ASOCIAŢIA ENERGIA INTELIGENTĂ: Situaţia evoluţiei preţurilor pe piaţa de gaze naturale în ultimul an

F.D.
Miscellanea / 22 august 2022

Situaţia evoluţiei preţurilor pe piaţa de gaze naturale în ultimul an

Asociaţia Energia Inteligentă a realizat o analiză a situaţiei evoluţiei preţurilor pe piaţa de gaze naturale în ultimul an şi modul în care un furnizor de gaze cu capital 100% de stat a procedat pentru cazul preţurilor impuse consumatorilor preluaţi în FUI (s-au analizat preţurile din FUI având în vedere că este singura modalitate de a obţine date exacte privind preţurile de vânzare a gazelor naturale ale unui furnizor), potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În conformitate cu art 100, pct 45 legea 123/2012 actualizată, "furnizor de ultimă instantă - furnizorul desemnat de autoritatea competentă pentru a presta serviciul de furnizare în conditii specifice reglementate".

Conform ART. 144 din legea 123 / 2012 " Furnizorul de ultimă instantă are obligatia de a asigura furnizarea gazelor naturale clientilor finali, în conformitate cu reglementările ANRE, la preturi reglementate de ANRE."

Astfel, activitatea de stabilire a preţurilor gazelor pentru consumatorii de gaze din FUI este reglementată (reglementare dorită în momentul de faţă pe piaţă). În conformitate cu reglementările ANRE preţul se compune din următoarele componente:

-Preţul de achiziţie al gazelor de către furnizor, reglementarea stabilind că furnizorul, indifferent cu cât cumpără gazelle poate să introducă în formula de stabilire a preţului, un preţ egal cu preţul mediu ponderat de achiziţie din PZU (acestea sunt cele mai mari preturi din piata) la care mai primeste si un bonus de 10%, (din tabelul de mai jos se poate observa ca pretul mediu ponderat de achizitie a gazelor pe piata din Romania a fost in luna martie 2022, de 333,99 lei/MWh, iar furnizorul a considerat oportun să introduce în formula de preţ 1955,46 lei/MWh). Adică "plafonarea" a determinat o creştere a costului reglementat de achiziţie de 5,85 de ori, se precizează în comunicat.

-Costul de furnizare, costul participării în pieţele centralizate şi profitul furnizorului. Acest furnizor a avut pe întreg parcursul anului 2021 (până la instaurarea plafonării) acest cost în valoare medie de 7,4 lei/MWh (3,4% din preţul final FUI fără TVA şi accize), iar după plafonare, acest cost introdus în formula de realizare a preţului reglementat FUI a fost în luna martie 2022 de 2400.59 lei/MWh (54,4% din pretul final FUI fara TVA şi accize). Adică "plafonarea" a determinat o creştere a costului de furnzare, costuri cu pieţele şi profit de 324 de ori.

-Tariful de transport care se stabileşte de către furnizor. Furnizorul FUI a stabilit pentru consumatorii lui un tarif de 28,44 lei/MWh. Aceasta în condiţiile în care furnizorul nu achită mai mult de 10 lei/MWh în situaţia în care beneficiază de o capacitate de transport rezervată pentru întreg anul gazier (a se vedea comparatorul de preturi de pe site-ul ANRE). Adică consumatorul trecut în FUI treboie să achite de 2,8 ori mai mult pentru serviciile de transport, banii care se constituie în fapt profit pentru furnizor.

-Tariful de distribuţie care se stabileşte de către ANRE în funcţie de operatorul de distribuţie unde este comectat consumatorul. Furnizorul FUI a stabilit pentru consumatorii lui un tarif de 28,45 lei/MWh, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb