Asociaţiile profesionale din industria de exploatare şi prelucrare a lemnului au trimis o scrisoare deschisă ministrului Mediului şi Gospodăririi Apelor, Sulfina Barbu, prin care cer să se respecte înţelegerea legată de valoarea taxei negociată pentru Fondul de mediu.
Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR), Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) şi Patronatul din Industria Celulozei şi Hîrtiei (ROMPAP) au acceptat, la negocierile purtate cu ministrul Mediului, o taxă de unu la sută din valoarea masei lemnoase pe care să o achite cumpărătorul cu ocazia achiziţionării.
"Taxele suplimentare introduse prin OUG 196/2005 asupra masei lemnoase, majorează artificial costurile produselor rezultate din prelucrarea lemnului cu valori inacceptabile pentru agenţii economici din sector. Cu toate acestea, la elaborarea ordonanţei de urgenţă organizaţiile patronale din sectoarele de activitate care prelucrează lemnul - ASFOR, APMR şi ROMPAP - nu au fost consultate nici în cadrul Comisiei de Dialog Social de la MMGA şi nici în cadrul CES. Ca urmare a protestelor concertate ale asociaţiilor patronale şi agenţilor economici, reprezentanţii celor trei ministere care au elaborat textul ordonanţei - Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Economiei şi Comerţului - au negociat o serie de modificări care ar fi trebuit promovate printr-o nouă ordonanţă de urgenţă", apreciază preşedinţii celor trei asociaţii profesionale. Conform unui comunicat ASFOR, APMR şi ROMPAP, negocierile s-au finalizat pe 2 februarie 2006 şi au fost consemnate într-o minută încheiată la sediul Administraţiei Fondului de Mediu. Cu toate acestea, operarea modificărilor convenite a fost lăsată în seama comisiilor parlamentare. "Apreciem că printr-un astfel de comportament conducerea MMGA discreditează instituţiile guvernamentale şi pun patronatele pe poziţia unor parteneri de discuţie lipsiţi de importanţă. Vă solicităm să vă implicaţi direct pentru a corecta această ordonanţă, pe o cale la fel de urgentă ca aceea pe care au fost promovate greşelile care vă aparţin în întregime", afirmă preşedinţii ASFOR, APMR şi ROMPAP, semnatarii scrisorii deschise adresate ministrului Sulfina Barbu.