ASF: Programele de redresare, anunţate la nivel european, antidotul pentru economiile afectate de COVID-19


Macroeconomie / 13 noiembrie 2020

Programele de redresare, anunţate la nivel european, antidotul pentru economiile afectate de COVID-19

Ţările europene par a fi dependente în acest moment de programele comunitare de relansare economică. Chiar dacă incertitudinile şi riscurile pentru economiile UE rămân ridicate, ca urmare a noului val al pandemiei COVID-19 care presupune cheltuieli sanitare sporite şi generează un impact mai pregnant asupra evoluţiei economice, o influenţă pozitivă o poate avea programul de redresare economică NextGenerationUE. Acesta oferă o stimulare economică a UE mai puternică decât erau estimările iniţiale, informează un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează:

''Deşi impactul noului "lockdown" asupra dezvoltării economice europene este puternic, nu are încă, aceeaşi amplitudine ca în luna martie, ceea ce poate reprezenta un semnal pozitiv pentru evoluţiile viitoare, in lipsa altor evoluţii adverse. O dovadă în acest sens ar putea fi şi faptul că preţul petrolului a crescut cu mult peste 40 USD pe baril, chiar dacă pandemia COVID-19 pare să restrângă orice creştere a cererii în viitorul apropiat.

Cu toate acestea, semnalele prognozei economice de toamnă a Comisiei Europene ne îndeamnă la prudenţă. Relansarea economică din ultima perioadă din Uniunea Europeană este posibil să fie întreruptă pe măsură ce valul al doilea al pandemiei COVID-19 adânceşte incertitudinile existente, arată prognoza. Noile estimări indică o contracţie a PIB-ului de 7,8% în zona euro şi de 7,4% în UE, pentru anul 2020, urmând ca în anul 2021, PIB-ul să crească la 4,2% (zona euro), respectiv 4,1% (UE). În acelaşi timp, rata şomajului nu a fost influenţată semnificativ, având în vedere schemele de muncă pe termen scurt, dar se aşteaptă o creştere a acesteia pe măsură ce măsurile de sprijin vor înceta să mai fie aplicate. Estimările prevăd o rată o şomajului de 8,3% în zona euro şi de 7,7% în UE, în anul 2020.

Expunerile la risc ale pieţei asigurărilor din UE, diminuate

EIOPA a actualizat Tabloul riscurilor în baza datelor Solvency II din trimestrul al doilea al anului 2020, conform căruia expunerile la risc ale sectorului de asigurări din UE s-au redus comparativ cu evaluarea riscurilor din iulie 2020. Societăţile de asigurări sunt expuse în continuare la niveluri foarte ridicate ale riscului macro, în timp ce riscurile de piaţă, credit, profitabilitate şi solvabilitate au scăzut la nivel mediu. Cu toate acestea, evaluarea riscurilor nu ia în considerare cel de-al doilea val al pandemiei. Rata SCR pentru grupuri s-a îmbunătăţit puţin, deşi a rămas la niveluri mai joase faţă de ultimul trimestru al anului 2019, iar toţi indicatorii de profitabilitate semestriali, care includ şi primele luni ale crizei COVID-19, arată semnele prevăzute ale deteriorării. Riscurile de asigurare rămân la nivelul mediu, fiind influenţate de îngrijorările unei scăderi a primelor şi, în unele state membre, a adecvării rezervelor tehnice. Semnalele indică, totuşi o inversare de trend, riscurile aferente fiind încă la nivel mediu, pe alocuri cu tendinţa de creştere.

Raportul săptămânal de tendinţe şi riscuri pe pieţele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, reprezintă o radiografie a evoluţiei principalilor indicatori macroeconomici şi a indicilor bursieri, la nivel local şi global''.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb