Asociaţia Brokerilor a luat în colimator Autoritatea de Supraveghere Financiară, după recentele amenzi aplicate brokerilor Swiss Capital, pentru neraportarea unor tranzacţii suspecte de manipulare cu acţiuni SIF1 Banat Crişana, dar şi pentru lipsa de reacţie la conflictul din conducerea SIF Oltenia.
Deciziile recente ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind sancţionarea cu amendă în cuantum ridicat a unor angajaţi ai societăţii de servicii de investiţii financiare Swiss Capital, pentru neraportarea, către Autoritate, a unor operaţiuni considerate a fi suspecte de manipulare a pieţei, au provocat, în opinia domnului Dan Paul, preşedinte al Asociaţiei Brokerilor, o reală îngrijorare în rândul intermediarilor din piaţa de capital.
Un comunicat de presă al Asociaţiei Brokerilor precizează: "Deşi tranzacţiile în cauză au avut loc în luna septembrie 2013, existând timp suficient pentru ASF până la data emiterii deciziei de sancţionare (17 februarie 2014) să analizeze şi să decidă dacă acestea au reprezentat acţiuni de manipulare a pieţei, s-a preferat penalizarea directă a intermediarului tranzacţiilor, care ar fi trebuit, pe baza propriei aprecieri, să considere că tranzacţiile respective se încadrează în categoria suspiciunilor de manipulare a pieţei.
Adică tocmai ceea ce ASF nu a reuşit să clarifice în câteva luni, intermediarul trebuia să decidă şi să raporteze imediat ce au fost efectuate tranzacţiile.
În acelaşi timp, reprezentanţi ai emitenţilor, aflaţi în situaţii evidente de furnizare de informaţii privilegiate sau manipulare de piaţă, rămân neosebservaţi de către ASF, cu efecte negative asupra investitorilor".
În acest context, Asociaţia Brokerilor aminteşte recentul conflict dintre preşedintele şi administratorul SIF 5 Oltenia, legat de declaraţii publice privind emitentul în cauză: "Astfel, administratorul SIF 5 Oltenia a prezentat la conferinţa «Romania Investor Days», de la începutul lunii, de la New York, informaţii referitoare la vânzarea pachetului reprezentând 6% din acţiunile BCR, deţinut de SIF 5 Oltenia, mutarea sediului societăţii şi analizarea, în următoarea AGA, a propunerii de majorare de capital social pentru diluarea acţionarilor inactivi, informaţii care nu au fost ulterior confirmate de preşedintele societăţii. Reiterăm pe această cale că, deşi ASF are obligaţia elaborării Practicilor de Piaţă Acceptate, în acord cu Directiva UE privitoare la Abuzul de Piaţă, instituţia preferă aplicarea de sancţiuni şi reglementări ineficiente şi arbitrare, refuză în mod sistematic dialogul transparent cu participanţii la piaţă şi menţine, la nivelul pieţei de capital, un mediu propice activităţilor frauduloase".
Asociaţia Brokerilor solicită ASF o atenţie mai mare în ceea ce priveşte acordarea sancţiunilor aplicate brokerilor, abuzul de sancţiuni putând periclita activitatea de intermediere în piaţa de capital: "Solicităm penalizarea, în primul rând, a celor care creează distorsiunile în piaţă, şi numai ulterior a celor care doar trebuie să le clasifice ca atare şi să le raporteze".
Autoritatea de Supraveghere Financiară a acordat amenzi în sumă de 70.000 de lei la Swiss Capital, cel mai mare broker local, pentru neraportarea unor tranzacţii suspecte de manipulare a pieţei de capital. ASF nu precizează explicit care sunt tranzacţiile la care se referă. Se pare că ar fi vorba despre tranzacţiile cu acţiuni SIF1 Banat Crişana făcute, în septembrie 2013, la preţuri în creştere fulminantă.
Cotaţia SIF1 a urcat spectaculos în ultimele momente ale şedinţei de vineri, 13 septembrie, pentru ca, luni, 16 septembrie 2013, un pachet de 6,27% să fie transferat la un preţ în urcare cu 14%.
Raportul ASF arată: "Având în vedere rezultatele şi concluziile analizei efectuate de către direcţiile de specialitate din cadrul ASF, cu privire la tranzacţiile cu acţiuni ale unui emitent, realizate prin intermediul SSIF Swiss Capital pe conturile unor clienţi, se reţin următoarele:
- creşterea şi fixarea preţului acţiunilor emise de către un emitent, spre finalul şedinţei de tranzacţionare, prin activitatea de tranzacţionare pe contul unui client, derulată de către un agent pentru servicii de investiţii financiare din cadrul SSIF Swiss Capital, în condiţiile în care nu existau informaţii sau ştiri de natură a justifica/susţine evoluţia preţului acţiunilor emitentului;
- utilizarea, pe parcursul şedinţei de tranzacţionare, a unei poziţii dominante asupra cererii de acţiuni emise de către un emitent;
- realizarea unor tranzacţii de tip DEAL cu acţiuni ale aceluiaşi emitent, în şedinţa de tranzacţionare următoare, prin intermediul cărora achiziţionează un pachet semnificativ de acţiuni acelaşi client pe contul căruia s-au realizat operaţiunile de creştere şi fixare a preţului acţiunilor emitentului şi al căror preţ a fost susţinut de preţul de referinţă din şedinţa de tranzacţionare anterioară".
ASF consideră că SSIF Swiss Capital avea motive rezonabile să considere că respectivele operaţiuni sunt suspecte de manipulare a pieţei şi avea obligaţia să informeze ASF. Astfel, Bogdan Juravle, în calitate de Conducător al SSIF Swiss Capital, şi Robert Cosmin Pană, în calitate de reprezentant al Compartimentului de control intern al SSIF Swiss Capital, au primit amenzi de câte 20.000 de lei, în timp ce Sorin Apostol, în calitate de reprezentant al Compartimentului de control intern al SSIF Swiss Capital, a primit o amendă de 30.000 de lei.
Autoritatea nu a anunţat alte măsuri în caz şi nici nu a sancţionat clientul ale cărui tranzacţii suspecte nu au fost anunţate de brokeri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2014, 00:20)
Si daca ASF ar vrea , ar mai putea gasi multe lucruri, mai mult decit interesante, la brokerul mentionat...
2. Nici prostituatele nu platesc amenzile ....
(mesaj trimis de doru stoian în data de 04.03.2014, 00:35)
.... si nici nu-si intrerup activitatea pe "piata" ................ sexului.
Asa ca, orice autoritate ar trebui URGENT-INSTANT desfiintata daca fenomenul combatut nu poate fi eradicat !
3. intrebare
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 04.03.2014, 07:10)
Poate ne spune ASF cum ar fi trebuit sa procedeze brokerul in cazuri de acest fel, cand pretul negociat pentru un pachet important de actiuni (pe piata Deal) este sensibil mai mare decat pretul de referinta?
Nu de alta dar cred ca rolul ASF este si de prevenii, nu doar de a pedepsi. Desi veniturile romanilor au scazut simtitor in ultima perioada vad ca organele de control(nu doar ASF-ul) dau amenzi tot mai mari. Nu credeti ca ar trebui sa fie o corelare intre venituri si amenzi?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2014, 08:42)
Amenzile sunt corelate cu veniturile (salariiile) de la ASF
3.2. ati facu un calcul ? (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de amenzile sunt extrem de mici .. în data de 04.03.2014, 09:16)
70.000 RONs a ascunzi o tranzactie de 45 mil ROn e chiar un pret bun 0.15%, un mizilic. amenda trebuie sa fie procent din cifra de afaceri a intermediarului .... dar calculele au fost facute inainte si asumate...
3.3. ati facu un calcul ? (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de amenzile sunt extrem de mici .. în data de 04.03.2014, 09:57)
70.000 RONs a ascunzi o tranzactie de 45 mil ROn e chiar un pret bun 0.15%, un mizilic. amenda trebuie sa fie procent din cifra de afaceri a intermediarului .... dar calculele au fost facute inainte si asumate...
4. Un semnal util
(mesaj trimis de Amendatul infractor în data de 04.03.2014, 07:55)
În cazul Harinvest ASF a amendat în 2012 ca buba sa se spargă in 2013! Care e ala care credea ca se va intampla ceva rău la Harinvest? Poate ala care nu uitase ca "istoria se repeta" ? ASF ar trebui sa faca mai multa munca de prevenire ca reparatii nu reuseste ! Vezi cazurile in care e acuzata si procesul treneaza de ani de zile !!
5. ASF=incompetenta, rea vointa si prostie !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 04.03.2014, 08:28)
Analiza ASF este un exemplu de incompetenta, rea vointa, prostie si favorizarea infractorului !
Vineri cotatia actiunilor a crescut in ultimele momente ale sedintei de tranzactionare pentru ca luni sa se raporteze tranzactii deal cu un pret de aproape 15% .
Deci vineri brokerul a primit instructiune(ordin) de la client sa cumpere o anumita cantitate si la un anumit pret. Preturile si volumele au fost
vineri mediu1,0860, maxim 1.1590 inchidere 1,1590 volum 4.294.000 actiuni.
luni mediu 1.1050, maxim 1,1380, inchidere 1,1000 volum 490.000 actiuni. Pana aici nimic suspect, fraudulos, manipulare a pretului sau incalcare a regulilor impuse de BVB. Daca ar fi fost vreo incalcare BVB ar fi trebuit sa sanctioneze prima brokerul si sa raporteze catre ASF.
Luni insa sa intamplat minunea sau efectuat 2 tranzactii cu 6,27% din SIF1 la acelasi pret, 2 tranzactii cu un total de 34.412.500 de actiuni la pretul de 1,3200. Din moment ce a fost sanctionat un singur broker probabil ca tranzactiile au fost cross. Iarasi nimic suspect si fraudulos din partea brokerului care a raportat tranzactiile in urma instructiunilor primite de clienti. De aici incepe problema si este o problema mare,mare, mare de tot ! Sa ne amintim ce sa intamplat la Petromidia; CNVM avea un comisar ocupat cu supravegherea care a disparut din decor cand sa intamplat frauda, manipularea pretului, favorizarea infractorului Patriciu. Exact cum se intampla cu anumiti politai care daca se intampla vreo infractiune intorc capul si dispar repede de la locul infractiunii in loc sa intervina. CNVM trebuia atunci sa intervina si sa anuleze tranzactiile RRC insa a ales sa traga stecherul din priza si sa dispara de la locul faptei. De atunci CNVM a considerat ca daca nu este prezent la locul faptei nu are nici o vina si nici nu trebuie sa mai intervina lasand faptele sa se intample in loc sa anuleze sau sa suspende tranzactiile. Bineinteles ca politaiul(ASF) va apare a doua zi dupa infractiune si va da amenzi tuturor celor prezenti pentru ca nu au reactionat cu spirit civic si au asteptat reactia politiei(ASF-ului)
In conditiile in care in ultima luna volumul mediu de tranzactionare la SIF1 a fost sub 400.000 de actiuni zilnic iar brokerul a primit de la client un ordin de cumparare de 10 ori mai mare ca volum decat media zilnica nu avea cum sa nu aiba o pozitie dominanta in piata si sa ridice pretul pana la valoarea pe care a cerut-o clientul in ordin. Si acum intrebarile pentru BVB si ASF :
Daca cele doua tranzactii deal sau incheiat la un pret in crestere cu 14% si procentual depasesc cumulat amandoua pragul de 5% oare clientii vanzatorii nu au actionat in mod concertat pana la efectuarea vanzarii ?
Clientii cumparatori nu actioneaza cumva si ei tot in mod concertat din moment ce au negociat tranzactiile la acelasi pret in urcare cu 14%.
Din moment ce au negociat tranzactia deal oare cumparatorii sau vanzatorii nu actioneaza concertat cu CA de la SIF1 ?
Nu era mai indicat ca ASF si BVB sa anuleze tranzactiile respective daca raspunsurile la intrebarile de mai sus indicau incalcarea legii ?
Ce pretentii sa avem de la ASF, o institutie publica corupta plina de oameni corupti, organizati intr-un sindicat in care pentru a merge la DNA sa raportezi o infractiune trebuie sa ai acordul mafiotului sef si al locotenentilor sai.
Sufocatii pe brokeri prin amenzi creind impresia ca acolo este ceva rau, amenzi si iar amenzi si mirativa ca micul investitor sta departe de piata.
Daca a ramas vreun broker nesanctionat din piata atunci sigur are legaturi cu ASF !
Stie cineva numele cumparatorilor si vanzatorilor din tranzactiile deal cu SIF1 ?
Poate asa afla si ASF !
5.1. De ce va mirati ? (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de N.B. în data de 04.03.2014, 09:15)
In cazul Harinvest , ASF-ul stia de infractiuni din 2012 . Mai mult la data de 13.11. 2012 li s-a adus la cunostinta de ceea ce urmeaza sa se intample in zilele urmatoare si mai mult BVB scosese Harinvest de la tranzactionare . La data de 14.11 ASF-ul s-a multumit sa emita Decizia 1019 fara sa blocheze trasferul actiunilor catre BCR si Depozitarul Central .Normal pentru ca decat sa aiba procese cu BCR-ul si ridicolul Depozitar a preferat sa contribuie la fraudarea a doua sute de investitori .Domnul Sobolewski chiar se mandrea cu faptul ca si-a recuperat banii pentru ca apoi intrebat fiind cum s-ar fi rezolvat un astfel de caz in Polonia a dat un raspuns care practic desfiinteaza ASF-ul : " La mine in Polonia asa ceva nu s-ar fi intamplat " . Ce nu stie domnul Sobolewski este faptul ca la ASF nu exista vreun om cu caracter care sa fi inteles aluzia si sa-si fi dat demisia pe loc . Nu . Ati vazut pe cineva de la ASF sa-si puna cenusa in cap ? Nicidecum . Domnii aceea asteapta plecaciuni si recunostinta de la pagubiti .
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de N.B. în data de 04.03.2014, 09:18)
13.11.2013
5.3. Fostul commissar (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2014, 12:59)
Stii Unde lucreaza acel fost comisar acum.? Stii in ce functie este sotia lui acum? Daca nu stii da pe google si vezi. Eu voi raspunde ca faraonul la proces. Nu mi amintesc nimic. A trecut mult timp. Tara de hoti si LAsi.
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de hmmm în data de 06.03.2014, 09:14)
cumparatorii, vanzatorii dar si brokerul au actiuni a sif1, deci...
6. Dar paiata
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2014, 08:40)
Cum a fost angajat a la Asf? Cu concurs? Sau fara ,
7. brokerii niste fomisti cu orizonturi foarte reduse
(mesaj trimis de ASF-niste papusari in mainile baronilor de SIF-uri în data de 04.03.2014, 09:13)
daca liderul brokerilor se preteaza la manevre de doi lei la ce ssa ne asteptam de la restul brezlei. urmeaza doar sa mai apara sa se planga ca nu avem piata de capital in romanai cand ei pentru o maslina o ingroapa nefiind in stare sa vada absamblul si ca nu fac bine pietei asociindu-se cu indivizii penali de la SIF1
8. AIPC...
(mesaj trimis de marian în data de 04.03.2014, 09:19)
ar fi culmea acum sa intervian AIPC sa ia aprare celor multi si pagubiti prin neinformarea pietei in detrimentul celor putini si cu interese mari... stim ca nu va interveni ca doar AIPC e pentru cei putini si cu interese mari dea ceia va ramane o organizatie de doi lei fara nici o importanta pentru piata.
9. a.s.f.=FASsssssssssssssssssss
(mesaj trimis de pagubiitu' în data de 04.03.2014, 10:14)
Mai asf-ule mai.....eu cred ca esti pe mana cu hotii , esti pe statul lor de salarii
10. Liviu Tudoru hotul cu rolls royce
(mesaj trimis de marius în data de 04.03.2014, 10:55)
Liviu Tudor- ROMAS sau teapa asigurarilor
Operatiuni financiare derulate intr-o singura zi
In aprilie 1999, ROMANIA ASIGURARI-ROMAS SA, controlata tot de gazda celor de la "Evenimentul Zilei", solicita 20 de miliarde de lei de la BCU, care plateste fara prea multe comentarii. Cu banii primiti, ROMAS majoreaza capitalul social al DIGICOM. DIGICOM majoreaza capitalul social al VESTCO INDUSTRIES SA (tot a lui Tudor) cu 20 de miliarde de lei. VESTCO majoreaza capitalul social al SC PREFABRICATE VEST (firma condusa de Monica, sotia lui Tudor) cu 20 de miliarde de lei. PREFABRICATE foloseste banii pentru restituirea unor imprumuturi catre SC Papianu Comexim SRL, SC Smarald 95 COM, SC Blast Trading si BCU. Primele trei societati au utilizat banii pentru restituirea altor imprumuturi obtinute de la BCU in anul 1998 (fig. 3). Astfel, creditele plecate din banca s-au intors sub alta forma, suspiciunea de spalare de bani fiind cat se poate de intemeiata.
Aceasta suveica a majorarilor de capital a avut drept scop dobandirea de catre PREFABRICATE VEST a 51% din capitalul fabricii de ulei SC MUNTENIA SA. De asemenea, BCU si-a marit portofoliul cu 20 de miliarde de lei, cu care a creditat ROMAS SA. Sa mai spunem ca, la ora respectiva, ROMAS nu insemna nimic pe piata asigurarilor, iar in prezent nu mai opereaza.
In 2003, firmele I.I.R.U.C., DIGINET, DIGICOM, BCU si fabrica de ulei MUNTENIA infiinteaza SC I.I.R.U.C. DIGICOM SA. Primele doua vin in asociere cu imobile, iar ultimele doua cu bani. Impreuna cu sora lui, Cristina, Liviu Tudor moseste alte doua firme, si anume NOVO PARC SRL si NOVO PARC DOI SRL, care construiesc pe terenul ce apartinuse I.I.R.U.C. mai multe cladiri din fier, beton si sticla.