ASOCIAŢIA PROFESIONIŞTILOR ÎN REGULARIZAREA DAUNELOR: Asiguratorii plătesc în prezent un cost mediu de 112 de euro/dosar de daună, cost ce ar putea fi redus cu aproximativ 30%

D.I.
Bănci-Asigurări #Auto / 29 martie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Asociaţia Profesioniştilor în Regularizarea Daunelor (APRD), atrage atenţia tuturor proprietarilor de autovehicule din ţara noastră asupra "unei noi manipulări" ale UNSAR cu privire la o posibilă creştere a preţului RCA generată de liberalizarea activităţii de constatare a daunelor, se arată într-un comunicat al APRD, remis astăzi Redacţiei.

Potrivit documentului, aceeaşi organizaţie care a majorat intempestiv preţul RCA în perioada 2014 - 2016, "încearcă să se opună reformei pieţei de asigurări din ţara noastră, începută de către ASF si RAR lansând zvonuri alarmiste privind creşterea preţului RCA din cauza costurilor pe care urmează să le aibă prin implementarea proiectului privind reglementarea profesiei de specialist constatare a daunelor, ca profesie independent".

Reprezentanţii APRD precizează în acest sesn că: "Au fost lansate recent in spatiul public două fumigene de presă de către firmele de asigurări prin organizaţia UNSAR".

Asiguratorii susţin faptul că liberalizarea activităţii de constatare a daunelor ar conduce la "un monopol privat in segmentul de constatare si evaluare a daunelor", informaţie considerată de APRD a fi "Nimic mai fals!".

APRD explică: În momentul de faţă, pagubiţii RCA îşi pot efectua constatarea avariilor doar la firmele de asigurări prin intermediul inspectorilor de daună angajaţi ai acestora. Practic, consumatorul de asigurări nu îşi poate alege constatatorul de daune, acesta fiind întotdeauna cel indicat de către firma de asigurări".

Ionel Calotă, preşedintele APRD declară: "Manipularea UNSAR este una cel putin hazlie. Proiectul de reglementare a acestei activităţi prevede tocmai liberalizarea acestei meserii, astfel încât, orice persoană pregătită profesional,a cărei competenţe profesionale sunt certificate de către ISF, total independentă profesional de asigurator, broker de asigurări sau service auto, să poată efectua constatarea şi evaluarea daunelor. Păgubitul RCA trebuie protejat astfel încât, să aibă dreptul să îşi aleagă singur constatatorul de daune şi nu doar pe cei angajaţi ai firmelor de asigurări. Dacă in prezent, păgubitul RCA poate apela exclusiv la inspectorii de daune angajaţi şi indicaţi de către asigurator, cine deţine în realitate monopolul?".

Potrivit UNSAR, unul dintre principalele efecte negative poate fi majorarea primelor de asigurare, ca urmare a creşterii costurilor aferente regularizării daunelor

În viziunea APRD, asiguratorii "au lansat în spaţiul public cea de-a doua manipulare: va creşte preţul RCA din cauza costurilor cu regularizarea daunelor. UNSAR a omis sau ezită să facă public studiul (calculele) privind costurile pe care aceştia le au în acest moment cu actuala structură teritorială de daune".

Potrivit sursei citate, asiguratorii au un cost mediu de aproximativ 112 euro/dosar de daună folosind actuala structură. Acest cost este conţinut în valoarea primei RCA şi poate fi redus cu aproximativ 30% prin liberalizarea acestei meserii.

Astfel, APRD întreabă: "Miza reală de respingere a acestui proiect de către asiguratorii RCA o poate constitui faptul ca nu doresc transparentizarea costurilor cu despăgubirea la care păgubitul RCA are dreptul?".

În comunicat, APRD afirmă că acest cost cu serviciul de constatare al daunelor "nu poate creşte ci doar se transferă către altă entitate a cărei activitate este reglementată de către ASF".

Potrivit actului prezentat astăzi de APRD, în Europa există mai multe ţări (Germania, Polonia, Anglia, Italia, etc) care au liberalizat desfăşurarea acestei activităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb