Asociaţiile Bankwatch şi Neuer Weg solicită suspendarea funcţionării fabricii de la Reci

Elena Deacu
Companii / 5 mai 2015

Asociaţia Bankwatch România şi Asociaţia Neuer Weg au depus cereri în care solicită suspendarea funcţionării fabricii de debitare şi prelucrare a lemnului din comuna Reci, jud. Covasna, a Holzindustrie Schweighofer SRL.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, asociaţiile susţin că fabrica Holzindustrie Schweighofer SRL a fost construită illegal, cu încălcarea repetată a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii şi a legislaţiei europene şi româneşti privind elaborarea Studiilor de Impact asupra Mediului (SEA şi EIA).

Mai mult decât atât, potrivit Asociaţiilor, fabrica şi staţia de cogenerare aferentă încă nu au obţinut autorizaţia integrată de mediu şi nici autorizaţie de funcţionare, dezbaterea publică la Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna fiind programată pentru 18 mai 2015. Cu toate acestea, transmit asociaţiile, fotografii realizate în ultimele săptămâni, inclusiv în 30 aprilie 2015, arată o activitate de producţie intensă în acea unitate de producţie, inclusiv stive de produs finit (cherestea). Pornind de la experienţele anterioare cu activitatea firmei Holzindustrie Schweighofer SRL, asociaţiile menţionează că există suspiciunea că, de la bun început, şi la fabrica de la Reci se va prelucra lemn tăiat ilegal.

"Considerăm că astfel se încalcă o serie de prevederi legale, cum ar fi Codul Silvic, Codul Muncii şi legislaţia privind funcţionarea societăţilor comerciale", a declarat Hans Hedrich, vicepreşedintele Asociaţiei Neuer Weg.

Cele două asociaţii au transmis, astfel, o cerere către corpul de control al primului-ministru, prin care solicită să se constate punerea în funcţiune în mod ilegal a fabricii, să se dispună oprirea funcţionării acesteia, precum şi să se dispună sancţionarea contravenţională a firmei Holzindustrie Schweighofer SRL.

Zilele trecute, compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de răşinoase de la noi, a fost acuzată că ar fi acceptat să cumpere lemn tăiat ilegal în ţara noastră, potrivit unei investigaţii publicate de organizaţia americană de mediu Environmental Investigation Agency (EIA).

În timpul filmărilor cu camera ascunsă, reprezentanţii organizaţiei au jucat rolul unor investitori străini care au obţinut dreptul să valorifice masa lemnoasă din pădurile unei asociaţii de proprietari din ţara noastră. Potrivit EIA, în discuţiile pe care le-au purtat cu oficialii români şi austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au menţionat de mai multe ori intenţia să taie mai mult lemn decât este permis conform contractului cu asociaţia de proprietari. Investigatorii au cerut asigurări din partea companiei că lemnul ilegal va fi cumpărat, iar oficialii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul, arătând şi bonusurile pe care le vor oferi pentru cantităţi suplimentare de lemn.

Pe 9 septembrie 2014, Gerald Schweighofer, CEO al Holzindustrie Schweighofer a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta, în care ameninţa cu măsuri negative în cooperarea bilaterală dintre Austria şi România, dacă noul Cod Silvic nu va fi în favoarea Schweighofer, potrivit EIA.

Deszo Garda, fost deputat de Harghita şi membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputaţilor, ne-a declarat că austriecii de la Holzindustrie Schweighofer sunt protejaţi de clasa noastră politică.

Domnia sa ne-a precizat: "Timp de 12 ani am luptat împotriva mafiei lemnului şi am avut interpelări împotriva protejării şi ajutării celor de la Holzindustrie Schweighofer România. Am iniţiat o lege care a trecut prin cele două Camere ale Parlamentului. S-a aprobat ca masa lemnoasă din zonele de pădure cu doborâturi de vânt să nu poată să fie transportată de firmele străine care nu aveau puncte de lucru în judeţele respective".

Deszo Garda ne-a spus că legea a trecut, dar a fost atacată la Curtea Constituţională de către 50 de deputaţi, în 2006-2007: "Era o lege menită să stopeze mafia numită Schweighofer, dar s-a intervenit politic la CCR pentru ca firma să poată să exploateze în mod nemijlocit masa lemnoasă din toate zonele ţării".

În plus, activistul George Epurescu ne-a declarat că investigaţia făcută publică de organizaţia americană ar fi fost începută după ce preşedintele Klaus Iohannis a întors Codul Silvic în Parlament, pe motiv că ar dezavantaja agenţii economici.

Domnul Epurescu ne-a declarat: "Se fac foarte multe tăieri ilegale la noi, dar acestea sunt foarte greu de dovedit. Autorităţile nu prea au avut ce să facă pentru că s-au legat singure de mâini şi de picioare. Organismele de control precum Garda de Mediu sau Ocolul Silvic şi-au limitat competenţele şi jurisdicţiile ca să nu mai existe nicio entitate competentă care să ducă o anchetă la bun sfârşit. Astfel, austriecii de la Schweighofer se puteau desfăşura în voie. Se cunoştea poziţia dominantă a companiei austriece pe piaţa locală şi suportul politic pe care l-au primit încă de când au venit la noi în 2002".

Activistul consideră că, în momentul în care Klaus Iohannis a trimis înapoi codul silvic, s-a ridicat un mare semn de întrebare, pentru că legea prevedea limitarea la maximum 30% a lemnului exploatat care putea reveni unei companii, pentru evitarea monopolului.

George Epurescu ne-a declarat: "În acest moment, Schweighofer construieşte o fabrică la Reci, în judeţul Covasna. S-a dorit întârzierea Codului Silvic pentru ca firma să-şi termine fabrica, să intre cu ea în producţie şi să spună că legea nu mai poate fi aplicată retroactiv întrucât ei au finalizat deja investiţia".

Potrivit lui George Epurescu, organizaţia americană EIA ar fi vrut să-i demaşte pe austriecii de la Schweighofer ca să facă loc pe piaţă altor firme cu interese în ţara noastră.

Reprezentanţii companiei austriece au transmis un punct de vedere în care arată că vor demara o anchetă internă privind acuzaţiile că ar cumpăra lemn ilegal şi că vor lua decizii în consecinţă. "Toate persoanele implicate în procesul de achiziţionare sunt obligate să semneze pe proprie răspundere faptul că vor respecta normele de conduită internă. Compania noastră nu va tolera comportamentul inadecvat al angajaţilor săi", au spus oficialii Schweighofer, potrivit HotNews.

Potrivit datelor companiei, Holzindustrie Schweighofer construieşte o fabrică de prelucrare a lemnului în Reci (judeţul Covasna), printr-o investiţie de 150 de milioane de euro. Începerea operaţiunilor va avea loc în al doilea trimestru al anului, fabrica fiind întinsă pe 70 de hectare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb