ASF nu a găsit concertare în cazul grupului indicat de SIF5

A.I.
Piaţa de Capital / 16 octombrie 2020

ASF nu a găsit concertare în cazul grupului indicat de SIF5
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Grupul de acţionari format din SIF1, SIF4 şi un mănunchi de fonduri de investiţii despre care fosta conducerea a SIF Oltenia spune că acţionează concertat nu este obligat să facă ofertă de preluare, reiese din comunicatul Autorităţii

    ASF nu face referire la aspectele semnalate de SIF Oltenia privind concertarea

    SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4) şi fondurile de investiţii în care cele două SIF-uri au deţineri, în unele cazuri majoritare sau chiar integrale, care cumulat au peste 33% din capitalul SIF Oltenia (SIF5), nu sunt obligate să lanseze o ofertă publică de preluare a SIF5, deoarece entităţile respective nu sunt prezumate că acţionează concertat conform prevederilor legale, susţine Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-o adresă remisă SIF-ului din Craiova ce a fost postată, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

    De asemenea se arată că, articolul din lege ce reclamă obligaţia lansării ofertei publice (art. 37, alin. 1 din Legea nr. 24/2017) trebuie coroborat cu prevederile unui alt articol (39, alin 3. din Legea 24/2017) care arată că, în cazul în care dobândirea poziţiei reprezentând mai mult de 33% din drepturile de vor asupra emitentului se realizează în mod neintenţionat, deţinătorul are una din următoarele obligaţii alternative: a) să deruleze o ofertă publică (...) b) să înstrăineze un număr de acţiuni, corespunzător pierderii poziţiei dobândite fără intenţie (...).

    Totodată se menţionează că, depăşirea poziţiei reprezentând mai mult de 33% din drepturile de vot asupra emitentului se consideră neintenţionată dacă s-a realizat ca efect al unor operaţiuni precum: a) reducerea capitalului, prin răscumpărarea de către societate a acţiunlor proprii, urmată de anularea acestora (...).

    "Astfel, în situaţia în care un emitent îşi răscumpără propriile acţiuni în scopul reducerii capitalului social, activarea uneia dintre cele două obligaţii alternative prevăzute la art. 39, alin. (3) din Legea nr. 24/2017, se realizează doar ulterior operării de către Depozitarul Central a respectivei operaţiuni", se mai punctează în nota ASF.

    Este o reacţie faţă de raportul trimis Autorităţii de către SIF Oltenia săptămâna trecută, prin care cerea ASF să emită un act administrativ privind constatarea caracterului de acţiune concertată a grupului de acţionari coordonat de SIF1 care deţineau 33,19% din capitalul cu drept de vot al SIF5, la adunarea din 12 octombrie, atrăgând totodată atenţia asupra naşterii obligaţiei efectuării ofertei publice de preluare a SIF5.

    Grupul indicat în raport este format din SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia, Radu Răzvan Străuţ, Fondul Închis de Investiţii Active Plus, FIA Certinvest Acţiuni, FDI Certinvest XT Index, FDI Certinvest BET-FI Index, Fondul Închis de Investiţii STAR Value, FII Multicapital Invest, FDI Star Focus, FDI Star Next, Fondul Închis de Investiţii Optim Invest, FII BET-FI Index Invest, FDI Prosper Invest, FIA Romania Strategy Fund AA/Vaduz, FII Smart Money, FDI Fix Invest, FII Fortuna Clasic, FII Fortuna Gold şi Opus - Chartered Issuances SA/AA Luxembourg.

    Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează acum că, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 24/2017, până la proba contrară, sunt prezumate că acţionează în mod concertat organismele de plasament colectiv cu societatea de administrare a investiţiilor şi cu societatea-mamă a societăţii de administrare a investiţiilor, precum şi organismele de plasament colectiv administrate de aceeaşi societate de administrare între ele.

    "Reţinem faptul că legislaţia specifică în materie nu include în aria prezumţiei de concertate, în plus faţă de situaţia prevăzută mai sus (...) şi invesitorii fondului de investiţii", se arată în raportul ASF publicat astăzi.

    Autoritatea mai menţionează că deţinătorul drepturilor şi obligaţiilor asociate calităţii de acţionar al societăţii este organismul de plasament colectiv prin administratorul acestuia, şi că deţinătorii unităţilor de fond nu au dreptul/posibilitatea să influenţeze/instructeze emitentul instrumentului financiar în ceea ce priveşte exercitarea dreptului de vot în cadrul AGA SIF Oltenia.

    "Din analiza informaţiilor referitoare la structura acţionariatului şi a Consiliilor de Administraţie ale respectivelor societăţi de administrare s-a desprins concluzia că acestea sunt entităţi independente una de alta, cu acţionariat şi structuri diferite, astfel încât nu poate fi reţinută incidenţa prevederilor legale privind acţiunea concertată între ele şi/sau cu SIF Banat-Crişana/SIF Muntenia", se mai arată în expunerea ASF.

    Dar, în analizele trimise de SIF Oltenia către ASF încă din primăvara anului trecut, se menţiona pentru prezumţia de acţiune concertată art. 2, pct. 2, lit. f) din Legea nr. 24/2017, referitor la persoane astfel descrise de lege:

    - persoane care în derularea unor operaţiuni economice utilizează resurse financiare având aceeaşi sursă sau care provin de la entităţi care se află într-o relaţie de control;

    - persoane care în derularea unor operaţiuni economice direcţionează beneficiile astfel obţinute către acelaşi destinatar sau către destinatari care sunt persoane aflate sub acelaşi control;

    - persoane care au adoptat o politică investiţională similară;

    - persoane care s-au asociat în orice formă juridică recunoscută de lege, iar scopul sau obiectivul asocierii constă în operaţiuni aflate în legatură cu unul sau mai mulţi emitenţi.

    Raportul ASF de astăzi nu face referire la aceste aspecte.

    Recent, SIF Oltenia a dat în judecată SIF Muntenia, SIF Banat-Criaşana şi fondurile de investiţii menţionate pentru constatarea încadrării acestora ca persoane care acţionează în mod concertat, şi obligarea lor să efectueze, către SIF5 şi către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

    Luni, la Craiova, a avut loc adunarea generală a acţionarilor SIF Oltenia, unde s-a votat revocarea administratorilor cu excepţia lui Cristian Buşu şi încetarea mandatului directorului general Tudor Ciurezu. De asemenea, au fost aprobate punctele privind revocarea hotărârilor celor două adunări generale ale acţionarilor din data de 28 aprilie.

    Opinia Cititorului ( 23 )

    1. SECURISTOIZII la PUTERE...,preiau TOTUL...,,noi actionari mici..,vom fi extasi...treptat..,prin metode securistoide.....

      Deci asf recunoaste o detinere de peste 33% :))))) foarte tare...

      O tin tot asa pentru ca nu mai pot sa isi recunoasca greseala. Oltenii le tot spun asta de un an si jumatate. Au acționat concertat cand au respins situațiile financiare în AGA de pe maidan, au acționat concertat cand au respins situațiile financiare în 12 octombrie si Gradinescu o tine pe-a lui. Nu știu ce-i fi mai greu sa recunosti ca esti prost sau sa faci acord de recunoastere...

      Cum își mai permite domnul asta sa ne scuipe in fata asemenea minciuna sfruntată tocmai acum după aga de pomina in care borfasii astia au respins bilanțul și dividendul? Ei, borfasii in mod independent s-au găsit ei singurii dintre toți ceilalți sa voteze așa . Un vot scuipat la bășcălie . Ca sa își bată joc de acționari , de ASF de toată lumea. Gradinescu ori e in Gașca lor ori e fraierul inocent. Nu e de explicat cum poate sa mai susțină așa ceva chiar in momentul asta, când Siful e praf, pulbere . Chiar nu mai e limita domnule șef din ASF? Nu aveți nicio emoție ca ați pus o maimuța sa conducă pe termen nelimitat ditamai siful? O maimuța teleghidata de Drăgoi ? O maimuța care e vesela ca Tocmai ce i a respins gasca bilanțul . E de explicat de ce se înțeleg astia așa de bine, amabil sunteți zero. Și copariu cu ochii lui vultur supraveghetor ? Nu vede nici el nicio anomalie ? Chiar așa sunt astia independenți . Nici nu se cunosc?! Și Sava? Boboc care le vede pe toate ? Chiar așa Acu nu vede in ce belea bagă astia toată piața ? Măcar sa ne spuna pe fata , fraților , vindeți cum o fi cum s-o nimeri, asta e averea lu Lakisdragoi si nu ne băgăm , nu va băgați . Rușine!

      1. Rusineee Comunistilor!!! Nu știți decât sa jigniți și sa aduceți acuzații fără temei legal! O sa intrați toți la pușcărie pentru devalizarea Sif 5. Lăsați și altii mai tineri sa preia conducerea. Gata, grupul Electroputere și a dat duhul!

        Ei, hai, asta cu comuniștii chiar e buna. I-ai pus la punct. Cea cu devalizarea e chiar tare. E o stire. Hai sa te credem pe cuvantul tau cu temei legal. Dar asta cu tinerii de unde o scoti? Unde sînt tinerii ăștia deștepți și nu ii vedem noi? Il recomanzi pe drăgoi cumva? Pe Buica? Busu? Tinerei, frumusei, desteptatei. Suntem salvați.da cu dividendul ce au avut? Cu bilanțul ce au făcut?

        Dar e mai bun Ciurezu? Și cloaca lui? Prefer tineri decât “expirați”. Ați rămas doar cu comentariile! Gataaaa S a sfârșit, nu înțelegeți!!!!!Vedeti-va de viața pe care nu o aveți și cheltuiți sacii de bani!!!!!!

        Esti un tâmpit

      Păi cum sa găsești concertarea, in carti. În lege? ca sa o găsești trebuie să investighezi. Pe drăgoi, Lakis, gusta, juravle. Cine sa investigheze? Doamna sava , e frumos la Dubai? Frumoși condurii?

      La BVB s-au aruncat vreo 25 de milioane de acțiuni TLV dintr-un buzunar intr-altul, în ultimele 5 minute de tranzacționare, chiar în preziua trecerii BVB la statutul de piata emergenta. Totul la vedere, nimic concertat, doar s-au înțeles doi rechini între ei unul sa vândă și unul sa cumpere la un moment anume. După care s-a așternut liniștea obișnuită pe noua piata emergenta. Se așteaptă hotărârile lui Nelu Tătaru pentru ca BVB sa înceapă căderea de sfârșit de an.

      Ma imbecilule de la pct 4.1 si 4.3 spune ma ce a facut Ciurezu si colaboratorii lui , te-au dat pe tine si copii tai si fratele tau ,o gasca de hoti afara din Sif si din societati.Actionari contestati hotaririle ,altfel dati dividende le inapoi.

      1. Mai impertinentule ,Ciurezu nu a avut colaboratori ci slugi pe care le a transormat in marionete și le a dat salarii+ prime+ consilii de adminis., furând din activele sifului. Sper sa se facă Audit care sa devină public și sa se vadă golăniile acestor actuali frustrați.

        Nu mai instigați acționarii sa conteste hotărârile aga ! Nu știți decat sa faceți procese și reclamații ! Pana acum le ați făcut pe banii sif ului procesele in interesul vostru personal , nu al societății ! Doar sa țineți de putere ! Ce vor obține dacă vor contesta ? Nu vor lua dividendele dc contesta ! Vor cheltui banii degeaba ! Vreți sa conteste sa va fie vouă bine ? Se va rezolva și aceasta problema cu dividendele , știu cei care au investit ce au de făcut ! Nu mai lătrati aiurea de pe margine !Timpul vostru S-a sfârșit , nu va mai vrea nimeni !

        Pai noi nu am investit? Numai părerea lu Drăgoi contează ? Asteptam ca milogii sa rezolve la Crăciun treaba? Asta e stratagema? Pai eu sunt blocat acum. Și nu de Ciurezu ci de porcăriile lu Drăgoi . Da mistar Busu nu e in Sif de atâția ani? El e lacrima lu ovidiu? Hai, lasă-ne cu baliverne cu audituri cu povesti pescărești .

        Tu cine te crezi de ne dai sfaturi pe banii nostri băiete? Stam la cheremul lu drăgoi acuma? Si daca vreau sa contest AGA convinge ma ca nu e cazul, ca se rezolva maine problema. Ai niste informații pe care noi nu le stim? Ce sa intelegem, ca Busu opreste toate procesele?!

        :))) Busu , scrie, scrie, scrie. scrie ca esti din interior. Cunosti situatia. Prostu daca nu e fudul....:)))))))Esti varzaaaaaa. Du-te bre și stai cuminte ca nu te ia nimeni in serios.

        Alt tâmpit

      Ce Prost esti borfasule!

      1. Jigniri, jigniri, jigniri..... Gataaaa! V- a fost luată Sunca din fasole de “lupii tineri”. Sa va puneți pampersul..., sa nu va murdariti!!!!

      Sunt la bursă sperând fie să primesc dividende, fie să văd acțiunile crescând pentru a le vinde în profit! Când niște Societăți ( Sif1,4 etc.) nu vor nici dividende, nici să crească acțiunea Sif5( a scazut după vot),doar o minte bolnavă poate crede că votanții nu erau concertati! Nu trebuie demonstrat nimic!

      1. Corect!!!

      Eu pot întelege că cei de la ASF pot fi niște caraghioși fără curaj dar nu înțeleg de ce nu obligă Sif1 și Sif4 la un minim de transparență: când au de gând să dea dividende si care este procentul din total profit ( când au!)

      Faptul ca Asf trimite la art 39 din Legeav24 ,recunoaste implicit concertarea, dar concertarea s-a realizat cu consimtamintul lor ,inainte de 24iulie 2020 , in afara legii ,a art 286 indice 1al 3 ,in consecintabgrupul poate vota soar cu 5 la suta iar hotaririle Agoa din 12 oct. sunt Nule

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
    Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb