ATACUL DE LA BERLIN Bâlbâiala autorităţilor germane cu privire la identitatea atacatorului

Ziarul BURSA #Internaţional / 21 decembrie 2016

Camionul care a intrat în mulţime, la Berlin (Sursa foto: captură Youtube)

Camionul care a intrat în mulţime, la Berlin (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 08:11 Poliţia germană, mobilizată pentru a căuta autorul atacului din târgul de Crăciun

Poliţia germană este mobilizată astăzi pentru a căuta autorul atacului din Piaţa de Crăciun de la Berlin, după ce principala sa pistă s-a prăbuşit la aproximativ 24 de ore după atentat, scrie AFP.

Confuzia şi temerile locuitorilor Berlinului rămân mari, iar măsurile de securitate au fost înăsprite astăzi în oraş, în special în jurul evenimentelor legate de Crăciun, care atrag mulţimi importante.

Anchetatorii au fost nevoiţi să îl elibereze marţi seară pe singurul lor suspect, un solicitant de azil pakistanez, din lipsă de probe, potrivit News.ro. Aceasta înseamnă că autorul este încă în libertate, la aproape 36 de ore după atac, iar poliţia nu a evocat public nicio pistă nouă.

Pakistanezul de 23 de ani, care a ajuns în Germania în 2015 şi era cunoscut poliţiei pentru infracţiuni minore, a fost prins la scurt timp după atac. Autorităţile au sugerat, la acel moment, că aproape sigur au prins vinovatul pentru masacru.

Însă poliţia şi Parchetul antiterorism au recunoscut marţi după-amiază că adevăratul autor este încă în libertate. "Probabil că avem un criminal periculos în libertate şi bineînţeles că acest lucru îngrijorează populaţia", a spus şeful Poliţiei din Berlin, Klaus Kandt.

Mai mult decât atât, este posibil ca atacul să nu fi fost realizat de o singură persoană, ci de un grup de persoane înarmate. Anchetatorii au ajuns la această concluzie după ce au descoperit că şoferul polonez de la care atentatorul sau atentatorii au furat camionul a fost ucis cu focuri de armă.

Survenit luni seară, într-o zonă turistică, atacul care a fost revendicat de organizaţia teroristă Statul Islamic le-a dat forţe noi populiştilor de dreapta în ofensiva lor împotriva cancelarului Angela Merkel, pe care au acuzat-o, cu un an înainte de alegerile legislative, că a pus ţara în pericol prin politica sa migratorie.

"Sunt morţii lui Merkel!", a spus Marcus Pretzell, unul dintre oficialii partidului de dreapta AfD, care se opune migraţiei.

Şase dintre morţi sunt germani, potrivit poliţiei, care a precizat că identificarea celorlalte victime este încă în curs.

Dintre cei 48 de răniţi, 14 erau marţi seară între viaţă şi moarte, potrivit Ministerului de Interne.

(M.K.)

-----------

Actualizare 07:35 ISIS revendică atentatul de la Berlin

Gruparea Statul Islamic (ISIS) a revendicat atentatul de luni seara de la Berlin, a anunţat agenţia Aamaq, apropiată grupării teroriste, informaţia fiind preluată de principalele agenţii internaţionale de presă.

DPA relatează că în textul revendicării se arată că autorul atacului din piaţa de Crăciun din Berlin a fost "un soldat al Statului Islamic" care a acţionat ca urmare a chemării la atacuri asupra cetăţenilor din statele coaliţiei ce combate gruparea, scrie Agerpres. Aamaq atribuie revendicarea unor "surse din cadrul serviciilor de securitate", mai indică DPA.

Agenţia germană arată că formulările sunt specifice modului în care Statul Islamic şi-a atribuit atacuri comise anterior în Europa. Reuters subliniază că în revendicare atentatul de luni este descris drept "operaţiunea din Berlin". Atacul comis luni în capitala Germaniei s-a soldat cu 12 morţi şi 48 de răniţi.

(S.A.)

----------

Probele ADN şi de sânge prelevate din cabina camionului care a intrat în plin în mulţime luni seară, la un târg de Crăciun din Berlin, nu corespund cu cele prelevate de la refugiatul de 23 de ani arestat după atac, relatează Daily Mirror.

Informaţia a venit, ieri, după ce procurorii germani au anunţat că iau în serios scenariul că un atacator armat este încă în libertate. Procurorul general german, Peter Frank, a declarat că anchetatorii nu au exclus posibilitatea ca mai mai mult de o persoană să fi fost implicată în atacul de luni seara, soldat cu 12 morţi.

În plus, el a atras atenţia că nu este sigur că atacul a avut un motiv religios. "Ţinând cont de ţinta aleasă şi de comportamentul atacatorului, putem presupune un motiv islamist. Dar trebuie să continuăm să anchetăm toate pistele", a adăugat el, citat de News.ro.

Autorităţile germane au anunţat iniţial că un solicitant de azil pakistanez, în vârstă de 23 de ani, arestat luni seara în apropiere de locul atentatului după ce a fost urmărit de un martor, este persoana suspectată că ar fi condus camionul care a intrat în plin în mulţimea adunată la un târg de Crăciun din capitala Germaniei.

El a fost arestat "pentru că părea să se potrivească descrierii" şoferului camionului oferită de martori, a declarat şeful poliţiei din Berlin.

Ieri, însă, poliţia germană a spus că bărbatul din Pakistan nu ar fi adevăratul autor, potrivit cotidianului Die Welt, citând surse din cadrul securităţii, potrivit Reuters.

"N-am prins omul care trebuie", a spus un oficial din cadrul poliţiei. "Prin urmare, avem o nouă situaţie. Adevăratul atacator este în continuare înarmat, se află în libertate şi poate face noi victime", a spus sursă citată de Die Welt.

Până la închiderea ediţiei, nu era clar cine este făptaşul atentatului de luni seară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb