Atentat terorist pe aeroportul din Istanbul, soldat cu 41 de morţi şi 239 de răniţi

S.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 iunie 2016

Sursa foto: captură Youtube

Sursa foto: captură Youtube

Deşi au fost reluate, cursele aeriene au întârzieri importante

---------

Actualizare 20:25 Obama a oferit lui Erdogan ajutorul SUA în anchetă

Preşedintele american Barack Obama i-a oferit miercuri omologului său turc Recep Tayyip Erdogan ajutorul Statelor Unite în urma atentatului produs marţi seară pe aeroportul Ataturk din Istanbul, soldat cu cel puţin 41 de morţi, informează Reuters.

Casa Albă va oferi orice sprijin le poate fi de ajutor turcilor în conducerea anchetei şi luarea de măsuri pentru a întări suplimentar situaţia de securitate în ţară, a precizat Josh Earnest reporterilor care îl însoţesc pe Obama la bordul aeronavei prezidenţiale Air Force One, după o discuţie telefonică purtată de cei doi lideri.

(G.F.)

------

Actualizare 19:35 MAE atenţioează cetăţenii români care doresc să călătorească sau să tranziteze Turcia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care doresc să călătorească sau să tranziteze Turcia, pe calea aerului, prin Aeroportul Ataturk din Istanbul, că există riscul unor întârzieri sau anulări ale unor curse şi cozi foarte mari la controlul amănunţit de securitate şi paşapoarte, în contextul atentatului de marţi seara.

Potrivit unui comunicat al MAE, compania aeriană Turkish Airlines a activat două adrese web pentru informaţii în legătură cu procedurile de preschimbare a biletelor de avion, astfel: http://www.turkishairlines.com/en-tr/corporate/announcements/announcement/flight-cancellations-after-ataturk-airport-incident şi http://www.turkishairlines.com/en-tr/corporate/announcements/announcement/ticket-changes-refunds-and-cancelations-after-istanbul-incidents.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".

(G.F.)

------

Actualizare 18:08 Ministrul turc al sănătăţii: 41 dintre răniţi sunt încă la terapie intensivă

Ministrul turc al sănătăţii, Recep Akdag, a anunţat miercuri că 41 din cei aproape 250 de răniţi în atentatul de marţi pe aeroportul Ataturk din Istanbul sunt încă la terapie intensivă în spitale turceşti, informează Reuters.

În cadrul unor declaraţii transmise în direct de televiziunea turcă, Akdag a precizat că printre persoanele rănite sunt cetăţeni din Arabia Saudită, Afganistan, Uzbekistan, Pakistan, Ucraina şi Elveţia.

(M.I.)

------

Actualizare 16:00 Liviu Iolu: Nu există până în acest moment cetăţeni români victime ale atentatului de la Istanbul

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat astăzi că nu există până în acest moment cetăţeni români printre victimele atentatului de la Istanbul şi a precizat că Executivul de la Bucureşti condamnă "în termenii cei mai fermi atacul terorist".

"Guvernul României condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist care a avut loc în cursul serii de 28 iunie pe Aeroportul Ataturk din Istanbul, soldat cu numeroase victime. Din datele primite de la autorităţile din Turcia, cât şi din datele primite prin reţeaua consulară europeană, nu există până în acest moment cetăţeni români victime ale atentatului", a spus Iolu la Palatul Victoria, transmit surse din presă.

El a anunţat că premierul Dacian Cioloş a transmis în cursul zilei de miercuri un mesaj de condoleanţe premierului turc "în care condamnă atacul şi subliniază totodată nevoia de a rămâne fermi în eforturile comune pentru combaterea unor astfel de acte de terorism".

(G.F.)

--------

Actualizare 15:46 Preşedintele Comisiei de cultură din Senat: "Reafirm necesitatea luptei conjugate şi hotărâte împotriva radicalismului şi terorismului"

Preşedintele Comisiei de cultură din Senat, Georgică Severin, condamnă actul terorist produs pe Aeroportul Internaţional Ataturk din Istanbul şi reafirmă necesitatea luptei conjugate şi hotărâte, la nivel internaţional, împotriva radicalismului şi a terorismului, România fiind parte activă a acestui efort, potrivit unui comunicat de presă.

"În calitate de preşedinte al Comisiei pentru cultură şi media a Senatului României, adresez familiilor greu încercate ale victimelor adâncul regret şi solidaritatea cu poporul Republicii Turcia, stat cu care România dezvoltă un Parteneriat Strategic dinamic, fundamentat pe interesele comune ale celor două ţări, la nivel bilateral, regional şi internaţional. Condamn cu fermitate noul act terorist, parte a unei serii de atacuri a cărei ţintă o constituie civilii nevinovaţi, turci sau străini, indiferent de confesiune, acţiuni criminale operate, cu laşitate, pe teritoriul Republicii Turcia de către grupări teroriste încă neidentificate", a declarat Severin.

(M.I.)

-----

Actualizare 14:00 Tăriceanu: "România condamnă ferm flagelul terorismului"

România condamnă ferm flagelul terorismului şi toate actele de violenţă care pun în pericol vieţile cetăţenilor şi rămâne angajată să lupte alături de comunitatea internaţională împotriva terorismului, iar evenimentul tragic din Istanbul arată pericolul pe care terorismul îl reprezintă pentru întreaga lume, afirmă preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

"Am aflat cu tristeţe şi mâhnire despre atacul terorist care a avut loc pe aeroportul Ataturk din Istanbul, în urma căruia mai multe persoane şi-au pierdut viaţa. Evenimentele tragice din Turcia ne arată încă o dată pericolul pe care terorismul îl reprezintă pentru întreaga lume. România condamnă ferm flagelul terorismului şi toate actele de violenţă care pun în pericol vieţile cetăţenilor şi rămâne angajată să lupte alături de comunitatea internaţională împotriva terorismului. În aceste momente dificile, vreau să transmit familiilor victimelor atentatului de la Istanbul şi poporului turc cele mai sincere condoleanţe. Gândurile mele se îndreaptă către cei răniţi în acest atentat, cărora le doresc să aibă parte de o însănătoşire grabnică", a scris Tăriceanu.

(M.I.)

-------

Actualizare 13:47 Paravion: "Turiştii români care îşi doresc să revină acasă primesc tot sprijinul necesar"

Agenţia de turism Paravion transmite că situaţia de la Istanbul este control şi îi asigură pe toţi turiştii români care se află în capitala Turciei că le va pune la dispoziţie suportul necesar pentru a se întoarce în siguranţă acasă, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Paravion le recomandă turiştilor români care au în plan călătorii către Instanbul să le evite sau să le amâne, în linie cu recomandările autorităţilor turce şi române. Agenţia are un reprezentat la faţa locului care informează că situaţia este sub control, autorităţile turce asigurând un climat de securitate", se arată în comunicat.

Compania precizează că ţine în permanenţă legătura cu toate autorităţile şi companiile aeriene care efectuează zboruri către Turcia. De asemenea, agenţia de turism îi asigură pe turiştii români care se află în Istanbul că le va pune la dispoziţie suportul necesar pentru a se întoarce "în siguranţă" acasă.

"Tocmai am aterizat pe Ataturk şi pot spune că este linişte. Este vizibil gradul mai ridicat de securitate. La controlul paşaportului n-am stat mai mult decât de obicei, însă am observat mai multă lume la cozi pe zona la transit desk. Sunt multe persoane care trebuie rerutate, întrucât au pierdut conexiunile de noaptea trecută, dar stau în linişte. Mare parte dintre cursele de dimineaţa ale Turkish Airlines sunt anulate, dar acest lucru a fost cauzat de faptul că nu s-au operat zborurile de dus de azi-noapte. La ieşire, în zona A, unde s-au produs exploziile, este restricţie", spune Paul Petrişor, director operaţional al Paravion.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:21 Nou bilanţ al atacului terorist de la Istanbul: 41 de morţi şi 239 de răniţi

Numărul celor care şi-au pierdut viaţa în atentatul terorist de aseară de la Istanbul a crescut la 41, în timp ce numărul răniţilor a ajuns la 239, informează televiziunile de ştiri.

13 dintre răniţi se află în stare critică. De asemenea, dintre persoanele decedate, 23 erau cetăţeni turci şi 13 erau cetăţeni străini.

(S.A.)

---------

Actualizare 12:55 Ponta: "O să merg în continuare la Istanbul; dacă ne este frică, au câştigat teroriştii"

Fostul premier Victor Ponta menţionează că va merge în continuare, cât de des va putea, la Istanbul, menţionând că "oamenii normali" vor câştiga dacă au curaj şi solidaritate.

"Regret victimele acestei tragedii barbare/ mă bucur că toţi românii din aeroport sunt bine! O să merg în continuare cât de des pot la Istanbul (aşa cum o să merg la Bruxelles sau Paris)!!! Dacă ne este frică au câştigat teroriştii! Dacă avem curaj şi solidaritate vom câştiga noi, oamenii normali!", a scris Ponta, astăzi, pe Facebook.

(L.B.)

--------

Actualizare 11:48

Cel mai recent bilanţ al autorităţilor din Turcia menţionează 36 de morţi şi 180 de răniţi, dintre care 13 sunt în stare critică, potrivit Antena3.ro.

(L.B.)

--------

Actualizare 10:07 MAE: 40 de cetăţeni au solicitat ajutor

Consulatul General al României la Istanbul asigură în permanenţă asistenţa consulară unui număr de aproximativ 40 de cetăţeni români, care au solicitat sprijin, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), remis redacţiei.

Totodată, familiile din România a peste 20 de cetăţeni români aflaţi în aeroport în momentul deflagraţiilor au fost contactate de Consulatul General al României la Istanbul.

Cetăţenii români aflaţi în atenţia Consulatului nu sunt răniţi, cu excepţia unei persoane care a precizat că prezintă echimoze la nivelul membrelor inferioare, survenite în urma aglomeraţiei provocate de panică, însă se află în afara oricărui pericol, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), remis redacţiei.

Situaţia este monitorizată permanent de către Centrala Ministerului Afacerilor Externe, o echipă consulară din cadrul MAE fiind pregătită, în caz de necesitate, să se deplaseze la Istanbul pentru extinderea demersurilor de acordare a asistenţei consulare cetăţenilor români, conform sursei citate.

Cetăţenii români precum şi rudele acestora au la dispoziţie contactele telefonice ale Consulatului General la Istanbul +90 2123583541, +90 2123580516, +90 2123583537, apeluri redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center 24/24, precum şi telefonul mobil de urgenţă al oficiului consular român de la Istanbul + 90 5335420695.

(L.B.)

--------

Actualizare 10:00 Guvernul iranian a anulat călătoriile cetăţenilor săi în Turcia înainte de atentatul de ieri

Guvernul iranian a ştiut de posibilele atacuri teroriste din Turcia şi a interzis deplasarea a şase echipe de fotbal pe ultima sută de metri, scrie Adevarul.ro.

Săptămâna trecută, şase cluburi iraniene de fotbal din prima ligă, şi anume Esteghlal, Teraktor-Sazi, Sepahan, Sia Jamegan, Foolad şi Padideh, ar fi trebuit să meargă în Turcia pentru a-şi efectua stagiile de pregătire.

"Numai că, de această dată, cele şase grupări n-au mai ajuns în Turcia. Ministerul de Externe le-a interzis, pe ultima sută de metri, să meargă pe malul Bosforului, motivând că există indicii clare că în Turcia există riscul unui atac terorist iminent. Decizia guvernului iranian a fost aprig contestată de cluburile amintite, ele motivând că şi-au plătit deja cantonamentele. Ministerul de Externe a fost însă de neclintit, iar deplasările celor şase formaţii au fost anulate, ele fiind nevoite să se orienteze spre alte destanţii, precum Armenia", informează sursa citată.

(I.S.)

----------

Actualizare 09:15 Hollande "condamnă cu fermitate" un "act abominabil"

Preşedintele francez Francois Hollande a "condamnat cu fermitate un act abominabil", după atentatul terorist la un terminal al aeroportului Ataturk din Istanbul, într-o conferinţă de presă în finalul primei zile a summitului european de la Bruxelles, relatează AFP.

"Vreau să condamn cu fermitate acest atac", a declarat şeful statului francez, care se teme că "aceste acte teroriste ce intervin după altele nu fac decât ca situaţia să fie şi mai dificilă în Turcia".

Acum trebuie "să ne asigurăm că putem cunoaşte exact autorii pentru ca împreună să putem face tot ceea ce este posibil împotriva terorismului, în special în această regiune", a mai menţionat Francois Hollande.

"Trebuie să acţionăm - este ceea ce facem de asemenea pentru Europa şi Franţa - să coordonăm şi mai mult serviciile şi să efectuăm, în măsura în care este posibil, acţiunile necesare împotriva terorismului şi a traficului", a pledat el.

Prim-ministrul francez, Manuel Valls, a reacţionat de asemenea. "Oripilat de atentatul barbar de pe aeroportul din Istanbul. Franţa este cu Turcia împotriva terorismului", a scris el într-o postare pe Twitter.

(L.B.)

--------

Actualizare 08:55 Iohannis, mesaj de condoleanţe pentru victimele de la Istanbul: "Atacurile teroriste, o atrocitate"

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de condoleanţe în urma atentatelor care au avut loc ieri la Aeroportul Internaţional Ataturk din Istanbul.

''Atacurile teroriste care au avut loc marţi noapte la Istanbul reprezintă o atrocitate. Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa şi peste 140 au fost răniţi, în urma unui act de cruzime îndreptat asupra unor cetăţeni nevinovaţi. Doresc să îmi exprim cele mai sincere condoleanţe pentru familiile îndurerate şi suntem alături de cei care se luptă în acest moment pentru viaţa lor'', a transmis şeful statului, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

El a subliniat, de asemenea, că astfel de atentate trebuie să fie prevenite, iar ţara noastră este şi va rămâne în continuare un partener angajat în lupta internaţională împotriva terorismului.

(L.B.)

-------

Actualizare 08:34 Victor Ponta, despre atentatele din Istanbul: "Eram în maşină, la 10 minute de aeroport"

Fostul premier Victor Ponta a afirmat că se afla la doar la 10 minute de intrarea în aeroport şi că a fost întors din drum.

Acesta a declarat, la Digi24: "Eu am fost mai norocos, eram în maşină, aproape de intrare. Ne-au întors din drum şi am plecat. O cursă de la 21:45 care a plecat de la Bucureşti a aterizat, sunt români blocaţi acolo. Sunt şi cei din cursa cu care urma să plec eu, tot la aeroport. La toate aeroporturile din Turcia există control suplimentar, nu poţi să intri înainte de control. Nu pot să mă gândesc că dacă se întâmpla la un aeroport european, atentatul ar fi avut loc înăuntru şi ar fi fost mult mai multe victime. Turcia are cele mai avansate măsuri de securitate. Nu poţi să intri să aştepţi pe cineva fără să treci prin control de securitate. Este o tragedie şi sper să înţelegem că nimic nu e mai important pentru lumea civilizată decât să fie solidară în combaterea terorismului. Eu aveam biletul pentru ora 12 (miezul nopţii - n.r.), sunt peste 100 de români care urmau să fie în această cursă. Eu n-am ajuns la aeroport, n-am rămas blocat în aeroport. Îmi pare foarte rău că lucrurile acestea se întâmplă într-un oraş foarte iubit de români".

Victor Ponta urma să ia o cursă la 00:05 spre Bucureşti alături de alţi 100 de pasageri români.

"Suntem băftoşi! La Bruxelles Daciana era pe drum spre aeroport, aici eu eram în maşină la 10 minute", a declarat fostul premier.

De asemenea, acesta a afirmat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că atentatul de aseară de la Istanbul reprezintă "încă un semnal că nimic nu e mai important azi în Europa decât colaborarea pentru combaterea terorismului".

"Condoleanţe celor apropiaţi de victime. Solidaritate cu poporul turc în lupta cu monştrii terorişti! Încă un semnal că nimic nu e mai important azi în Europa decât colaborarea pentru combaterea terorismului! Sper că toţi românii aflaţi acum în aeroport să fie în siguranţă!", a spus Ponta, în postarea de pe pagina sa deFacebook.

(S.A.)

----------

Actualizare 08:22 MAE condamnă atacul terorist de la aeroportul Ataturk din Istanbul

Ministerul Afacerilor Externe condamnă "în termenii cei mai fermi" atacul terorist care a avut loc marţi seară la aeroportul Ataturk din Istanbul, soldat cu numeroase victime, potrivit unui comunicat de presă.

Ambasada României la Ankara şi Consulatul General de la Istanbul s-au autosesizat şi au contactat, în regim de urgenţă, autorităţile locale pentru a verifica dacă printre victime se află şi persoane de cetăţenie română, precizează sursa citată.

"Cele două misiuni au declanşat procedurile consulare standard în astfel de situaţii şi se află în legătură cu autorităţile turce, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţei legale. Suplimentar, o echipă consulară din cadrul Consulatului General al României la Istanbul s-a deplasat la faţa locului pentru a oferi asistenţa consulară necesară", se mai arată în comunicat.

De asemenea, MAE reiterează angajamentul ferm al României în combaterea tuturor formelor de terorism şi reafirmă "necesitatea conjugării şi intensificării eforturilor internaţionale în combaterea acestor acţiuni care nu pot fi justificate sub nicio formă, punând în pericol vieţi nevinovate".

(I.S.)

----------

Două explozii s-au produs, marţi seară, pe aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul, fiind urmate de numeroase focuri de armă. Posturile de televiziune turce vorbesc despre un atentat sinucigaş, soldat cu cel puţin 36 de morţi şi 147 de răniţi, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Primele indicii conduc spre gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS) ca autor al atacului terorist de pe aeroportul Ataturk din Istanbul, a afirmat în această dimineaţă premierul turc Binali Yildirim.

Într-o declaraţie făcută chiar la locul tragediei, prim-ministrul turc a indicat ISIS ca responsabil probabil al atentatului, a negat existenţa unor falii de securitate şi a precizat că atacul a fost mai grav deoarece atentatorii au avut arme automate, transmite agenţia EFE.

Binali Yildirim a explicat că cei trei kamikaze, cărora nu le-a precizat nici identitatea, nici naţionalitatea, au deschis focul asupra pasagerilor cu pistoale-mitralieră înainte de a se arunca în aer, informează AFP.

Yildirim a afirmat că atacatorii au sosit la bordul unui taxi la aeroport şi a dezminţit zvonul că unul dintre terorişti ar fi scăpat, subliniind însă că sunt investigate toate posibilităţile.

Premierul turc a precizat că traficul aerian a fost reluat începând de la ora locală 03:00.

Binali Yildirim a mai spus că dintre victime doar un număr mic au suferit răni grave.

"Există o ameninţare globală şi obiectivul este uciderea de oameni nevinovaţi. Lupta contra terorismului trebuie să fie asumată de toţi", a adăugat acesta.

"Este semnificativ că acest atac are loc exact când ne normalizăm relaţiile cu vecinii noştri", a spus premierul turc, aluzie la acordul cu Israel de restabilire a relaţiilor diplomatice, semnat marţi, şi la tentativele de reconciliere cu Rusia, precizează agenţia EFE.

Tot în această dimineaţă, ministrul Justiţiei, Justice Bekir Bozdag a anunţat că 147 de persoane au fost rănite în exploziile de la aeroport.

"Marea majoritate" a victimelor sunt cetăţeni turci, dar se află şi străini printre acestea, a precizat un oficial turc, citat de Reuters.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Este trist ca s-aupierdut vieti umane...Poate asa va intelege si TURCIA ca politica duplicitara fata de monstruozitatea numita ISIS, este un DEZASTRU!!!!ISIS trebuie bombardat non-stop, lumea civilizata si ratiunea trebuie sa invinga FANATISMUL MUSULMAN!!!!

    1. corect

      tot "corect" afirm si eu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb