Aterizare în cap

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Macroeconomie / 30 iunie 2022

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Economista şefă a Băncii Mondiale, Carmen Reinhart, analizează starea economiei globale şi conchide că nu mai este posibilă o aterizare uşoară. Adică o aterizare din starea de criză. Iar dacă aterizarea nu va fi uşoară, înseamnă că economia mondială se duce în cap. Iar logica ce ne conduce la o asemenea concluzie este implacabilă. Şi are în vedere situaţia din China.

Analogia cu starea economică a Chinei pare deplasată, dar nu e. În ultima criză economică din 2008-2009, ieşirea din colaps a avut o explicaţie cât se poate de simplă. Economia Chinei avea atunci un dinamism uriaş, care a tras în sus economia mondială. Astăzi, China a încetinit semnificativ. În consecinţă, pentru economiile Statelor Unite şi ale Europei Occidentale, care trag după ele şi celelalte state, nu mai există niciun colac de salvare. Statele Unite au intrat în recesiune. La rândul ei, Uniunea Europeană urmează acest trend negativ. Chiar dacă reprezentanţii unor organisme importante ne asigură că totul va fi bine.

Primele semnale ale recesiunii globale au venit încă de la mijlocul pandemiei. Pandemia şi mai ales modul în care statele au încercat să o combată au paralizat cel puţin parţial economiile. Când morişca nu se mai învârte, nu mai ies bani. Iar războiul din Ucraina, degenerat practic într-o confruntare dintre Federaţia Rusă şi o alianţă din care fac parte 40 de state, a accelerat acest proces. Nu mai este cazul să insist asupra unui fenomen arhicunoscut. Practic toate lanţurile de aprovizionare cu materie primă, cu energie şi cu componente electronice au fost rupte. Rând pe rând, societăţile comerciale din Statele Unite şi din Uniunea Europeană şi-au încetinit producţia sau chiar şi-au închis porţile.

Ce se va întâmpla în criza generată de recesiunea mondială? Prima consecinţă va fi că vor avea loc ample şi violente mişcări sociale. Vom asista la răsturnarea unor guverne. La acte de violenţă colectivă. La vandalisme. Cea mai mare criză economică de la Primul Război Mondial încoace va face ravagii. Şi va genera victime în masă. E bine să ne pregătim pentru tot ceea ce este mai rău.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Europa este condamnata la falimentare si infometare.

    Asia si Rusia se ridica si castiga. 

    1. Noul G8 (tarile non-G7 si Rusia) are PIB mai mare decat clasicul G7 care sufera economic.

      Dovada?

      Acţiunile gigantului Uniper, cel mai mare cumpărător de gaze ruseşti din Germania, s-au prăbuşit joi cu peste 20%, după ce a anunţat că este în discuţii cu guvernul de la Berlin pentru un posibil Bailout

      O multinaţională gigant din Europa se prăbuşeşte peste noapte. Investitorii sunt disperaţi 

    Orcile (1, 1.1 si 1.2) suferind de prostie, cred ca scapa de uraganul crizei!

    Dovada? 

    Industria auto din RuSSia in colaps!  

    Luna trecută au fost produse doar 3720 de mașini în țara est-europeană. Prin comparație, anul trecut au fost produse 112.000 de vehicule în aceeași lună. De asemenea, vânzările de mașini au scăzut cu 83.5% în luna mai, fiind vândute doar 24.268 de vehicule, potrivit datelor oferite de Asociația Afacerilor Europene (AEB) din Rusia.

    1. Da, numai pot rusii de atata bine! Sigur se traieste mai bine in RuSSia decat in SUA!

      :))))))))))) 

      ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb