ASOCIAŢIILE DE PROPRIETARI: "Băieţii deştepţi" pregătesc marele tun

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 14 martie 2008

"Băieţii deştepţi" pregătesc marele tun

Amânarea listării "Fondului Proprietatea" la Bursa de Valori Bucureşti nu este întâmplătoare, susţin reprezentanţii foştilor proprietari.

Adrian Iuraşcu, preşedintele "Forumului Civic Româ­nesc", ne-a declarat că aprobarea vânzării de acţiuni FP pe piaţa liberă a fost o măsură luată în favoarea "băieţilor deştepţi", care vor acumula astfel de acţiuni la 30-40% din preţul real de la proprietarii dis­peraţi, care s-au săturat să aştepte listarea.

"Vânzarea de acţiuni preconizată seamănă izbitor cu Văcăroiu din 1994", sunt de părere foştii proprietari. Mai exact, ei se tem că, după ce vor acumula aproximativ 20% din Fondul Proprietatea, marile grupuri vor primi acţiuni la societăţile importante din portofoliul Fondului.

Pentru a evita despăgubirea proprietarilor cu sume incerte (rezultate din variaţia preţului acţiunilor FP), Asociaţiile de proprietari au solicitat, în schimbul acţiunilor, acordarea de obligaţiuni garantate de stat. De asemenea, Ministerului Finanţelor i s-a mai cerut limitarea într-o primă etapă a despăgubirilor la zece milioane euro.

"În continuare, Ministerul Finanţelor refuză prezenţa în Consiliul de Supraveghere al Fondului a reprezentanţilor micilor proprietari-acţionari, însă, la ultima AGA au fost numite în Consiliu persoane care nu au nicio expertiză în domeniu, nu au domiciliul stabil în România, nu cunosc limba română, având însă calitatea de apropiaţi ai liberalilor", ne-a mai spus domnul Iuraşcu. Domnia sa mai susţine că la AGA au participat numai 19 proprietari.

Radu Florescu, John Chrissoveloni şi Giovani Ravasio au fost numiţi membri în conducerea Fondului Proprietatea, în locul lui Alexandru Păunescu, Bogdan Huţucă şi Emanoil Neguţ.

Radu Florescu, director general al Saatchi&Saatchi România, şi John Chrissoveloni, acţionar al FP, au fost numiţi la propunerea acţionarilor privaţi, în timp ce Giovani Ravasio a fost propus de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF). Giovani Ravasio este fost consilier al premierilor Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu.

Funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea a fost preluată, începând cu 3 martie, de Ingrid Zaarour.

Luna aceasta este ultima în care se mai practică sistemul rotaţiei colective la conducerea Fondului Proprietatea, în următoarea şedinţă a Consiliului de Supraveghere urmând să fie ales un preşedinte pentru un mandat de patru ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Marea problema a FP, afost si ramane LISTAREA pe BVB.Amanarea prelungita nejustificat a listarii are multiple cauze subteranr dar cea mai evidenta o reprezinta conflictul de interese generat de atibutiile Consiliului de supraveghere.Membrii acestuia, beneficiaza de unele avantaje materiale care ar dispare dupa ce ar fi selectionat Administratorul(una din conditiile listarii) ceea ce practic a si determinat continua amanare, Este evident ca e greu sa-ti tai craca de sub piciore ceea ce nici Consiliu nu s-a grabit sa faca, mai ales ca participarea mebrilor acestuia la AGA socieyatilor aflate in portofoliul FP se dovedeste a fi deosebit de atragatoare !! Si ar mai fi faptul ca multe SIF-uri se tem de concurenta ce o va genera aparitia FP pe piata de capital acesta fiind un alt motiv al amanarilor de pana acum.Cred si sper ca acesta sa fie ultimul an de amanare,pana la sfarsitul caruia vom vedea se pare ca FP va fi listat mai ales ca de curand au venit semnale critice si de la UE. AS\a ca atentie voi cei din Consiliu,nu o mai lalaiti ca a inceput sa miroasa si afara. .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb