Indicele ZEW al încrederii investitorilor în economia Germaniei a crescut puternic în luna ianuarie, după o scădere semnificativă în decembrie, evoluţie ce are la bază o îmbunătăţire de început de an a aşteptărilor privind evoluţia primei economii europene în primele şase luni ale lui 2022. Trimestrul patru din 2021 a fost unul extrem de slab pentru economia germană, iar acest lucru este indicat şi de sub-indicele ZEW ce priveşte situaţia curentă care a continuat să se deterioreze în prima lună din noul an pe fondul valului cinci de Covid-19 în care se înregistrează recorduri de infectări zilnice în toată Europa. Ianuarie şi noiembrie sunt singurele luni din ultimele şapte în care indicele compozit ZEW a înregistrat creştere.
Creşterea indicelui ZEW nu a fost anticipată în atât de mare măsură de economişti, aşteptarea fiind pentru un avans de doar 2,8 puncte la o valoare de 32,7 puncte a ZEW. Componenta aşteptărilor a venit însă mult peste estimări - pe fondul anticipaţiei că infectările cu Covid-19 vor începe să scadă şi vor rămâne reduse până în toamnă - ducând astfel la o valoare de 51,7 puncte a indicelui, mult peste estimări. ZEW a înregistrat în iunie 2021 o valoare de circa 80 de puncte pe fondul startului campaniei de vaccinare şi a eliminării restricţiilor în primăvară şi vară în Germania şi Europa de Vest, nivel de la care a început să scadă treptat pe fondul problemelor de pe lanţurile de aprovizionare şi a celor din sectorul auto german.
"Perspectiva asupra economiei s-a îmbunătăţit considerabil odată cu debutul noului an. Majoritatea experţilor din pieţele financiare se aşteaptă ca dinamica economică să crească gradual în următoarele şase luni. Principalul argument în favoarea acestui scenariu este anticipaţia că incidenţa cazurilor de Covid-19 va scădea semnificativ până în debutul verii", afirmă într-un comunicat preşedintele Institutului ZEW Achim Wambach.
De asemenea, potrivit sondajului ZEW, aşteptările de venituri ale companiilor germane orientate spre export şi ale societăţilor din industriile de consum s-au îmbunătăţit în ianuarie după deteriorarea puternică din luna decembrie.
Practic, indicele ZEW a înregistrat o creştere lunară de 21,8 puncte, de la 29,9 puncte la 51,7 puncte, aşteptarea fiind pentru un avans de doar 2,8 puncte la 32,7 puncte. Indicele ce priveşte evaluarea situaţiei curente a înregistrat o scădere de 2,8 puncte la -10,2 puncte în ianuarie 2022, de la o valoare anterioară de -7,4 puncte în decembrie 2021. Economiştii consultaţi de Reuters anticipau un declin marginal la o valoare de -7,5 puncte în ianuarie pentru indicele ce corespunde evaluării situaţiei curente.
"Aşteptările economice mai optimiste includ sectorul de consum şi sectoarele orientate spre export - prin urmare o mare parte din economia Germaniei", mai precizează preşedintele institutului ZEW Achim Wambach.
Scăderea prelungită a indicelui ZEW din a doua jumătate a anului a venit pe fondul riscurilor asociate valului patru de coronavirus din toamnă şi pe fondul scăderii activităţii economice din China, cel mai mare partener comercial al Germaniei.
De menţionat de asemenea că sondajele din ultima perioadă au arătat că problemele de pe lanţurile de aprovizionare - penuria de microchip-uri şi alte produse intermediare - şi presiunile inflaţioniste au restrâns activitatea economică în trimestrul patru din 2021.
Pentru primul trimestru din 2022 aşteptarea este ca dinamica economiei să accelereze din nou şi inflaţia să scadă atât în Germania cât şi în zona euro.
În acelaşi timp, indicatorul ZEW pentru încrederea în economia zonei euro a urcat surprinzător în ianuarie cu 22,6 puncte la 49,4 puncte, de la 26,4 puncte în decembrie şi 25,9 de puncte în octombrie. În luna mai valoarea indicelui ZEW pentru zona euro era de 84 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut însă din nou în ianuarie, cu 3,9 puncte, la o valoare de -6,2 puncte.
Totodată, potrivit sondajului ZEW, aşteptările inflaţioniste pentru zona euro au continuat să scadă în prima lună din an. Indicatorul privind aşteptările de majorări de preţuri a scăzut în ianuarie cu 5,4 puncte în raport cu valoarea din decembrie, la -38,7 puncte. Circa 58% din experţii consultaţi în sondajul lunar realizat de Institutul ZEW se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei din zona euro să scadă în următoarele şase luni.