Asociaţia Brokerilor vrea reducerea comisioanelor BVB cu 16%

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 aprilie 2013

Asociaţia Brokerilor vrea reducerea comisioanelor BVB cu 16%

Estinvest cere trecerea BVB la sistem de administrare dualist

Asociaţia Brokerilor, alături de alte cinci case de brokeraj, propune acţionarilor Bursei de Va-lori Bucureşti (BVB) reducerea cu 16% a comisionului variabil la tranzacţiile cu acţiuni, precum şi respingerea practicării de către BVB, începând cu 1 ianuarie 2014, a unui comision fix lunar de tranzacţionare per participant şi a valorii maxime a acestuia, propuse de Consiliul Bursei, ca parte a unei noi politici tarifare.

În completarea ordinii de zi a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) programată pentru 24/25 aprilie, grupul celor şase acţionari (Asociaţia Brokerilor, Financo Securities, Confident Invest, Muntenia Global Invest, Rombell Securities, Intervam) a propus ca Bursa să participe cu 10 milioane lei la majorarea capitalului social al Casei de Compensare Bucureşti şi ca acţionarii să mandateze administratorii BVB să suplimenteze această sumă cu cel mult 5 milioane lei, în funcţie de decizia luată de Adunarea Generală a Acţionarilor a Casei de Compensare Bucureşti.

O altă solicitare a celor şase acţionari constă în introducerea unor prevederi privind alegerea membrilor Consiliului de Administraţie (CA) prin metoda votului cumulativ, metodă care permite acţionarilor minoritari ai unei companii lis-tate să poată numi cel puţin un membru în Consiliul de Ad-minis-traţie.

Iniţial, introducerea votului cumulativ a fost propusă de Consiliul Bursei, în februarie, însă a fost retrasă, pe seama faptului că legea pieţei de capital prevede un prag de 5% din drepturile de vot la bursele locale, astfel încât BVB nu are acţionari majoritari.

Asociaţia Brokerilor şi cele cinci firme de brokeraj doresc şi modificarea procedurii de alegere a preşedintelui Consiliului BVB, care, în prezent, este ales în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor, separat de ceilalţi opt membri ai Consiliului de Administraţie.

Potrivit propunerii grupului, acţionarii ar urma să aleagă întregul CA, format din nouă membri, în cadrul aceleiaşi Adunări Generale, iar, după alegerea membrilor Consiliului de Administraţie, adunarea generală să aleagă, prin vot secret, preşedintele Consiliului Bursei, dintre persoanele alese ca membru al Consiliului care şi-au depus candidatura şi pentru funcţia de preşedinte.

Grupul celor şase acţionari mai propune respingerea reducerii capitalului social al BVB cu 10%, echivalentul a 7,67 milioane lei, şi distribuirea banilor către acţionari, precum şi respingerea unui program pentru răscumpărare a unui pachet reprezentând maxim 1% din capitalul social şi alocarea pachetului către acţionari.

Estinvest a solicitat Bursei să adauge pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor din 24/25 aprilie schimbarea formei de administrare din sistem unitar în sistem dualist.

În justificarea publicată de Estinvest se arată: "În acest fel se va asigura o separare clară a atribuţiilor executive de cele de supraveghere şi control, eliminându-se, astfel, orice incompatiblităţi sau conflicte de interese".

De asemenea, Estinvest cere Consiliului Bursei să prezinte o propunere de reorganizare a grupului BVB în scopul "eficientizării şi asigurării unei conduceri strategice coerente a grupului, cu responsabilităţi şi termene de realizare", şi să transmită acţionarilor rapor-tări financiare consolidate cu cele ale entităţilor în care are deţineri semnificative, chiar dacă aceste raportări sunt opţionale din punct de vedere legal.

Propunerea Estinvest a venit după ce, pe 3 aprilie, SIF Moldova şi SSIF Broker au solicitat trecerea Bursei de Valori de la sistem de adminis-trare unitar la sistem de administrare dualist, propunând ca decizia să fie luată tot în cadrul Adunării Generale din 24/25 aprilie.

SIF Moldova consideră că impunerea principiilor de guvernanţă corporativă trebuie să fie unul din principalele obiective ale instituţiilor pieţei de capital şi cu atât mai mult al BVB.

"Considerăm că aplicarea şi promovarea principiilor Guvernanţei Corporative trebuie continuate prin trecerea la sistemul de adminis-trare dualist şi modificarea Actului Constitutiv al Bursei în acest sens", se arată în solicitarea SIF2. Cererea acţionarilor are loc în contextul în care în piaţă există nemulţumiri faţă de actuala conducere a Bursei, aleasă pe 9 ianuarie 2012.

Înainte de alegerile din ianuarie 2012, fostul Consiliu al BVB l-a demis pe Valentin Ionescu din func-ţia executivă, pe motiv că nu îşi îndeplinise targetul.

Anterior, un grup de acţionari ceruse revocarea şi alegerea unui nou consiliu. În acel context, consiliul condus de Stere Farmache a propus trecerea la conducerea dualistă, trecere care nu a mai avut loc.

Consiliul de Administraţie al BVB propunea atunci acţionarilor ca viitorul Consiliu de Supraveghere să fie format din 11 membri, printre care şi cei nouă membri ai CA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb