Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu lămureşte clar ce cursuri trebuie să aibă persoanele care se ocupă cu administrarea riscurilor, în cadrul administratorilor de fonduri alternative de investiţii (AFIA), deşi, astăzi, este ultima zi pentru depunerea decumentelor în vederea autorizării AFIA.
ASF a permis ca, deocamdată, AFIA doar să nominalizeze o persoană care se va ocupa cu administrarea riscurilor, care va face ulterior dovada absolvirii unor cursuri de specialitate.
ASF nu le precizează, însă, clar, ca să ştie tot poporul care sunt acelea.
Rugaţi să clarifice situaţia, reprezentanţii AFS ne-au transmis: "Art. 19 alin. (1) din Regulamentul ASF nr. 10/2015 (modificat recent prin Regulamentul ASF nr. 5/2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.374 din 16 mai 2016) nu distinge între tipurile de certificări organizate de CFA Institute, Professional Risk Managers' International Association sau Global Association of Risk Professionals, sens în care AFIA poate opta între cursurile organizate de aceste instituţii, în vederea asigurării unor standarde de pregătire profesională a persoanei responsabile cu administrarea riscurilor pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu stabilite de Legea nr. 74/2015, Regulamentul ASF nr. 10/2015 şi Regulamentul (UE) 231/2013.
De asemenea, referitor la sintagma «sau, cu aprobarea ASF, de către o altă instituţie care organizează cursuri/programe de pregătire profesională similare», menţionăm că programele/cursurile de formare profesională (şi nu instituţiile/organizaţiile de formare profesională) sunt cele care vor face obiectul analizei ASF la momentul solicitării opiniei ASF".
Dar nu ar fi mai simplu să afişeze ASF o listă a cursurilor acceptate?
Autoritatea a transmis, recent, o atenţionare referitoare la faptul că prevederile legii 74/2015 privind administratorii de fonduri alternative intră în vigoare la data de 23 mai 2016.
Între entităţile care trebuie să se reînregistreze ca administratori de fonduri de investiţii alternative sunt SIF-urile.
Ţara noastră a adoptat o lege pentru administratorii de fonduri alternative, în condiţiile în care nu avem încă o lege a fondurilor de investiţii alternative. Reprezentanţii ASF au precizat, recent, că Autoritatea şi-a propus să finalizeze proiectul legii FIA până la finalul acestui semestru, urmând ca acesta să fie transmis Ministerului Finanţelor, în vederea promovării.