Asociaţia CFA România şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România susţin creşterea nivelului de alfabetizare financiară în rândul românilor, prin lansarea campaniei Generaţia I, potrivit unui comunicat de presă comun al asociaţiilor.
75% dintre români confundă educaţia financiară cu un comportament moderat din punct de vedere financiar, respectiv, obiceiul de a împrumuta bani doar dacă sunt siguri că îi pot înapoia. Pentru 95% dintre tineri, sursa educaţiei financiare este familia, după cum arată un studiu Erste, în vreme ce numai 9% îşi iau informaţiile de la şcoală.
Un studiu derulat anual de către agenţia Standard and Poor's arată că doar 1 din 5 români este alfabetizat financiar. În ceea ce priveşte obiceiul de economisire şi investire pe termen lung, doar 15% dintre românii chestionaţi depun eforturi în această direcţie.
Conform specialiştilor în finanţe, nivelul scăzut al educaţiei financiare, aflat sub media globală, pune România într-o situaţie nefavorabilă pe termen lung.
Alexandra Smedoiu, CFA - preşedinte Asociaţia CFA România declară: "Noi am lansat campania "Generaţia I" - generaţia independentă, pornind de la ideea că aceia dintre noi care nu luăm măsuri de economisire şi investire în timpul anilor activi, riscăm să depindem de banii de la stat - sistemul public de pensii, sau devenim poveri pentru copiii noştri la bătrâneţe. Conceptul "Generaţiei I", sau generaţiei independente, s-a născut tocmai din faptul că nivelul de educaţie financiară în rândul românilor este foarte scăzut dar, printre noi, sunt şi oameni care îşi doresc să obţina independenţa financiară. Prin intermediul informaţiilor pe care le oferim ne dorim să aducem independenţa financiară mai aproape de oameni, să explicăm cum poate fi obţinută, fără să pară copleşitor sau de neînţeles".
Horia Gustă - preşedinte AAF declară: "Procesul de alfabetizare financiară este unul de durată în care pe lângă beneficiari, noi, jucătorii din industria financiar-bancară avem un rol esenţial. Prin proiectul "Economiseşte inteligent", lansat anul trecut, şi noi, Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România ne-am asumat rolul de a fi parte din acest proces de învăţare. Vrem să ajutăm cât mai mulţi oameni să înţeleagă că educaţia financiară îţi oferă şansa de a obţine independenţa financiară şi ne bucurăm să fim parteneri în acest demers cu Asociaţia CFA România. Chiar dacă sunt independente, proiectele noastre au acelaşi scop: un nivel mai bun de înţelegere a noţiunilor de economisire şi investire".