ASTĂZI Asociația Administratorilor de Fonduri din România lansează a doua etapă a proiectului de educaţie financiară "Economiseşte inteligent!"

G.U.
Piaţa de Capital / 4 mai 2021

Asociația Administratorilor de Fonduri din România lansează a doua etapă a proiectului de educaţie financiară "Economiseşte inteligent!"

Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF), organizaţie profesională independentă, care reuneşte companii ce administrează active de aproape 10 miliarde de euro, lansează astăzi a doua etapă a proiectului de educaţie financiară "Economiseşte inteligent!" prin care îşi propune să crească gradul de informare a românilor despre industria fondurilor de investiţii şi produsele specifice dar şi despre modul în care transformarea economiilor personale în investiţii poate contribui la creşterea bunăstării financiare a acestora, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

În ciuda anului pandemic, investiţiile în fonduri şi-au menţinut şi în 2020 tendinţa crescătoare, astfel că, la finalul anului trecut, plasamentele la nivel european au ajuns la 18,8 trilioane EURO, cu 5,7% mai mult decât în anul anterior, conform datelor Asociaţiei Europene a Administratorilor de Fonduri (EFAMA). Potrivit ultimului raport dat publicităţii de EFAMA, între statele europene cu cele mai mari plasamente în industria de asset-management regăsim Franţa, Germania şi Marea Britanie, cu valori între 1,8 şi 2,5 trilioane EURO, pe ultimele locuri ale clasamentului situându-se state precum Grecia, România, Slovacia, Slovenia, Croaţia sau Bulgaria.

În România, la finalul anului trecut, nivelul activelor din industria de asset management s-a situat la 9,1 miliarde de euro (inclusiv fonduri străine vândute local). Calculele efectuate de reprezentanţii AAF au arătat că în România investiţia medie este de 450 euro pe persoană (raportat la populaţia ţării), mai mică decât în alte state precum Grecia, unde deţinerea medie este de 896 de euro/persoană, Cehia cu 1.403 euro investiţie medie/persoană sau Polonia cu 1.660 euro investiţie medie/persoană, conform comunicatului.

Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România, a declarat: "Economiseşte inteligent este un proiect demarat în 2020, pe care îl ducem acum la un nivel următor, fiind un demers prin care ne propunem să ajutăm oamenii să înţeleagă că investiţia în fonduri este o alternativă sustenabilă la soluţiile de economisire pe care le cunosc sau le folosesc. De asemenea, vrem să arătăm românilor că nivelul de bunăstare pe care îl doresc sau pe care vor să îl aibă depinde de deciziile financiare pe care le iau de-a lungul vieţii profesionale. Alături de specialişti în piaţa de asset management ne-am propus să explicăm într-o manieră uşor de înţeles ce înseamnă industria, ce produse oferă, ce paşi are de făcut o persoană care doreşte să investească, ce principii sunt importante şi pe ce durată de timp poţi investi. Este un demers pe care îl considerăm util şi necesar pentru orice român interesat de sănătatea lui financiară, indiferent de vârstă".

Potrivit sursei citate, proiectul de educaţie financiară va include materiale şi pastile informative de educaţie financiară care vor fi făcute publice în perioada mai-iunie şi septembrie-noiembrie şi vor răspunde întrebărilor frecvente pe care le adresează oricine este interesat de economisire inteligentă: ce sunt fondurile de investiţii, de câţi bani ai nevoie pentru a deveni investitor şi de ce să investeşti; cât de accesibilă este pentru o persoană obişnuită calitatea de investitor, care sunt riscurile sau ce tip de investiţie este potrivită profilului de risc al fiecăruia.

"Să punem bani deoparte, să-i agonisim, este un prim pas. Dar valoarea banilor acumulaţi este supusă atacului unui adversar redutabil, şi anume inflaţia, care ne aduce, în timp, în situatia de a cumpăra mai puţin cu aceeaşi sumă de bani. Să facem o comparaţie cu fotbalul, la care se pricepe toată lumea. Dacă inflaţia ar fi o echipă de fotbal adversă, este una foarte eficientă în a înscrie goluri. Îţi dă gol în portofel! E un meci pe care nu-l poţi evita şi trebuie să înscrii la rândul tau. Să zicem că avem o inflaţie anuală de 5%, adică am primit 5 goluri. Dacă ţinem banii acasă sau într-un cont curent fără dobandă, pierdem meciul cu inflaţia cu scorul de 5-0. Adică pierdem 5% din puterea de cumpărare a banilor economisiţi. Dacă, spre exemplu, facem nişte depozite bancare cu 2% pe an, pierdem meciul cu 5-2 în favoarea inflaţiei, adică pierdem 3% din puterea de cumpărare în loc de 5%. Dacă, însă, căutăm o cale mai eficientă de a investi propriile economii, am putea chiar câştiga meciul cu inflaţia. Spre exemplu, un randament de 7% pe an din investiţii te pune în poziţia de câştigător cu 7 la 5 în meciul cu inflaţia. Cu o diferenţă de 2 goluri, ai reuşit practic să-ţi creşti valoarea banilor cu 2%. Averea ta poate creşte atât prin acumulare - sume noi economisite, cât şi prin plasarea eficentă a banilor în investiţii - bani care produc alţi bani. Cam aceasta este diferenţa între a economisi bani pur şi simplu şi a investi banii economisiţi", explică Jan Pricop, director executiv al AAF.

Cele cinci principii ale investiţiilor în fonduri

Conform reprezentanţilor AAF, pentru investiţii de succes nu se poate vorbi despre o reţetă dar există câteva reguli care, aplicate pe termen lung, pot aduce câştiguri ce pot fi o sursă importantă de venituri suplimentare la pensie sau pentru îndeplinirea unui obiectivcare implică resurse financiare. Printre principiile de respectat de către orice investitor se numără:

1. Investim pentru viitor, nu pe termene scurte.

2. Volatilitatea este normală. Nu trebuie să te panichezi. Nu există o piaţă numai pe creştere, iar scăderile din piaţă pot reprezenta o nouă oportunitate de investire.

3. Rămâi consecvent! Trebuie să te gândeşti că investeşti pe termen lung şi nu faci speculaţii.

4. Capitalizarea câştigului face miracole. Reinvesteşte câştigurile din investiţii dacă nu ai nevoie de ele imediat!

5. Diversifică! Nu pune toate ouăle într-un singur coş! E posibil ca unele investiţii să scadă, altele să crească.

"Recomandarea mea este să începem cu produse simple, pe care le înţelegem. Este foarte important ca, atunci când decidem să devenim investitor, să înţelegem cum funcţionează un produs şi care sunt riscurile aferente. Trebuie să facem o diferenţă între ce înseamnă acţiune şi obligaţiune. Atunci când investim într-o acţiune devenim proprietar a unei mici părţi din compania în care am investit. Când investim într-o obligaţiune trebuie să ştim că investim într-un instrument de datorie", spune Cristian Pascu, vicepreşedinte AAF.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Atunci daca vreti sa invatati lumea, nu vreti sa invatati chiar voi diferenta dintre economisire si investitie?

    Economisirea = bani in depozite, la saltea sau seif, eventual titluri de stat garantate. Orice altceva este investitie. 

    1. Si ne inveti tocmai tu? :)) Nimic din ce ai scris acolo nu e corect.

      Ne miram de ce suntem la un nivel de educati financiara slaba, toti ne dam cu parerea dar nu cumva sa ascultam niste oameni mai destepti ca noi, poate mai invatam ceva. 

      Ionelasule, ce este gresit mai sus? Hai, elucideaza misterul, mai prostache.

      Ionel, treci la lectie si invata de la DallasFED, din cursul pe care institutia il tine copiilor.

      Lesson Description 

      In this lesson, students will compare two savings plans: stuffing a mattress with money and using a bank. 

      After identifying the disadvantages of stuffing a mattress, students will examine how a bank acts as a financial intermediary between borrowers and savers. Students will compare four types of accounts offered by commercial banks and discuss the differences between them. 

      Esti pe afara, comentariul 1 este corect. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb