ASOCIAŢIA PENTRU PROMOVAREA ASIGURĂRILOR:  Plafonarea tarifelor RCA poate contribui la destabilizarea şi mai accentuată a situaţiei companiilor active pe acest segment

G.U.
Bănci-Asigurări / 22 februarie 2022

Plafonarea tarifelor RCA poate contribui la destabilizarea şi mai accentuată a situaţiei companiilor active pe acest segment

Demersurile legislative privind plafonarea pentru 6 luni a tarifelor RCA pot contribui la destabilizarea şi mai accentuată a situaţiei companiilor active pe acest segment, informează Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor (ApPA).

"Demersurile legislative privind plafonarea pentru 6 luni a tarifelor RCA pot contribui la destabilizarea şi mai accentuată a situaţiei companiilor active pe acest segment. Prevederile proiectului de Hotărâre de Guvern, postat spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanţe, pot contribui la destabilizarea şi mai accentuată a situaţiei companiilor active pe segmentul de asigurări RCA, lovit de falimentul City Insurance. Potrivit celor mai recente date oficiale furnizate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară, rata combinată în ceea ce priveşte asigurările RCA se ridică la peste 130%", potrivit unui comunicat al Asociaţiei remis redacţiei.

Conform asociaţiei, cele 6 luni de tarife plafonate nu rezolvă fondul problemei care marchează, în acest moment, piaţa de RCA. O parte din şoferi ar putea să se bucure de o formă de economie la achitarea primelor în următoarea perioadă. Aceasta ar fi, însă, urmată de o revenire la tarifele reale, care au la bază formule de calcul clare, care ţin cont de daunalitatea crescută din ţara noastră, tarifele de reparaţii şi restul parametrilor importanţi. În plus, aceste 6 luni riscă să afecteze stabilitatea companiilor de asigurări, acest lucru răsfrângându-se, în definitiv, tot asupra asiguraţilor RCA.

De altfel, potrivit reprezentanţilor ApPA, o măsură similară din 2016 şi-a dovedit ineficienţa, aceasta având ca efect declanşarea unei proceduri de infringement de către Comisia Europeană pentru nerespectarea legislaţiei europene în domeniu. Economiile aduse atunci asiguraţilor au fost nesemnificative, în schimb companiile de asigurare au fost afectate negativ de acele măsuri, precizează sursa citată.

''Proiectul de HG prevede şi o măsură cu impact semnificativ asupra brokerilor de asigurare - limitarea comisioanelor de distribuţie la maximum 5% din prima brută încasată. Prin aplicarea unei astfel de plafonări, cei aproape 40.000 de distribuitori în asigurări vor fi puternic afectaţi, într-o perioadă în care circa 1 milion de poliţe RCA active la CITY Insurance urmează să expire. Acest lucru va afecta şi clienţii finali, care nu vor mai beneficia de consultanţa de specialitate a unor intermediari în aceste momente când contează foarte mult să ştie să aleagă un produs de asigurare de calitate. Considerăm că doar dialogul orientat spre găsirea de soluţii viabile pe termen lung cu toate părţile implicate poate fi calea spre dezvoltarea sustenabilă a pieţei asigurărilor, astfel încât situaţii similare cu falimentul CITY Insurance să nu se mai repete", au declarat reprezentanţii ApPA.

Totodată, reprezentanţii ApPA reamintesc că poliţa RCA oferă posesorului posibilitatea de a compensa daune materiale de peste 1,2 milioane euro şi daune morale de peste 6 milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb