Asociaţiile de agricultori vor beneficia, în mod gratuit, de toate facilităţile disponibile pentru spaţiile de depozitare şi de vînzare a legumelor şi fructelor din pieţele de gros din toată ţara, scopul acestei măsuri fiind cel de eliminare a intermediarilor care ridică nejustificat preţul produselor agricole.
"În primul rînd, preţul pentru produsele pe care le vînd asociaţiile de producători va scădea, deoarece vor fi eliminaţi intermediarii. Pe de altă parte, asociaţiile vor beneficia de anumite facilităţi, cum ar fi depozitarea mărfii în condiţii foarte bune şi accesul gratuit la maşinile de sortare a produselor", a declarat ieri, pentru Rompres, directorul general al Pieţei de Gros Bucureşti, Cristian Iliescu.
Potrivit ministrului agriculturii, Ilie Sîrbu, în acest sens va fi elaborat, în cel mai scurt timp, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care asociaţiile de agricultori să poată beneficia gratuit de facilităţile celor şase centre zonale de pieţe de gros din ţară şi pentru cele ale Pieţei de Gros Bucureşti.
Cele şase centre zonale au fost realizate cu ajutorul unui împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în valoare de 18 milioane de dolari. Statul ro-mân a contribuit cu 8,7 milioane de dolari şi a beneficiat de asistenţă tehnică germană nerambursabilă, din partea GTZ Germania.
Piaţa de Gros Bucureşti face parte din Uniunea Mondială a Pieţelor de Gros şi deţine vicepreşedinţia pe Europa de Est a Organizaţiei Pieţelor de Gros. PGB este cel mai mare complex comercial de gros pentru produse agro-alimentare din România şi al doilea ca mărime din Europa Centrală şi de Est (după Piaţa de Gros din Varşovia).
Această piaţă a fost dată în funcţiune în 1998, în scopul implementării unui sistem de marketing şi de producţie la nivelul standardelor europene. Suprafaţa totală a PGB este de 16 hectare şi cuprinde patru hale unde se comercializează en gros, în condiţii de deplină igienă, produse agro-alimentare.