ASTĂZI EXPIRĂ TERMENUL PENTRU DEPUNEREA DOSARELOR Zamfir se retrage din cursa pentru şefia ASF, Marcu are drum liber

Mihai Gongoroi
Piaţa de Capital / 18 iunie 2020

Zamfir se retrage din cursa pentru şefia ASF, Marcu are drum liber

În această seară expiră termenul limită pentru depunerea candidaturilor la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), iar în contextul în care senatorul PSD Daniel Zamfir, considerat până recent unul dintre favoriţii pentru fotoliul de preşedinte al ASF, a anunţat astăzi că nu va mai candida, şefia ASF urmează să fie preluată de Nicu Marcu, actualmente vicepreşedinte la Curţii de Conturi, Marcu beneficiind de susţinerea atât a PNL cât şi a PSD.

Zamfir, care este susţinut de opt organizaţii din asigurări şi piaţa de capital, a anunţat astăzi, pe Facebook, că nu-şi va mai depune dosarul pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară, având în vedere trocul făcut de preşedintele PSD Marcel Ciolacu cu conducerea PNL.

"În ultimele luni, mai mulţi colegi, lideri importanţi ai partidului, m-au îndemnat să candidez pentru şefia ASF. A urmat susţinerea publică a opt asociaţii ale brokerilor, consumatorilor, transportatorilor, sindicatelor din asigurări. Lucru care sincer m-a bucurat şi m-a determinat să cred că n-am făcut umbră degeaba în Parlament. Zilele trecute l-am auzit însă pe preşedintele Ciolacu declârandu-şi public opţiunea pentru colegul Teodorovici. Nu am nimic a comenta dacă aceasta este opţiunea sinceră a preşedintelui partidului. Eugen e fost ministru de Finanţe, fost preşedinte executiv al partidului, e un om care cred că va face ce trebuie la ASF. Dacă el va fi propunerea partidului, are votul meu cu toată convingerea. Dacă însă PSD nu va revendica şefia ASF, cedând-o liberalilor, nu pot să nu mă gândesc la felul în care Ludovic Orban i-a cerut public lui Marcel Ciolacu să negocieze acest post pentru că "numirea lui Zamfir la ASF ar fi o adevărată sfidare". Viitorul apropiat ne va lămuri. Eu nu-mi voi depune candidatura pentru că n-am făcut o obsesie din ASF şi nici nu atârn de salariul de la ASF. Cred că v-am convins prin ceea ce fac în Parlament că nu mă duceam să mă retrag "la un loc călduţ", ci, mai degrabă, să "incing" eu puţin locul. Vă asigur că am plafonat doar dobânzile, eu nu mă voi plafona, rămân în Parlament pentru că mai am multe de făcut alături de foarte mulţi colegi din PSD pe care îi preţuiesc foarte tare!", a scris Zamfir pe Facebook.

Ziarul BURSA a scris încă de luni că PSD şi PNL au finalizat împărţeala pe funcţiile care devin vacante în această vară, social-democraţii renunţând la şefia ASF în condiţiile în care pe Marcu îl leagă o relaţie de prietenie cu Paul Stănescu, baronul PSD de Olt, în timp ce pe Zamfir îl leagă o relaţie complicată cu Banca Naţională, instituţie-cheie care trebuie să-şi dea un acord tacit chiar dacă nu are atribuţii în numirea şefului ASF. Zamfir primise deja un vot de încredere în CEx-ul PSD la începutul anului, iar, făcând ecou sentimentelor din BNR, premierul Ludovic Orban a declarat recent că nominalizarea lui Zamfir ar fi "o adevărată sfidare din partea PSD", ceea ce l-a făcut pe Ciolacu să cedeze şefia ASF pentru un post de vicepreşedinte la ANRE.

Marcu mai are susţinere pentru şefia ASF şi din partea ALDE, dar şi din partea lui Victor Ponta, care ar fi negociat în trecut cu Ciolacu susţinerea lui Marcu. Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, ar urma de asemenea să fie numit vicepreşedinte la Curtea de Conturi.

Săptămânile următoare plenul Parlamentului se va reuni pentru a se pronunţa asupra numirilor în posturile vacante din ASF, CNCD, ANRE, Consiliul Legislativ şi Curtea de Conturi. la CNCD urmează să fie numiţi 6 membri şi un membru pentru restul de mandat până în 2023, la ANRE - un vicepreşedinte şi doi membri, la Consiliul Legislativ - un preşedinte Secţie de drept public şi un preşedinte Secţie de drept privat. La Curtea de Conturi vor fi numiţi un vicepreşedinte - Autoritatea de Audit - şi 5 membri, iar la ASF - un preşedinte pentru restul de mandat până în noiembrie 2023.

Nu s-a stabilit încă termenul pentru avize, însă comisiile de specialitate au în general două săptămâni la dispoziţie.

Poziţia de preşedinte la ASF este una din cele mai bănoase, salariul fiind de 15.000 de euro pe lună.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. de mult, mai parlamentar de lut! Esti praf dar n-ai cum sa-ti dai seama pt.ca tu nu mai ganesti( daca ai gandit vreodata) tu executi niste ordine! Esti un fel de robotel...

    1. Esti ieftin...la minte si...la scris...mai sabine.

      Este unul din putinii parlamentari care a dus niste proiecte la capat. Pt tine, familia ta si prieteni de-ai tai. Omul e departe de a fi perfect, e totusi politician, dar nu e o c....va. 

      ...

      ...

      Corect Sabine. Foarte corect. El a fost omul care a dat din gura și nu a finalizat de fapt nimic, nici legea darii in plată, nici o lege. De fapt este fațada unui excelent avocat bucureștean, el este doar un tonomat.

    Este necesara curatirea institutiei in regim de urgenta, adica salariile nesimțite sa dispara, sa existe diferente mici intre executie si conducere. Asa vor disparea toate sinecurile,amantele si rubedeniile. Daca nici acest presedinte nu face curatenie in aceasta institutie, partidele politice isi protejeaza clientela in continuare iar electoratul va sanctiona la alegeri. De prea mult timp s-a promis curatenie in ASF, toti au promis si vor deconta la alegeri daca nici acum nu se iau masuri. Singura masura reala este limitarea grilelor de salarizare si corelarea acestora cu bunul simt.

    1. Noi, clubul amantelor din ASF respingem categoric venirea domnului cu pricina la conducerea ASF. Suntem destule curve aici, nu ducem lipsa de încă una, dansul să rămână în continuare la piciorul podului peste Văcărești. Este foarte bine acolo.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb