ASOCIAŢIA PRODUCĂTORILOR ŞI IMPORTATORILOR DE VATĂ MINERALĂ DIN ROMÂNIA: Eficienţa energetică a caselor aduce economii şi contribuie la reducea poluării

F.D.
Miscellanea / 5 martie 2020

Eficienţa energetică a caselor aduce economii şi contribuie la reducea poluării

APIVMR (Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Vată Minerală din România) aminteşte printr-un comunicat remis Redacţiei, importanţa eficienţei energetice, în contextul în care România trebuie să atingă ţinte europene şi naţionale ambiţioase în acest domeniu.

Specialiştii din cadrul Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Vată Minerală din România atrag atenţia asupra faptului că atunci când alegem să construim o casă sau să ne mutăm într-un bloc, e important să avem în vedere impactul pe termenul lung generat de alegerea soluţiilor pentru izolare, în vederea asigurării unui maxim de eficienţă energetică şi implicit, a reducerii emisiilor de CO2.

Cele mai recente studii din domeniu arată că, pe timpul iernii, într-o clădire aproximativ 80% din energie este consumată pentru încălzire, generând, astfel, cheltuieli de întreţinere semnificative. Termoizolarea locuinţelor cu vată minerală contribuie la atingerea unor economii substanţiale de energie. Prin izolarea cu vată minerală a pereţilor exteriori, a acoperişurilor, mansardelor sau pardoselilor unei case, cheltuielile pentru energie pot scădea cu 270 de miliarde de euro anual la nivel european, datorită proprietăţilor termice de înaltă calitate ale acestui material..

În acest context, soluţiile de izolare nu mai reprezintă o etapă opţională în construcţia unei case, devenind mai degrabă o necesitate. Este important ca atât constructorii şi dezvoltatorii, cât şi beneficiarii finali, locatarii, să înţeleagă care sunt beneficiile pe termen lung ale unei construcţii realizate cu materiale izolatoare performante, precum vata minerală: confortul termic şi acustic sporit, scăderea consumului de energie şi a costurilor aferente, creşterea rezistenţei la intemperii şi la incendii a clădirii, respectiv impactul pozitiv asupra sănătăţii ocupanţilor. Mai mult decât atât, este cea mai durabilă soluţie, lasă pereţii să respire şi îşi păstrează proprietăţile pe termen lung, mai informează comunicatul.

Cu toate acestea, doar 5-6% dintre clădirile cu mai multe etaje din zona urbană a României sunt reabilitate în prezent..

Vata minerală, atât cea de sticlă, cât şi bazaltică, este un material izolator ce favorizează dezvoltarea durabilă, fiind produsă din materii prime cvasi-inepuizabile ce se găsesc în natură (nisip sau sticlă reciclată, respectiv bazalt şi dolomit), fiind reciclabilă integral. Proprietăţile sale termice excepţionale contribuie în mare parte la eforturile europene de a economisi energie şi la combaterea schimbărilor climatice. În plus, structura de vată minerală, un amalgam de fibre care împiedică mişcarea aerului, stabilă pe termen lung, oferă o capacitate unică de a combate poluarea fonică şi de a reduce riscul de incendiu. Nu trebuie omis nici faptul că vata minerală este un material permeabil la vapori, permiţând evaporarea condensului şi împiedicând formarea mucegaiului.

Construcţiile sustenabile sunt rezultatul unor serii de intervenţii eficiente şi a unei strategii de locuire pe termen lung. Fiabilă şi rentabilă, termoizolarea cu vată minerală trebuie să fie, deci, unul dintre răspunsurile esenţiale ale încercării Europei, dar mai ales ale României, de a creşte sustenabilitatea sectorului de construcţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Da bine. Am inteles ca gkobul pamantesc economiseste 270 mld de dolari daca izoleaza. Daca izoleaza cu vata, oamenii de pe acest pamant pierd 500 mld de dolari ca platesc duble fata de alte solutii cum ar fi polistirenul care este la jumatate dw pret si izoleaza MULT mai bine. Si e mai usor, nu ingreuneaza cladirile, si se aplica mult mai usor, n ai nevoie de costume speciale, ochelari de protectie si manusi ca sa nu ti intte fibrele in plamani si sa mori. Incendiile nu sunt pe planeta asta de la izolatii ci de la instalatii electrice si elemente de constructie care ard ( gen lemn, etc). Asa ca sa ne mai lase Asociatia asta inexistenta cu vrajelile lor ecologice. Au uitat sa spuna ca peste tot in lume fac dezastre scobind muntii dupa bazalt, consuma milioane de tone de motorina si polueaza ca sa care milioane de to de piatra catre fabricile de vata, consuma zeci de miliarde de mc de gaz ca sa topeasca bazaltul, impregneaza vata cu substante chimice cancerigene si fac numai nenorociri. Dar ei sunt mari ecologisti mincinosi. Mai platesc si milioane se dolari anual ca sa schimbe legislatii si standarde ca sa si elimine competirorii. Niste gunoaie abuzatoare.

    1. Poate ai dreptate dar vino dumneata, anonimule, cu dovezi concrete ca astia baga substante chimice cancerigene ; pe de alta parte , poate dumneata vinzi polistiren la greu si te oftici acuma..

      Eu iti aduc dovezi cum ca durabilitatea polistirenului izolator nu trece de 15 ani, asta in cel mai bun caz, in comparatie cu vata minerala, cu durabilitate dubla !

      Asa ca ciocul mic pana nu vii cu exemple concrete, punct .  

      Te înșeli amarnic cu cei 15 ani durata de viata a polistirenului.....sunt cazuri concrete in Romania cu termosistem facut cu produs recomandat eps 80 care au trecut cu brio de 20 ani si si-au mentinut caracteristicile. Dar poate voi producătorii de vata, explicați clienților cum e cu cu permeabilitatea la vapori a acestui produs, la apa, cum se comporta vata cand inmagazineaza umezeala, cum devine conductor in loc de izolator . Si dc la alte soluții de izolatii termice gen hale, se foloseste membrana anticondens pt vata....tocmai pt a proteja vata de umezeala, lucru care la un termosistem cu vata, la o casă nu se poate face . Si inca ceva ....in cazul in care prinde umezeala incat timp o elimina.......???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb