Un militar român a murit, ieri, la Kabul în urma unui atac sinucigaş în capitala Afganistanului. Informaţia a fost confirmată de Ministerul Apărării Naţionale, care arată că militarul şi-a pierdut viaţa în jurul orei 11.40, ora României, în Afganistan, în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul.
Preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au transmis mesaje de condoleanţe. Gabriel Leş a anunţat că, pe lângă militarul român, în atentat au mai murit cel puţin alţi zece militari de alte naţionalităţi din forţele NATO.
Militanţii talibani au revendicat responsabilitatea pentru atentatul sinucigaş cu maşină-capcană din Kabul care a vizat un punct de control din apropierea cartierului general al misiunii Resolute Support a NATO şi care s-a soldat cu zeci de morţi şi răniţi.
Este al doilea român ucis în atentate teroriste în ultimele zile în Kabul, după ce un alt militar ce păzea ambasada României şi-a pierdut viaţa.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că sediul agenţiei de spionaj afgane a fost ţinta atacului de ieri şi că explozia s-a produs când un convoi de forţe străine trecea prin zonă.
Deflagraţia a fost provocată de un minibus încărcat cu explozibili care a sărit în aer în jurul orei locale 10:10, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi.
Un purtător de cuvânt al agenţiei de spionaj afgane a declarat că ţinta a fost un punct de control.
Atentatul a avut loc în plin proces de negocieri între SUA şi talibani.
Militarul român care şi-a pierdut viaţa joi, în Afganistan, este caporalul clasa a III-a Ciprian-Ştefan Pols-chi, care îndeplinea funcţia de şofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul, informează Ministerul Apărării Naţionale. Ministrul de resort, Gabriel Leş, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Ciprian-Ştefan Polschi şi a înaintat preşedintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.