Asociaţia Energia Inteligentă a realizat o analiză a situaţiei evoluţiei preţurilor pe piaţa de gaze naturale în ultimul an şi modul în care un furnizor de gaze cu capital 100% de stat a procedat pentru cazul preţurilor impuse consumatorilor preluaţi în FUI (s-au analizat preţurile din FUI având în vedere că este singura modalitate de a obţine date exacte privind preţurile de vânzare a gazelor naturale ale unui furnizor), potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.
În conformitate cu art 100, pct 45 legea 123/2012 actualizată, "furnizor de ultimă instantă - furnizorul desemnat de autoritatea competentă pentru a presta serviciul de furnizare în conditii specifice reglementate".
Conform ART. 144 din legea 123 / 2012 " Furnizorul de ultimă instantă are obligatia de a asigura furnizarea gazelor naturale clientilor finali, în conformitate cu reglementările ANRE, la preturi reglementate de ANRE."
Astfel, activitatea de stabilire a preţurilor gazelor pentru consumatorii de gaze din FUI este reglementată (reglementare dorită în momentul de faţă pe piaţă). În conformitate cu reglementările ANRE preţul se compune din următoarele componente:
-Preţul de achiziţie al gazelor de către furnizor, reglementarea stabilind că furnizorul, indifferent cu cât cumpără gazelle poate să introducă în formula de stabilire a preţului, un preţ egal cu preţul mediu ponderat de achiziţie din PZU (acestea sunt cele mai mari preturi din piata) la care mai primeste si un bonus de 10%, (din tabelul de mai jos se poate observa ca pretul mediu ponderat de achizitie a gazelor pe piata din Romania a fost in luna martie 2022, de 333,99 lei/MWh, iar furnizorul a considerat oportun să introduce în formula de preţ 1955,46 lei/MWh). Adică "plafonarea" a determinat o creştere a costului reglementat de achiziţie de 5,85 de ori, se precizează în comunicat.
-Costul de furnizare, costul participării în pieţele centralizate şi profitul furnizorului. Acest furnizor a avut pe întreg parcursul anului 2021 (până la instaurarea plafonării) acest cost în valoare medie de 7,4 lei/MWh (3,4% din preţul final FUI fără TVA şi accize), iar după plafonare, acest cost introdus în formula de realizare a preţului reglementat FUI a fost în luna martie 2022 de 2400.59 lei/MWh (54,4% din pretul final FUI fara TVA şi accize). Adică "plafonarea" a determinat o creştere a costului de furnzare, costuri cu pieţele şi profit de 324 de ori.
-Tariful de transport care se stabileşte de către furnizor. Furnizorul FUI a stabilit pentru consumatorii lui un tarif de 28,44 lei/MWh. Aceasta în condiţiile în care furnizorul nu achită mai mult de 10 lei/MWh în situaţia în care beneficiază de o capacitate de transport rezervată pentru întreg anul gazier (a se vedea comparatorul de preturi de pe site-ul ANRE). Adică consumatorul trecut în FUI treboie să achite de 2,8 ori mai mult pentru serviciile de transport, banii care se constituie în fapt profit pentru furnizor.
-Tariful de distribuţie care se stabileşte de către ANRE în funcţie de operatorul de distribuţie unde este comectat consumatorul. Furnizorul FUI a stabilit pentru consumatorii lui un tarif de 28,45 lei/MWh, se mai arată în comunicat.