov intreaba ASF, in loc ca ASF sa il intrebe pe Valcov despre manipularea pietei! Asa se intampla cand ASF inseamna rude, cumetri si prieteni ai politicienilor!

    1. Corect!

    Văd că nimeni de aici nu realizează că luarea de poziție a lui Vâlcov are un substrat politic clar: televiziunea Digi stă ca un spin ni coasta actualilor guvernanți, care nu reușesc sub nici un fel să o "alinieze" conform dorințelor.

    Al doilea aspect, este că prin atacarea acțiunilor emise Digi, Vâlcov lovește și administratorii de pensii private, care-i stau ca un ghimpe în coastă în planul lui de scoatere de pe piață a acestora. 

    Oamenii din România ar trebui să fie interesați de un sigur lucru: randamentul obținut de acești administratori de pensii private !

    Aici NU poate nimeni combate realitatea :-) 

    1. loveste in administratorii de pensii private? zii "zau" cu limba intre dinti!!papagalule, loveste - si loveste correct! - in administratorii onerosi de fonduri de pensii!! pune mana pe carte!

      Valcov ar trebui sa prezinte o situatie cu costurile fondurilor administrate de stat:

      - procentul cheltuielilor de administrare din totalul sumelor administrate de Casa nationala de sanatate 

      - procentul cheltuielilor de administrare din totalul sumelor administrate de Casa nationala de pensii,

      si pe urma sa le compare cu cele ale fondurilor private de pensii 

      E atac la televiziunea Digi. :))

      si la iapa lu' melinte!!

      Ia și rumegă cuvântul ăsta care vă înnebunește pe toți la ședințele de partid: "cum fac ăștia să obțină un randament mai mare ca Statul ?"

      Bravo lor, administratorilor de pensii private ! ;-) 

      De ce? Si iapa lu' Melinte i-o trage lui dragnea? Sunteti doi pe o iapa.

      Vor mânca pensionarii randamante. :))

      Spre deosebire de actualii pensionari, aflați la mila bugetului de stat, viitorii pensionari, care au cotizat la Pilonul 2, chiar vor avea din ce să traiască, dacă randamentul din ultimii 10 ani obținut de administratorii fondurilor de pensii private se menține :-)

      Da, le vine plocon 50 euro în plus la pensie, dacă nu dă faliment niciun fond. Dacă dă, nu le mai vine.

      Oricum actualii pensionari fac foamea din cauza cotelor virate către fondurile de pensii private obligatorii care cumpără acțiuni la Digi. :) 

      Oricum actualii pensionari fac foamea din cauza pensiilor speciale.

    nu sunt companii bune sau rele, sunt doar preturi bune sau rele, sa nu uitam dupa criza si comaniile bune au pierdut enorm si de 3-4 ori valoarea actiunii, si romgaz a pierdut 45% acum doi ani, fara sa fie criza. luai atunci vindeai acum, iti dublai banii, din cotatie si dividente, luai cu 4 ani inainte vindeai acum 2 ani pierdei 30-40%.

    depinde cand vinzi si cand cumperi, daca ai platit la pilonul 2 zece ani si ai iesit exact cand e criza s ar putea sa primesti mai putin decat ai cotizat. 

    manipularea bvb ului de catre politiciei e ceva normal. sa facut de 4-5 ori in ultimii 2 ani. a fost careva amendat,bagat la parnaie? a pus o sa plateasca pe aia 100 000 de euro ca era privata.  

    administratori iau un comision gras pt munca de sobolani, si aia (sobolani) au acelas posibilitati sa obtina rezultatul lor.

    iau actiuni la diverse companii de la bvb, doar nu urmaresc indicele, ca sa poata sa si explice comisionul baban, in rest apa de ploie, nu trebuie sa ai prea multe cunostinte sa cumperi actiuni luna de luna. daca creste cumperi mai putine daca scade mai multe. nu sunt responsabili pt pierderi asa ca inainte ca rusii. 

    1. Daca doar astea sunt criteriile putem sta linistiti...Sa punem atunci un robot la conducerea tuturor fondurilor si gata cu costurile enorme de administrare si alte smecherii...

    La punctual 3 n are cum sa aiba. dreptate ca datorie mai mari decat activele. Asta e manipulare

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb