ASF, privatizările şi amantele, subiecte de contre politice în Parlament

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Politică / 15 octombrie 2020

ASF, privatizările şi amantele, subiecte de contre politice în Parlament

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), privatizările din trecut şi cele plănuite de PNL, alături de pilele şi amantele din instituţii publice şi companii de stat, au fost subiectele "de interes" dezbătute ieri în şedinţa plenului Camerei Deputaţilor. Îmbătaţi de aerul campaniei electorale, reprezentanţii grupurilor politice s-au întrecut în discursuri populiste.

Dezbaterile au adus totuşi o propunere "concretă" din partea PNL, agreată la prima vedere de PSD: reducerea numărului de membri din consiliile de administraţii ale companiilor de stat cu doi membri, până la minimum trei. PNL are deja iniţiat un astfel de proiect de lege care ar tăia din sinecurile de partid din companiile publice, iar liderii grupurilor politice ar trebui să convină ca săptămâna viitoare acest proiect să intre pe ordinea de zi a plenului pentru vot.

Discuţiile din plenul de ieri s-au aprins din cauza unui proiect de lege iniţiat de PSD pentru respingerea OUG a Guvernului nr. 166/2020 prin care executivul a încercat să modifice legea 173/2020 prin care Parlamentul a decis "protejarea intereselor naţionale" prin interzicerea vânzării de participaţii ale statului din companiile sale. OUG 166/2020 a suspendat aplicarea unor articole de lege. Parlamentul a adoptat ieri proiectul de lege promovat de PSD cu 152 de voturi pentru şi 80 împotrivă, astfel că s-a revenit la starea iniţială.

Andrei Daniel Gheorghe, deputat PNL, a declarat la debutul dezbaterilor pe proiectul de lege că PNL consideră legea 173/2020 drept un act normativ "incomplet, interpretabil şi generat nu atât din dorinţa de a proteja şi apăra activele pe care statul român le deţine la companiile unde este acţionar majoritar sau încă acţionar, ci de a obţine un câştig populist în perspectiva alegerilor din acest an".

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a răspuns că guvernul Orban a plănuit "din prima zi să vândă companiile româneşti".

"Guvernul Orban, susţinut de USR, a făcut multe nereguli în aceste luni de zile, multe abuzuri, dar poate cel mai perfid plan pe care îl au din prima zi în care s-au instalat la Palatul Victoria a fost acesta de a vinde companiile româneşti. (...) Am auzit de Aeroportul Otopeni, care are sute de milioane de lei în fiecare an profit. Putem discuta despre cum reinvestim acel profit. Am auzit vorbindu-se despre privatizarea CEC. Sub masca aceasta a reglării sau a repunerii pe linia de plutire a unor companii care nu ar fi profitabile dumneavoastră încercaţi vânzarea tocmai a companiilor profitabile. Oameni buni, nu se vinde în vremuri de criză, când primeşti puţin sau deloc pe acţiuni", a spus Simonis.

Florin Roman, liderul deputaţilor PNL, a răspuns că guvernele PSD au vândut "Petrom şi resursele din subteranul României" şi au "dat la fier vechi" întreprinderile Aro, Semănătoarea, Vulcan şi 23 august.

"Sunt doar câteva exemple de tunuri pe care guvernarea PSD le-a dat vânzând tot ceea ce era sănătos în economia românească la fier vechi. Să auzi astăzi PSD vorbind despre vânzarea economiei naţionale, păi nu mai e nimic de vândut pentru că aţi vândut-o voi. Pe nimic. Şi ce nu a mai fost aţi dus la fier vechi. Ceea ce vă deranjează... vă spun eu ce vă deranjează. Este că unii dintre colegii dumneavoastră au un interes direct (în acele companii). În sensul că lichidatorii nu vor ca statul să valorifice activele, acest proces să fie blocat prin ceea ce faceţi dumneavoastră, iar ei să vândă sute de hectare de teren şi active performante în jurul Bucureştiului. Stimaţi colegi, preţul îl stabileşte piaţa. Noi, ca liberal-democraţi, credem în piaţă. Dumneavoastră, ca social democraţi, credeţi doar în comision. S-au terminat acele vremuri, există toate instrumentele democratice ca acele active pe care statul le poate valorifica în interesul statului să le valorifice", a declarat Roman.

Cătălin Drulă de la USR a spus că PNL şi PSD au dat privilegii membrilor Autorităţii de Supraveghere Financiară şi că acum cele două partide se bat să-şi păstreze pilele şi amantele în instituţii şi companii de stat.

Acesta a completat: "În legătură cu guvernul care ar fi susţinut de USR, eu vă amintesc că era o coadă lungă de pesedişti aici la sala biroului permanent care au votat acest guvern. Acest guvern a fost investit cu voturile PSD. Pe de altă parte, vedem zilnic cum PNL şi PSD trec legi aici în Parlament. Ieri (luni - n.r.) au trecut o lege prin care să aibă mai multe beneficii cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, preşedintele ANCOM a fost pus cu votul unanim al PSD şi PNL, deci nu noi îi susţinem. Pe noi chiar ne acuzaţi cei de la PSD că-i criticăm prea tare, cei de la PNL în alt fel. Şi vă mai spun ceva legat de privatizare: aeroportul face 80 de milioane de euro profit anual şi totuşi nu au reuşit să construiască acel terminal 2 de care este atâta nevoie. Sunt puse acolo pile, consilii de administraţie, şoferi, rude, amante şi aşa mai departe. Păi nu s-ar termina asta dacă statul nu ar mai fi acţionar majoritar? Păi s-ar termina. Şi tocmai ăsta este motivul pentru care nu trebuie să vă îngrijoraţi: nici PNL nu o să privatizeze şi nu o să lase din mână aceste locuri pentru că nici oameni ca domnul Roman şi alţii nu o să mai aibă locuri în Consilii de Administraţie. Clientela de partid nu o să mai aibă unde să-şi pună oamenii. Păi cum să dispară toate astea? Deci staţi liniştiţi, cât veţi avea controlul cum are acum PNL, cum aţi avut voi de la PSD, nu există risc. S-au vândut ce era de vândut între băieţii deştepţi aşa cum bine a constatat colegul de la PNL, iar acuma sunt ţinute aceste companii majoritare de stat ca loc bun de plasat clintela de partid".

Roman a răspuns că dacă cineva a dat privilegii membrilor Consiliului ASF, aceia sunt deputaţii din grupul USR.

"Aţi spus că se acordă privilegii şi vă spun că este fals: dreptul la diurnă, cazare şi transport era deja reglementat pentru toată lumea. Ce am făcut eu? Am restrâns aceste drepturi doar pentru cei care nu au domiciliul în Municipiul Bucureşti. (...) Aţi spus că s-au creat prejudicii, vă informez foarte clar: niciun membru al Consiliului ASF nu şi-a decontat cazarea", a afirmat Florin Roman.

Simonis s-a întors la pupitru şi a afirmat că cu toate acele pile de la Aeroport, "şoferi şi aşa mai departe", compania face zeci de milioane profit în fiecare an.

"Haideţi să nu vindem compania. Haideţi să găsim formula prin care zboară pilele şi amantele, nu să le preluaţi dumneavoastră (USR - n.r.) pe ale alora dinainte şi aşa mai departe sau să le împărţiţi cu PNL când veţi ajunge la guvernare, dacă veţi ajunge. Haideţi să restructurăm compania astfel încât să nu mai existe aşa ceva, nu să o vindem, că dacă vindem profitul acela nu va mai reveni statului român", a susţinut liderul deputaţilor PSD.

Ionuţ Simionca, deputat PMP, a spus la rândul său că supărarea PNL şi PSD vine "de la amante şi de la pile şi relaţii".

"De 30 de ani, pe spatele interesului naţional, aţi vândut ţara. Şi unii şi alţii. E o realitate. Eu văd că supărarea dumneavoastră vine de la amante şi de la pile şi relaţii. Vă supăraţi că nu vă mai puteţi ţine pilele şi relaţiile în locuri călduţe şi cei care vin se supără că nu au şi ei o bucăţică. Interes naţional? Haideţi să vă spun eu un obiectiv de interes naţional pe care liberalii aproape l-au băgat în pământ săptămâna trecută: Autostrada Nordului. Acest proiect care ar fi de interes naţional pentru 2,7 milioane de români. PLX 167/2019 a fost în Comisia de buget unde ar fi trebuit să fie susţinut de deputatul de Bistriţa-Năsăud, de secretarul general (al PNL) Robert Sighiartău, pentru că este bistriţean. Liberalii sunt singurii care au votat împotriva acestui proiect, toţi împreună: domnul (Bogdan) Huţucă, domnul (Lucian) Heiuş, domnul (Romeo) Nicoară, Marilen Pirtea, Pavel Popescu. Unde e interesul naţional, ce facem cu ţara noastră? Vă certaţi pe ce aţi vândut şi ce vor vinde ceilalţi. Ăsta este interesul naţional? O ceartă politică să daţi bine în campanie", a spus Simionca.

Roman s-a întors la rândul lui la microfon şi a făcut o propunere "concretă" colegilor deputaţi.

"Dacă suntem de bună-credinţă. Sunt autorul unui proiect de lege care reduce numărul membrilor din consiliile de administraţii, obligatoriu, peste tot, cu doi până la minim 3 (membri), cum spune legea, număr impar. Prin urmare, dacă nu sunteţi aşa îndrăgostiţi de fraga puterii, de AGA-mani şi de CA-uri, vă invit pe toţi, din toate grupurile parlamentare, ca săptămâna viitoare să fiţi de acord să votăm acest proiect de lege şi atunci vom vedea cine e şi cine nu e de bună-credinţă", a spus liderul deputaţilor PNL.

Florin Iordache, şeful şedinţei de plen, a afirmat, în numele PSD, că "fără îndoială suntem de acord".

"Comitetul liderilor de luni dimineaţă. Stabiliţi, introduceţi pe ordinea de zi şi va fi supus votului", a dispus Iordache.

Proiectul de lege privind aşa-numitele privilegii acordate membrilor ASF vizează protecţia faţă de eventuale hărţuiri în justiţie, iniţiate de persoanele supravegheate de Autoritate. De asemenea, se are în vedere ca membrii Consiliului ASF care nu domiciliază în Bucureşti să beneficieze de decontarea cheltuielilor cu locuinţa de serviciu, cazarea, diurna şi transportul, în condiţiile stabilite de lege şi prin reglementările proprii.

"Pentru similaritate cu prevederile Legii 312/2014 privind Statutul Băncii Naţionale a României, considerăm că şi membrii Consiliului ASF şi personalul autorităţii cu atribuţii de supraveghere şi control trebuie exoneraţi de la răspunderea civilă sau penală, după caz, în situaţia în care instanţele judecătoreşti constată buna credinţă şi lipsa neglijenţei în îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii actelor ori faptelor în exercitarea atribuţiilor legale de supraveghere şi control. Astfel, aceştia vor putea să îşi exercite atribuţiile de supraveghere şi control în mod obiectiv, în limita competenţelor legale, fără a fi supuşi unor eventuale presiuni generate de apariţia unor articole tendenţioase în presă sau de nenumărate acţiuni în instanţă, formulate cu rea credinţă, cu scopul destabilizării şi decredibilizării activităţii ASF", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. "[...] se are în vedere ca membrii Consiliului ASF care nu domiciliază în Bucureşti să beneficieze de decontarea cheltuielilor cu locuinţa de serviciu, cazarea, diurna şi transportul". Of saracii membri. Nu au bani din salariul de 14000 de euro pe luna sa stea in Bucuresti in chirie. Saracutii de ei. Pai daca sunt atat de saraci incat nu reusesc sa isi acopere cheltuielile fixe din 14000 de euro pe luna sa stea dra cu la ei acasa si sa nu mai accepte postul la ASF Bucuresti. Cine sunt membrii CASF care nu au resedinta in Bucuresti? Marcu? Fa Doina? Gabitza Gradinescu?Rosu? Armeanu? Birtalan?Tara? Aura? sau Wlassopol? Dati nume...si in decembrie pe covid si ger iesiti prostime sa il votati pe Roman Florin iar in Parlament sa le mai dea milogilor de lux din ASF mai multe drepturi si mai multi bani. P.S. Astia vor avea privilegii enorme. Le va deconta ASF chiriile la vile de lux. Ca nu vor sa stea in garsoniera in Colentina la etajul 9. Vor vile de lux pe centru de Bucuresti. Platit de ASF "autofinantata" din pensiile noastre (pilonii II si III), din investitiile noastre (tranzactiile din piata de capital) si din primele noastre de asigurari. Frumos! Tara fara viitor!

    1. Si in afara de Bursa nimeni nu comenteaza nimic. Fantastic

      ...

      De toata jena. PNL prin inițiativa asta a pierdut votul meu pentru ca nu face altceva decat sa alimenteze coruptia. Jenant! Salarii cu 5 zerouri in euro si vreti si decontari de cheltuieli, jenant! Sinecurile vor privilegii de parlamentar! Se poate totul in Romania!

      Initiativa PNL este similara pe scara corupției cu initiativa PSD privind amnistierea si gratierea. Sa va fie rusine!

    articolul este FABULOS

    este de noaptea mintii ce se intampla in forul legislativ al ROMANIEI:TU AI FURAT MAI MULT, BA TU, BA TU. etc 

    noi, copii nostri suportam consecintele acestei mizerii incalificable care pe zi ce trece devin mai nociv 

    sincera mea parere este ca daca nu gandeste cineva un plan de redresare politica, economia romaniei intra definiti si iremediabil in zona colapsului, daca nu cumva este deja! 

    TARA ESTE CONDUSA DE NISTE HANDICAPATI MENTAL, NECOPTI HABARNISTI SI LACOMI DE INAVUTIRE PRIN ORICE MIJLOACE SI CAT MAI REPEDE 

    din pacate nu avem nici o sansa de a indrepta caruta spre un sens de normalitate 

    nu cu acesta gasca politica care "gandeste" in acest fel 

    eu as decupa acest articol si sub forma de banner l-as afisa pe strazi, in scoli si facultati sa inteleaga fiecare roman ce-l asteapta

    MAKE, BURSA inca oadata jos cu palaria pt acest articol! 

    Toate partidele au fost si mai sunt distrugatorii Romaniei.Nu stiu numai sa distruga in folosul lor si mai putin ai oamenilor(Nastase cu privatizarile iar PNL,UDMR etc.restituirea integrala ,o mare escrocherie).

    Florin Roman, Alfred Simonis sunt campionii hahalerelor !

    Ionut Simionca, un model de...,, analfabet functional" !

    Exemplele pot continua... 

    Daca asta este nivelul din Parlamentul Romaniei suntem terminati. Parlamentari pusi pe capatuiala, spagari, curvari, niste nenorociti toti. Astia au vandut toata Romania si acum e disperare ca nu mai au bani si nici ce vinde. Hotii striga hotii. In aceste conditii oamenii trebuie sa ia masuri si sa pedepseasca vinovatii la vot, Fara PSD in parlament...

    pe BVB privatizat: întreprinderile ÎNFLOREAU așa le-au țîțofagit când ST. când DR. Acum trebuie IQ cât Casa Poporului ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb