Controversatul proiect de lege privind infrastructura de telecomunicaţii 5G urmează să fie discutat astăzi în şedinţă de Guvern. De la publicarea proiectului în august 2020, autorităţile au primit numeroase solicitări de îmbunătăţire a acestuia de la jucători din industria telecom şi de la mai multe asociaţii, însă aceste propuneri nu au fost luate în considerare.
În prezent, industria IT&C estimează că acest proiect va aduce pierderi de 9,3 miliarde de euro României, cauzate de posibila înlocuire a echipamentelor Huawei din reţelele de telecomunicaţii, dar şi de întârzierea creşterii economice şi a digitalizării din cauza interzicerii echipamentelor uneia dintre cele mai avansate companii IT&C din lume, lider în domeniul 5G.
Mai mult decât atât, proiectul de lege nu este aliniat practicilor recomandate de UE, care se referă la fundamentarea legislaţiei din acest domeniu pe criterii şi verificări tehnice, indiferent de ţara de origine a furnizorului, şi nu pe criterii politice, generate de războiul comercial SUA-China.
O potenţială interzicere a producătorului de echipamente telecom Huawei ar putea determina o scădere a calităţii serviciilor de comunicare la distanţă, pe care se bazează acum toţi care lucrează şi învaţă de acasă. De la declanşarea pandemiei, telecomunicaţiile au făcut faţă cu brio creşterii traficului din reţele, însă o eventuală interferenţă în domeniul selecţiei furnizorilor de echipamente de către operatorii telecom poate determina o scădere a calităţii serviciilor şi o creştere a tarifelor.
Companiile din industrie susţin că acest proiet de lege are nevoie de modificări şi că aplicarea lui în forma existentă ar periclita dezvoltarea pe termen lung a economiei şi încrederea investitorilor.
(C)