Astra Rail Industries a preluat afacerile a trei firme din grupul IRS

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 10 iulie 2012

Astra Rail Industries a preluat afacerile a trei firme din grupul IRS

Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) a anunţat, ieri, că, în cadrul procesului de reorganizare judiciară a companiilor din grupul de firme IRS (Astra Vagoane Arad, Meva SA şi Romvag Caracal) a fost realizat trasferul afacerilor celor trei societăţi către un investitor german. Tranzacţia s-a cifrat la o valoare peste 30 milioane de euro, CITR nedorind, deocamdată, să precizeze numele cumpărătorului, la dorinţa acestuia. CITR este administrator judiciar pentru Astra Vagoane SA şi Meva SA.

Surse apropiate tranzacţiei ne-au spus că firmele din grupul IRS au fost transferate către Astra Rail Industries SRL din Arad. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, compania este recent infiinţată şi este deţinută de Astra Rail Management BV Olanda (95%) şi Astra Rail Management GmbH (5%). Şi aceste firme din străinătate sunt recent înfiinţate, potrivit datelor publice.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Astra Rail Industries SRL nu au dorit să ne dea mai multe detalii despre acţionariat şi planurile de dezvoltare pentru firmele din grupul IRS. Ei ne-au spus că vor face publice toate aceste detalii în câteva zile.

Rudolf Vizental, Managing Part­ner CITR, a declarat, pentru ziarul BURSA: "Afacerile celor trei societăţi au fost preluate de o nouă companie, aflată în afara insolvenţei. Aceasta a preluat atât activele, cât şi angajaţii şi contractele. De asemenea, noua companie a adus susţinere în echipa de management şi în capitalul de lucru. Cea mai mare parte a datoriilor cu care figurau cele trei firme (n.r. de 150 milioane de euro) la începutul insolvenţei a fost anulată odată cu confirmarea planurilor de reorganizare. De asemenea, în urma acestei tranzacţii a fost acoperită o altă parte consistentă a creanţelor pe care companiile le datorau către creditorii bancari".

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, tranzacţia reprezintă o soluţie de redresare integrată: infuzie de capital, acces la piaţă, echipă de management şi susţinere din partea creditorilor. Se evită, astfel, închiderea Astra Vagoane Arad, Meva SA şi Romvag Caracal, fiecare cu peste 100 de ani de tradiţie în industria românească şi sunt salvate peste 1.500 de locuri de muncă.

Adunările creditorilor celor trei companii din cadrul grupului de firme IRS aflate în insolvenţă şi-au dat acordul pentru oferta de preluare prezentată de investitor, iar contractele de transfer au fost semnate.

Discuţiile pentru a stabili detaliile tranzacţiei au fost iniţiate de reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania. La negocieri au participat atât principalii creditori ai grupului, un consorţiu bancar condus şi coordonat de către RBS, cât şi foştii acţionari. Negocierea şi procesul de due dilligence au durat peste 6 luni, perioadă în care au fost studiate în detaliu, de către toate părţile implicate, toate elementele preluării.

"Cu toate că tranzacţii de asemenea anvergură nu sunt o premieră pentru Casa de Insolvenţă Transilvania, prin complexitatea soluţiilor oferite şi implementate, această preluare devine, prin puterea exemplului, un punct de referinţă în activitatea reorgănizărilor judiciare viitoare din România", a declarat Rudolf Vizental.

Transferul celor trei companii către investitorul german este una dintre tranzacţiile de succes ale ultimilor ani, în primul rând prin rezultatul pe care îl generează: liderul european al producţiei de vagoa­nele de marfă îşi continuă activitatea, competitiv, capitalizat şi cu o echipă profesionistă de management.

Tranzacţia s-a efectuat conform strategiilor prezentate în planurile de reorganizare a celor trei companii. Transferul business-ului are rolul de a asigura cea mai bună formă de continuare a activităţii şi de păs­trare a locurilor de muncă pentru cele trei companii, iar reorganizarea judiciară a reprezentat soluţia restructurării celor trei companii, care aveau un grad de îndatorare peste nivelul suportabilităţii şi un nivel al costurilor necorelat cu condiţiile pieţei.

În opinia CITR, preluarea reprezintă un succes, cu atât mai mult cu cât se realizează într-un moment dificil, datorat contextului economic local, dar şi european, dominat de incertitudine şi apetit scăzut pentru investiţii. Acordul se încheie după multe luni şi runde de negociere şi după mai multe tentative eşuate de atragere a unui investitor şi de încheiere a unei tranzacţii, mai arată sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb