ASTENIE BANCARĂ Creditul, mai rentabil ca depozitul

Tarciziu Tancău
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 mai 2007

Creditul, mai rentabil ca depozitul

Economisirea este descurajată în raport cu consumul

Dobânda real negativă la depozitele bancare şi impozitarea veniturilor din dobânzi bancare (şi aşa foarte mici) cu 16%, conduc la un paradox: actualmente, economisirea prin depozite bancare înseamnă, pentru cel care face acest lucru, o pierdere financiară. Mai mulţi analişti ne-au declarat că economisirea prin metodele tradiţionale - cum ar fi depozitele bancare - costă la fel de mult ca şi luarea unui credit.

Ba chiar, unii specialişti consideră că este mult mai ieftin şi mai avantajos să iei un credit, decât să depui banii într-un depozit bancar. Important este la ce sunt folosiţi banii luaţi prin credit: pentru consum sau pentru investiţii.

Economisirea în ţara noastră prin instrumentele tradiţionale, precum depozitele bancare, este, în termeni reali, constantă, dacă nu chiar în scădere, aşa cum susţin unii analişti, în timp ce creditele acordate populaţiei sunt într-o continuă creştere. Creditele de consum sunt cele care transformă consumul viitor în consum prezent. Băncile promovează în mod agresiv acordarea de credite, în timp ce promovarea economisirii prin instrumente bancare a trecut pe planul secund. Mai mult, instrumentele de economisire au rămas aproape aceleaşi ca în urmă cu câţiva ani, în timp ce tipul de credite s-a diversificat foarte mult.

Motivele pentru care depozitele bancare nu cunosc aceeaşi evoluţie ca şi creditele, sunt, după părerea mai multor analişti, foarte diverse.

Primul motiv este dobânda mică oferită de bănci la depunerea banilor, care este de cele mai multe ori real negativă (mai mică decât rata inflaţiei), astfel încât banii depuşi în depozite aduc, de fapt, pierdere. Aceasta este şi părerea lui Liviu Voinea, director cercetare la Grupul de Economie Aplicată (GEA), care ne-a declarat că dobânda mică face ca populaţia să nu mai fie de părere că banii depuşi în depozite bancare pot aduce profit.

Un alt motiv este introducerea cotei unice de impozitare cu 16% a veniturilor, inclusiv asupra celor din depozite bancare. Astfel, deşi veniturile din depozite bancare sunt foarte mici, ele mai sunt şi impozitate cu 16%, ceea ce face ca, în termeni reali, un depozit bancar să însemne o pierdere des­tul de însemnată, raportat la inflaţie.

Al treilea motiv este, aşa cum au spus-o mai mulţi specialişti, creşterea cvasieconomisirii. Contul curent şi investiţiile imobiliare sunt principalele segmente ale cvasieconomisirii. Investirea economiilor în proprietăţi imobiliare, care, în majoritatea zdrobitoare a cazurilor, aduc un profit însemnat, este, potrivit domnului Voinea, cea mai răspândită formă de cvasieconomisire.

Daniel Dăianu: românii nu au o înclinaţie spre economisire

Reputatul analist, Daniel Dăianu ne-a declarat că înclinaţia spre economisire a românilor este foarte mică, aproape inexistentă, spre deosebire de popoarele asiatice, unde economisirea populaţiei poate ajunge până la 40% din PIB. Apetitul nostru scăzut pentru economisire este cauzat - potrivit domnului Dăianu - de reprimarea până în 1989 a consumului, ceea ce face ca, acum, să cheltuim fără chibzuinţă. Dăianu a mai invocat şi faptul că populaţia încă are nevoi mari, de strictă necesitate, de la locuinţe, la aparate electrocasnice.

Deşi confirmă lipsa diversităţii instrumentelor de economisire, domnul Dăianu consideră că aceasta nu este decisivă în preferinţa pentru consum a populaţiei.

De aceeaşi părere este şi Bogdan Baltazar, care a declarat că ne confruntăm, în special, cu lipsa instrumentelor de economisire pe termen lung. În acest moment, rata medie a termenelor depozitelor este de trei luni. Cu toate că domnul Baltazar menţionează că economisirea populaţiei s-a aflat în deficit anul trecut, totuşi nu crede că băncile îşi vor diversifica rapid instrumentele de economisire. Acesta este, în opinia domniei sale, un proces pe care băncile din ţara noastră îl vor parcurge în câţiva ani. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, ne-a spus că, în ciuda a ce declară mai mulţi analişti, economiile populaţiei sunt în creştere, iar creşterea foarte mare a creditării în detrimentul economisirii nu reprezintă, momentan, un motiv de îngrijorare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. domnule tancau, daca vreti sa fiti credibil dati cateva cifre si un calcul simplu pentru sustinerea argumentelor caci altfel articolul suna a reclama mascata pt banci (in speta pt accesarea de credite) sau piata de capital.

    Dobanda acordata la depozite este exagerat de mica,mai ales in raport cu profiturile uriase pe care le scot bancile de pe urma depozitelor persoaneleor fizice si juridice.La o dobanda reala de 7,5% pe an,scazand impozitul pe profit de 16% si comisionul de retragere al bancii,care variaza de la 0.3% la 0,5%,constati ca ramai cu foarte putini bani de pe urma unui depozit.Daca depui banii intr-o zi si doresti sa-i scoti a doua zi,constati ca iesi in pierdere si mai mare.Si atunci,cum de li se mai spune:"instrumente de economisire"?Doar de protectie,ca sa nu tii banii in casa si sa te calce cineva sa te usureze de ei.Dar politica guvernantilor este sa impinga lumea spre consum si nu spre economisire.O politica ,care sa va dovedi curand,falimentara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb