Asigurătorii au scumpit cu 20-25% poliţele de asigurare comercială în primul semestru

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 iulie 2009

Asigurările de credit comercial s-au scumpit cu 20-25% în primul semestru, pe fondul creşterii cererii pentru astfel de produse şi riscurilor mai mari de faliment sau de insolvenţă ale debitorului, a declarat un reprezentant al brokerului Marsh România, citat de NewsIn.

Asigurarea de credit comercial acoperă neplata facturilor către debitorii unei companii, în producţie, distribuţie, prestare de servicii.

"Clienţii noştri din sectorul de producţie sau distribuţie sunt interesaţi de acest produs. Acum, însă, asigurătorii au devenit mult mai rigizi şi selectivi în a oferi această asigurare pentru a acoperi falimentul sau insolvenţa debitorului, având în vedere actuala situaţie economică", a spus directorul departamentului de asigurări bancare, credite şi garanţii la Marsh România, Eduard Simionescu.

El a explicat că, în cazul unei astfel de asigurări, se emite factura scadentă între 30 şi 90 zile, iar dacă debitorul nu a achitat-o total sau parţial în acest interval, există o asigurare care să despăgubească producătorul pentru plata facturii.

Statisticile arată că ultima perioadă a fost marcată de un număr crescut de falimente, iar tendinţa ar putea continua. "Asigurătorii sunt foarte atenţi în ce priveşte încheierea unei astfel de poliţe, mai ales în sectorul construcţiilor, unde riscul este foarte ridicat în prezent", a afirmat Simionescu.

El a precizat că riscul cel mai scăzut este în domeniul alimentar, de consum - alimente, băuturi, cafea, ţigări.

"Dacă asigurătorii ar fi flexibili ca anii trecuţi, si-ar asuma nişte riscuri destul de certe. Se estimează 5.000 de falimente şi chiar mai mult în acest an", a mai spus directorul de la Marsh.

Simionescu a menţionat că asigurătorii plătesc deja despăgubiri la poliţe comerciale, în condiţiile în care, în ultimele şase luni, au apărut deja daune pe acest segment. "O daună se poate ridica la un nivel de sute de mii de lei", a precizat el.

Dacă la asigurările comerciale, asigurătorii au scumpit poliţele şi au devenit mai selectivi, pe segmentul de răspundere managerială încă nu au apărut daune majore, poliţele rămânând la preţurile de anul trecut.

"Multe firme încheie în continuare astfel de poliţe (de răspundere managerială n.r.) doar formal, deoarece au nevoie doar de o dovadă că res­pectă legea", a mai spus Simionescu.

Piaţa românească de asigurări a crescut cu 5,6% în primul semestru al acestui an, până la 4,7 miliarde lei, avansul de pe segmentul asigurărilor generale compensând declinul înregistrat de asigurările de viaţă, potrivit datelor provizorii anunţate de CSA. Piaţa asigurărilor generale a crescut cu 7,6%, iar segmentul asigurărilor de viaţă a scăzut cu 2,7%.

Companiile de asigurări din România au plătit în primul semestru daune de 2,9 miliarde lei, în creştere cu 47,8% faţă de acelaşi interval din 2008, din care 2,7 miliarde lei pe segmentul asigurărilor generale

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb