Demersurile legislative privind plafonarea pentru 6 luni a tarifelor RCA pot contribui la destabilizarea şi mai accentuată a situaţiei companiilor active pe acest segment, informează Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor (ApPA).
"Demersurile legislative privind plafonarea pentru 6 luni a tarifelor RCA pot contribui la destabilizarea şi mai accentuată a situaţiei companiilor active pe acest segment. Prevederile proiectului de Hotărâre de Guvern, postat spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanţe, pot contribui la destabilizarea şi mai accentuată a situaţiei companiilor active pe segmentul de asigurări RCA, lovit de falimentul City Insurance. Potrivit celor mai recente date oficiale furnizate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară, rata combinată în ceea ce priveşte asigurările RCA se ridică la peste 130%", potrivit unui comunicat al Asociaţiei remis redacţiei.
Conform asociaţiei, cele 6 luni de tarife plafonate nu rezolvă fondul problemei care marchează, în acest moment, piaţa de RCA. O parte din şoferi ar putea să se bucure de o formă de economie la achitarea primelor în următoarea perioadă. Aceasta ar fi, însă, urmată de o revenire la tarifele reale, care au la bază formule de calcul clare, care ţin cont de daunalitatea crescută din ţara noastră, tarifele de reparaţii şi restul parametrilor importanţi. În plus, aceste 6 luni riscă să afecteze stabilitatea companiilor de asigurări, acest lucru răsfrângându-se, în definitiv, tot asupra asiguraţilor RCA.
De altfel, potrivit reprezentanţilor ApPA, o măsură similară din 2016 şi-a dovedit ineficienţa, aceasta având ca efect declanşarea unei proceduri de infringement de către Comisia Europeană pentru nerespectarea legislaţiei europene în domeniu. Economiile aduse atunci asiguraţilor au fost nesemnificative, în schimb companiile de asigurare au fost afectate negativ de acele măsuri, precizează sursa citată.
''Proiectul de HG prevede şi o măsură cu impact semnificativ asupra brokerilor de asigurare - limitarea comisioanelor de distribuţie la maximum 5% din prima brută încasată. Prin aplicarea unei astfel de plafonări, cei aproape 40.000 de distribuitori în asigurări vor fi puternic afectaţi, într-o perioadă în care circa 1 milion de poliţe RCA active la CITY Insurance urmează să expire. Acest lucru va afecta şi clienţii finali, care nu vor mai beneficia de consultanţa de specialitate a unor intermediari în aceste momente când contează foarte mult să ştie să aleagă un produs de asigurare de calitate. Considerăm că doar dialogul orientat spre găsirea de soluţii viabile pe termen lung cu toate părţile implicate poate fi calea spre dezvoltarea sustenabilă a pieţei asigurărilor, astfel încât situaţii similare cu falimentul CITY Insurance să nu se mai repete", au declarat reprezentanţii ApPA.
Totodată, reprezentanţii ApPA reamintesc că poliţa RCA oferă posesorului posibilitatea de a compensa daune materiale de peste 1,2 milioane euro şi daune morale de peste 6 milioane euro.