Au câştigat liberalii, dar nu PNL

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 13 decembrie 2016

Au câştigat liberalii, dar nu PNL

Înţeleg de ce se ceartă liberalii după pierderea alegerilor, dar ei nu trebuie să fie supăraţi, pentru că, de fapt, electoratul a ales liberalismul.

E drept, liberalismul fără PNL.

Victoria este a liberalismului PSD.

Ca dovadă, iată ce a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea, după victorie:

"Am fost în Piaţa Obor, am căutat peşte. Am intrat în vorbă cu oamenii care vând peşte. Şi mi-au spus că au crap din Spania, caras din Italia, din România erau doar câteva ştiuci amărâte. Ştim bine ce fond piscicol are această ţară. M-am gândit la facturile de energie. Plătim facturile la o firmă care duce profitul în ală ţară. Şi gazele la fel, şi apa din Bucureşti la fel. Trebuie să iubim şi capitalul românesc. Vreau să începem sa ne hrănim cu produse ale noastre, nu cu importuri de proastă calitate."

Este un autentic discurs liberal.

Programul electoral PSD este liberal:

- reducerea impozitului pe dividend de la 5%, la 0%;

- scăderea costurilor totale plătite de angajatori, pentru salarii;

- reducerea TVA de la 20%, la 18% (0% pentru vânzarea de locuinţe, 9% pentru publicitate);

- reducerea numărului de taxe şi impozite la jumătate;

- schemă de ajutor de stat pentru start-up-uri;

- scăderea impozitului pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi şi ridicarea plafonului definitoriu de la 100 de mii de euro, la 500 de mii.

Etcaetera.

Le-am publicat ieri, în BURSA, faţă în faţă cu acelea propuse de PNL, cu care, pe alocuri, se suprapun.

Documentul Programului PSD este consistent, iar Liviu Dragnea a precizat, într-o emisiune televizată, că odată adoptat drept program de guvernare, el capătă statut juridic, astfel că încălcarea sa poate fi condamnată în instanţă.

Liviu Dragnea are experienţă personală în materie de condamnare în instanţă.

Deşi Liviu Dragnea este actuala figură-simbol a PSD, condamnarea lui nici n-a mai fost băgată în seamă de electorat (unul dintre cititori ne-a semnalat, într-un mesaj postat pe site-ul "BURSA", că Dragnea a fost condamnat pentru că a dirijat monitorizarea voturilor la Referendum-ul de suspendare a fostului preşedinte Traian Băsescu, adică, pentru o acţiune care acum este oficializată chiar de Guvernul Cioloş).

Cetăţenii au apreciat atitudinea PSD-istă de oarecare independenţă faţă de Bruxelles, după cum i-au amendat spinarea încovoiată faţă de UE a premierului Dacian Cioloş, purtat ca flamură de PNL-ul Alinei Gorghiu.

Cioloş este premierul preşedintelui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis este, la rândul său, "premierul de la Grivco", inventat de Dan Voiculescu, prin Crin Antonescu.

Electoratul l-a respins pe Cioloş.

Grivco însuşi l-a respins pe Cioloş, prin Mihai Gâdea, în confuntarea mocirloasă de la Antena 3 a lui Dan Voiculescu.

Klaus Iohannis a primit o palmă de la părinţi - nu mă refer la Grivco, ci la electorat şi în special de la aşa-zisul "partid Facebook", care nu s-a mobilizat de loc.

Dezastru pentru PNL.

Alina Gorghiu a demisionat de la şefia PNL.

Unii liberali au răsuflat uşuraţi.

Cu tot şarmul său personal, Alina Gorghiu nu a reuşit să atragă, pentru PNL, decât vreo 20% din voturile electoratului, la alegerile parlamentare de duminică, în timp ce fermecătorul Liviu Dragnea a primit peste 45%, pentru PSD.

Totuşi, înfruntarea electorală nu s-a bazat pe înfăţişare, nu pe vrajă şi nici pe condamnări, ci pe criteriul naţionalismului.

În anul său de mandat ca premier, Dacian Cioloş a acordat ajutor de stat unor firme cu capital străin, dar nici unei societăţi cu capital românesc; ministrul său de finanţe, Anca Dragu, a dat dreptate austriecilor de la Raiffeisen Bank, în faţa ameninţării formulate public de aceia, că vor da Statul Român în judecată, din cauza adoptării Legii dării în plată şi a Legii conversiei creditelor din franci elveţieni (pe aceasta din urmă, premierul a trimis-o la Curtea Constituţională, cu posibilitatea să fie invalidată).

La vizita sa în România, sponsorizată de Raiffeisen Bank, într-o conferinţă organizată de Ministerul finanţelor al lui Anca Dragu, ministrul de finanţe german Wolfgang Schäuble a precizat că subiectul opoziţiei dintre investitorii străini şi cei autohtoni nu trebuie abordat.

Era la curent.

De fapt, întregul scandal dintre sistemul bancar şi clienţii lor creditaţi în franci elvetieni, s-a desfăşurat în aceşti parametri ai opoziţiei dintre străini şi autohtoni, câtă vreme sistemul bancar este stăpânit de capitalul străin, iar creditaţii sunt autohtoni.

Paradoxal, iniţierea şi susţinerea Legilor dării în plată şi conversiei aparţine liberalului Daniel Zamfir, dar PNL a prezentat o incoerenţă internă, ruinându-şi priza la public, prin susţinerea acordată lui Cioloş.

Ca să nu-şi compromită "alura europeană", PSD a încredinţat sloganurile naţionaliste Partidului România Unită al lui Sebastian Ghiţă (prietenul lui Victor Ponta), care a spus: "Capitalul românesc e ucis continuu."

Electoratul a votat îndepărtarea servilismului faţă de străinătate.

Este un vot încurajat de Brexit, de victoria în alegeri a lui Donald Trump şi de nemulţumirile populare de pe cuprinsul sudului Uniunii Europene, în special din Grecia.

Inevitabil, nuanţa implicită a respingerii Uniunii Europene, ilustrată de rezultatele alegerilor de duminică, ne apropie de zodia rusească, invocată permanent drept sperietoare (ceea ce nu este neapărat greşit).

Dar "DREPTATEA" nu există, ca atare.

Dreptatea apare doar când este înfăptuită.

Iar alegătorii, după cum se spune, au întotdeauna dreptate.

Opinia Cititorului ( 80 )

  1. Corect, iar la poza pe care ati facut-o liberalismului n-ar mai trebui sa adaugati decat doua trasaturi: in viitorul guvern PSD sa fie re-angajat consilierul neremunerat Ionel Blanculescu, iar dna Alina Gorghiu sa demisioneze, totusi, din viitorul legislativ. Altminteti, multi romani isi vor arunca televizoarele pe fereastra, si degeaba li se va mari salariul minim pe economie.

    1. Mie mi-e dor de el dar mai ales de cei de teapa lui si mai ales tarii ii e dor

      Pe vremea lui Nastase se fura mai putin. Nu toate secaturile aveau liber la furt. S-a dat liber la furt, pe judete (cam cum trec zonele din China la statutul de zona caoitalista) abia de guvernul Tariceanu iar apogeul furtului a fost guvernul Boc. Tot pe zone, cele care ii voteaza si acum.

      Sa mori tu?

      dar tu ? te bagi ?

    MAKE a făcut o analiza superbă a rezultatului votului de duminică.

    Toate, bune și frumoase, dar, din păcate, MAKE face această analiză plecând de la o premiză departe de adevăr: alegătorii români au citit ofertele electorale ale partidelor.

    Eu sunt convins că 99,99% dintre cei care au ieșit la vot nu au habar de programele partidelor concurente, votând, în special, contra balbaielilor PNL-istilor, sau votând pro PSD, cum sunt obișnuiți de 27 de ani. 

    1. Exact.

      Iar cei care ar fi vrut să voteze un program liberal nu au avut cum să aibă încredere în figurile compromise ale candidaților. 

      ...N-au avut încredere

      și n-au ieșit la vot. 

      abia aceasta analiza , in doua fraze , este corecta-cealalta este pentru intelectuali-sa nu uitam ca suntem o tara care doar stie sa se semneze si se cultiva la tv

      "Electoratul a ales liberalismul", nu inseamna ca electoratul ar fi citit programe electorale, ci ca bagheta electorala a scos din palarie iepurasul liberal.

      Motivul imediat al votului pentru PSD este altul decit culoarea liberala a programului sau electoral si l-am formulat astfel: "Totuşi, înfruntarea electorală nu s-a bazat pe înfăţişare, nu pe vrajă şi nici pe condamnări, ci pe criteriul naţionalismului."

      Spun motivul "ïmediat", pentru ca nationalismul are, in fundal, liberalismul - ele se conditioneaza reciproc. 

      Toate bune si frumoase dar trebuia sa observi/sa iei in calcul si premiza de la care a plecat Make (electoratul a ales liberalismul !!??) premiza care este tot atat de "aproape" ca si "intelegerea" majoritatii alegatorilor a ofertelor electorale si as adauga eu convingerea tot mai ferma ca Make este european/intelege integrarea si responsabilitatile europene ale Romaniei cam tot atat cat stie ca documentul program al PSD este liberal, este frumos, dar mincinos.

      Altfel, totul pare frumos. 

    a castigat serviciile.. 

    psd a luat un sco atat de mare ca fac pe ei de frica cetatenii tariceanu and ghita 

    nu mai sunt strict necwsari si vor fi lasati in mainile- oarbe- ale justitiei de filialele psd in foame mare de contractwmajoritar stranse in jurul lui dragnea si al ORICARUI  

    guvern psd plin de acoperiti cata vreme filialele se vor infiltra in esalonul doi, la contractw 

    ponta umbla deja prin tara- a foat la tm- sa- si ralieze filoale, da toate fac salutul la dragnea . ponta va ramane sa deie din gura la rtv asteptandu-si condamnarile 

    au castigat serviciile. 

    pnl NU a miscat sa ajunca la 30 la suta. 

    un psd la 35 insemna un dragnea mic si dependent de tariceanu-ponta

    in 6 luni de zile rtv si antena 3 vor da capturi din prezentelea lui dragnea la realitatea si digi injurandu-l ca e omul lui iohanis... 

    1. ca sa fie mai clar : au castigat aia care vor fi in guvern, desi nu s-au prezentat la alegeri. doar e acoperit.

      ca si ciolos et co 

      alegeri mascarada : cilos ba vrea ba nu ba e ba nue  

      dincolo la psd ba e dragnea ba nu e. 

      e ...interesul national.

      la caare adaugam ca iohanis a ajuns sa para ca e in opozitie in urmatorii ani, singura sansa sa fie reales.

      zic sa para doar caci vb lui geoana : niciei nu mai stiu cati sunt

      dar la putere e tot t interesul national. 

      Serviciile speciale presteaza servicii.

      Ele presteaza pentru niste beneficiari mentionati in Lege (nu iau in discutie cazul cind presteaza si pentru cei din afara listei legale, cum ar fi ei insisi). 

      Beneficiarii legali ai serviciilor Serviciilor sint fie cei alesi prin vot, fie cei numiti de cei alesi prin vot. 

      Deci, a spune ca au cistigat Serviciile este un truism. 

      Ca Serviciile au facut sa fie alesi cei pe care Serviciile i-au ales sa fie alesi, este, deja, o demonstratie sofisticata, careia foarte greu ii poti gasi dovezile.

      Oricum, Serviciile se cocoata in capul oricaror alesi, le influenteaza deciziile in virtutea naturii legale a serviciilor si ii pot trinti, conform legii si bunului plac. 

    Frumos.

    * si eu 10:4 am ghicit cu cine ati votat, provocarea de la 10:3 ..., ieri

    1. Am vazut, inca de ieri, dar precizarea ca as fi stampilat de doua ori era gresita.

      Raspunsul "Cu nimeni" este, insa, corect, asa ca, pentru ca sa nu te simti nedreptatit, trimite-ne, te rog, numele, prenumele si numarul de telefon, pe aceeasi adresa de e-mail: marketing@bursa.ro

      Multumesc.

    eu stiam ca toate baltile din Romania sunt ale lui nastase, deci ale psd !

    1. De vreo zece ani, Nastase nu mai este presedintele asociatiei pescarilor si vinatorilor (AGVPS), ci....Mugur Isarescu.

    [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

    [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

    Ciolofanul a pierdut alegerile pe discurs mocirlos si tu insisti sa castigi în popularitate cu băseala lui Liiceanu?

    1. Aiurea!

      S-au dumirit romanii ce sunt partidele.

      Partidele sunt ca ceva asemănător bandelor, care prin vot primesc legitimitate si putere, care mai apoi fac ce vor in propriul interes. Ei se erijeaza ca reprezinta poporul.  

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      Te referi la mine?

      Ma refer la tipul cu ciolofanul!

      Tot respectul domnule MAKE! 

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      Da, mă refer la tine și la lovitura de stat din 2012. Atunci ați învins mocirla. Horia, Cloșca și Crișan au fost cândva elite. :D Istoria se repetă.

      Horea, pt trolli.

      La 9.4., altcineva sustine, implicit, ca ar fi autorul mesalui de la punctul 9. si afirma ca nu se refera la mine.

      Oricum, nu am inteles mesajul in intregime. 

      Dar tu esti un altul, care afirmi implicit ca ai fi autorul mesajului de la nr.9. si care, insusindu-ti-l, spui ceva din nou nu prea inteligibil.

      Oricum ar fi, daca-mi aplici afirmatia de la nr.9., cum ca eu as insista sa cistig in popularitate, ajungi la o aberatie - nu sint politician, baiete, nici nu voi deveni vreodata,nu-mi place sa tin discursuri in public (o fac doar cind sint silit) si deci popularitatea nu mi-ar servi la nimic-nimic. 

      Pierzi in credibilitate mestecand din propaganda securista care irita la nivel international. O fi bursa de nisa, dar ne jignesti inteligenta.

      Scuza-ma daca ti-am jignit-o!

    "Documentul Programului PSD este consistent..."

    Un om foarte destept si sofisticat (pe care-l stii si tu, Make), mi-a servit una vineri de-am ramas cu gura cascata. 

    Mi-a spus ca el voteaza cu ALDE, pentru ca au un program bun si serios, in vreme ce USR, citez aproximativ, "or fi ei cinstiti, dar sunt prosti." 

    Nu stiu ce program are ALDE, nu m-am gandit vreodata ca ar avea rost sa-l citesc, dar vad si-n acest articol cam acelasi mesaj - programul PSD e liberal, e consistent etc. 

    Problema cu PSD-ul, Make (si nu numai cu PSD-ul) , n-a fost niciodata ca n-au vorbele la ei. Problema a fost si probabil va continua sa fie ca una vorbim si-alta fumam. 

    Asa ca, spre deosebire de amicul mentionat mai sus, eu o sa prefer intotdeauna sa-mi dau votul unuia prost (desi probabil ar fi mai potrivit sa spunem - naiv, nepregatit, necurvit), dar cinstit, decat unui hot destept.

    Cum eu insumi nu intentionez sa ma asociez cu cel din urma la talharii, de ce l-as vota, cand stiu ca el, de fapt, va fura de la mine??? Asta-i ca vorba aia, cand mielul si doi lupi voteaza democratic ce-o sa manance la cina... 

    1. Oh da. Multinationalele sunt de acord cu tine. Vor prosti la putere. :)

      De acord, PSD nu este credibil.

      Dar nici PNL nu este. 

      In USR bate un puls penibil - faptul ca nu au avut ocazia sa fure, inca, pe mine nu ma convinge decit de ingenuitatea partidului, dar nu si de onestitatea lui structurala; pentru mine, USR conteaza doar ca alternativa la tehnocratii lui Ciolos, cam cu acelasi nivel de competenta si elan, cu diferenta ca Ciolos pare prezent si raspunde la intrebarile care ii sint puse, in timp ce Nicusor Dan se uita oblic la interlocutor si pare autist. 

      Nu mi se pare ca exista vreun partid credibil, pe scena noastra politica. 

      In aceste conditii, calitatile Programului PSD se cuvin apreciate, semnalind ca, in PSD, sint unii care au ajuns la constiinta necesitatilor noastre, facind sa fie superfluu ceea ce lui Iohannis ii place sa numesca "Proiect de tara" (de fapt, o strategie de dezvoltare). 

      In timp ce Iohannis se screme cu Ciolos, cu Isarescu si cu Vlad (seful Academiei) sa intocmeasca acest document, PSD l-a pus pe masa electorala.  

      Ca nu-l va aplica, este foarte, foarte probabil, pentru ca lupul isi schimba doar blana, PSD a semnalat mereu la dreapta, la stinga, in fata, in spate, in sus si-n jos, dar toate au avut rolul diversiunilor, precum iluzionistul iti abate atentia de la furt, care este singurul invariant al partidului si de altfel, al tuturor partidelor. 

      In fata acestui Program PSD, am aceeasi nesiguranta ca in fata USR: inca nu am dovada faptului ca nici de data asta nu se vor conforma. 

      Dar, Programul PSD prezinta, totusi, un avantaj notabil: fiind intocmit coerent, cu obiective si scadente, el poate fi urmarit, in abateri si nerealizari.

      In cazul ca si-ar onora promisiunile, PSD si-ar consolida forta politica si si-ar largi baza electorala; in cazul ca nu, Programul PSD poate contribui la slabirea partidului. 

      Au astia de la PSD un stil atit de frumos, atit de convingator de a minti incit nu pot sa nu-ti dau dreptate.

      Sigur ca sunt singurii care daca ei vreau sa faca ceva, ei si pot, ca nimeni altii. marea intrebare este daca ei chiar vreau sa realizeze minunatul lor program.  

    Nu stiu daca lipsa programelor a fost problema la alegerile din anii anteriori,ci mai degraba nepunerea lor in practica.

    Programul electoral PSD este liberal? Sa promiti fara acoperire nu e liberal, e populist. Oricum, in Romania nu exista nici liberalism, nici social-democratie, ci gasti separate de antreprenori bugetari, care au confiscat numele a doua partide istorice si care mimeaza lupta politica intr-un teatru prost ai carui spectatori beti suntem noi.

    1. De acord.

      Basescu avea dreptate (nu chiar totdeauna el este de vina); sistemul ticalosit se autoconserva. 

    O sa ne iasa pe ochi "liberalismul" psd.O sa mulga tara profesionist, asa cum stiu ei, duplicitarii.

    1. Felicitări pentru un articol plin de informații corect legate între ele, de bun simț, lipsit de prejudecăți ideologice și de partizanat, etc. Pe scurt un bun exemplu de jurnalism de calitate. Rar în mass-media românească. Scrie mai des!

    2. Conflictul dintre capitalul autohton (în principal manufacturier-industrial), și cel străin, (mai ales bancar-financiar) nu este o lozincă propagandistică, ci o realitate socială majoră. A început ca o alianță politico-financiară pentru asigurarea accesului prioritar al capitalului autohton la investițiile bugetare. Mecanismul utilizat este denumit acum "corupție", iar campania anti-corupție, impusă de UE-SUA, este reacția capitalului străin dornic să înlăture acest avantaj comparativ al capitalului autohton.  

    3. Această etapă este deja depășită. Conflictul s-a maturizat pe măsură ce capitalul autohton s-a maturizat și el și s-a stabilizat, iar acum nu mai este în căutare de contracte, ci de politici guvernamentale.  

    4. Liberalismul economic al PSD nu are de ce să-i surprindă decât pe beneficiarii ideologiei neo-comuniste și a celei prin care stânga este automat rea, iar dreapta (ei nici nu știu ce este asta: pentru ei orice schimbare de borduri făcută de partidele "lor" este o reformă, iar făcută de stânga este corupție, prin definiție). În realitate FSN, PDSR, PSD a fost întotdeauna partidul capitalului românesc, în ciuda faptului că a fost nevoit să facă cele mai multe și mai importante privatizări, chiar și acolo unde nu dorea. Este și acum, drept care este taxat drept "naționalist". 

    5. În realitate, ceea ce și tu numești în articol "naționalismul" PSD este naționalismul lui Schäuble când a presat Grecia să iasă din zona euro pentru ca Germania să nu fie nevoită să-i plătească datoriile, al lui Cheney, când a dat lui Hulliburtont petrolull irakian, construcția de lagăre de prizonieri, etc., naționalismul Austriei și Germaniei când au închis granița pentru imigranți, al Franței care a desființat tabăra de emigranți de la Calais, al Suediei care și-a păstrat moneda, al Norvegiei care nu vrea nici UE și nici euro, al Olandei și Finlandei când au refuzat României intrarea în Schengen, al lui Trump etc. Pe scurt este al tuturor. Este o normalitate. Iar guvernul Cioloș, dominat de funcționarii de la Bruxelles este o anormalitate.

    6. Așa încât cred că ar trebui să-ți nuanțezi un pic conceptul de naționalism atunci când îl aplici electoratului care a votat pentru PSD și ALDE. Sunt convins că îl respecți pe Ghandi ca pe un erou, dar nu uita că era un naționalist! 

    1. Prietene, eu sint nationalist.

      M-am nascut aici, am crescut, am legat prietenii si iubiri, am inteles ce am inteles, am trait ce am trait si totul s-a petrecut fie aici, fie pornind de aici si intorcindu-ma mereu aici, fara sa ma gindesc vreodata sa fac altfel. 

      Nationalismul nu este sovinism, iar lucrul bun pe care l-a facut moartea lui Vadim este ca lasa loc manifestarilor nationalismului sanatos la cap.

      Bineinteles ca am convingerea ca nationalismul tine de normalitate. 

      Multumesc pentru apreciere!

      Esti sigur că suntem prieteni? Mai gândeste-te!

      La virsta de doi ani si jumatate, cineva m-a gidilat si dupa aceea m-a intrebat:"acum sintem prieteni, nu-i asa?"

      I-am raspuns "nu stiu, nu am avut timp sa-mi dau seama". 

      Dupa mai mult de 60 de ani, imi dau seama ca "prietene" poate fi un simplu apelativ cordial sau ironic.

      Prin urmare, raspunsul este ca nu stiu, nu am avut timp sa-mi dau seama. 

      Ai argumentat superb firescul nationalismului. Am avut multe si lungi discutii contradictorii pe tema cu unii, asa, mai intelectuali si bine informati, care sustineau ca nationalismul este ceva de toata scirba.

      Mare pacat! trebuia sa te gadile cu joarda! 

      Fiecare cu educatia primita - eu cu gidilatul, tu cu joarda.

      Hai, impodobeste, mama, bradul! 

    Nu sunt fan PSD si nu am votat cu PSD-ul. Dar nu trebuie uitate cateva chestiuni:

    - ideea cotei unice a venit de la un ministru PSD - Mihai Tanasescu, ministrul finantelor in guvernul Nastase, care a propus 23% - numai opozitia lui Iliescu a ingropat-o, iar Alianta DA a preluat-o ca idee si a plusat cu 16% - ma intreb daca Alianta respectiva ar fi avut aceasta idee fara Tanasescu 

    - Ponta, asa plagiator nesuferit, etc - a dat startul unei reduceri de fiscalitate. Cota de CAS, dividende, TVA. PDL a crescut TVA-ul. 

    Si acum sa extragem aceste masuri (mai ales cele recente ale lui Ponta) dintr-o discutie tehnica (impact bugetar, etc) si s-o ducem la nivel de antreprenor mediu. Sau de votant mediu spre jos. Ce vad ei, ca PSD a redus taxele (mai mult sau mai putin, mai justificat sau nu, tot reduceri de taxe raman). Sau altfel spus, PSD pare ca a luat masuri ca cresterea economica sa nu mai fie doar la statistica, ci si in buzunarele oamenilor. Electorale, poate prost gandite, dar aceste masuri au castigat alegerile. 

    Apoi: relatia cu UE. O UE in deriva, care poate fi usor acuzata ca ingroapa Grecia, ca aduce imigranti, etc, nu poate fi un diamant pe care sa ni-l dorim toti. Razboi n-a mai fost in Europa de peste 70 ani, oamenii de acum nu percep UE in scopul ei initial (evitarea unui nou razboi), ci asa cum e acum - un organism birocratic, neales democratic, ce nu prea se uita la interesele nationale, ci la ce cred birocratii ca e bine. SI atunci, e normal, ca poti oricand ponegri UE si castiga voturi din asta.

    Prin urmare, sa nu ne miram de castigul PSD. 

    1. Da, asa zic si eu.

      Acum, mi-am zis, Da' pana cand?, fiind in stare sa votez aproape orice, numai sa nu fie PSD.

      Ideile Radului trebuie completate cu una extrem de importanta: N-a fost sa fie data cind PSD dupa ce a dat cu o mina sa nu ia cu ambele. De multe ori, sau de cele mai multe ori, a luat inainte de a da. Numai asa se explica ca am ajuns saracii lumii si la coada Europei.

    Vorbe si promisiuni frumoase insa dincolo de ele ramane intrebarea - cine le va pune in practica? Baroniii PSD si urmasii lor, sau specialistii PSD care de-a lungul timpului au dezvoltat competente numai in palmarea banului public si dirijarea lui catre familie si catre partid? Plecand de la ipoteza ca dragnea a fost sincer (ca atunci cand dirija turismul electoral), trebuie remarcat ca o "floare" nu poate face "primavara" in economia romaneasca. PSD-ul va deveni credibil dupa ce va elimina "multinationalele" din propriul partid, adica pe cei care "exporta" banii romanilor catre propriul buzunar si catre cel al partidului. dragnea vorbeste de facturile la energie, dar uita ca cea mai mare factura a romanilor este cea catre clasa politica care este cel mai energofag consumator din tara - consuma foarte mult din banii publici si produce foarte putin, adica mai nimic!! Fara oamemi de calitate nu se poate face absolut nimic, oricat de bune ar fi intentiile declarate, asa incat ramane intrebarea - are PSD oameni de calitate care sa poata face curatenie in propria ograda si apoi ordine in sectorul bugetar si in toata economia? Dar clasa politica are asa ceva? Din pacate, raspunsul in acest moment este NU pentru ambele. Puteti aduce sute de ministri oricat de bine intentionati si pregatiti ar fi - nu vor face nimic pentru ca sunt singuri impotriva junglei formate in ministere, regii, autoritati, spitale, case etc. cu ramificatii puternice si multiple in clasa politica. Curatenia trebuie inceputa in partide, continuata cu cea din ministere (esaloanele 2 si 3) si din regii/autoritati etc. astfel incat sa fie pastrati doar acei oameni cu care se poate face treaba si care rezoneaza cu cinstea (in primul rand) si cu competentele impuse de posturile respective (si nu cu beneficiarii pilelor si cumetriilor) iar ceilalti sa fie inlocuiti . A fost macar un singur ministru care sa incerce o curatenie in vreun minister - sa cheme la el fiecare subordonat si sa il chestioneze in privinta pachetului de lucrari executate in ultimele 12-18 luni ca sa se lamureasca cati lucreaza efectiv si cat de eficienta este activitatea lor si cati sunt intretinuti/tolerati (cati isi merita locul si cati sunt in plus)? CNADR a consumat de-a lungul timpului miliarde de Euro pentru cateva zeci de km de autostrada (si aia de proasta calitate) si a luat vreun ministru (de la PSD, PNL, PSD etc.) masuri concrete - cum ar fi analiza situatiei, identificarea problemelor si rezolvarea lor atat prin masuri legislative care sa sprijine domeniul (in special pe partea de exproprieri si litigii ale smecherilor care au stiut din timp pe unde vor trece autostrazile si ce terenuri sa cumpere) si reorganizarea activitatii (o organigrama adecvata activitatii propriu-zise si nu pentru cazarea la loc calduros si bine platit a membrilor de clanuri politice, urmata de o incadrare corespunzatoare cu oameni competenti). Si exemplele pot continua. In tara toti polticienii stiu care sunt nevoile (mai ales in prag de alegeri) si ce trebuie facut, dar nimeni nu este in stare sa faca concret ceea ce s-a promis. De ce? Poate ne raspunde dl. dragnea (sau dl ciolos care a avut sansa aceasta) sau mai bine dl basescu care a fost singurul presedinte ce a avut sansa sa fie in acelasi timp si prim-ministrul si seful parlamentului (singurul care a avut atat de multa putere si a facut atat de putin pentru noi si atat de mult pentru familia lui). Sau tariceanu (omul nesabuit care a golit visteria Romaniei in prag de criza). In concluzie, ramane intrebarea - cu cine o sa faca dl dragnea ceea ce a promis (una este sa vrei si cu totul alta sa poti)? Pana atunci, luati masuri si reduceti cea mai mare factura a populatiei - cea cu clasa politica!

    1. se cheama Justitia, daca o vor lasa ... caci theoretic este independenta si inamovibila, dar practice cred ca fiecare ajuns la putere ii zice: "doar daca te bip, am incredere in trine"

      daca PSD vrea, PSD poate! Este singurul partid care are membri atit de competenti incit daca vreau pot.

      Si ar fi timpul sa renunte la vechile obiceiuri si sa-si vada de treaba, adica sa guverneze pentru tara, nu pentru ei. Daca vor continua hotiile, in orice moment se pot trezi cu tinerii frumosi si liberi, treziti din somnul care i-a cuprins la aceste alegeri, furiosi in strada, porniti sa le ia guvernantilor cornul si laptele de la gura. 

    PNL a coalizat anormal cu PSD in USL demarand impreuna actiuni , majoritatea anticonstitutionale si tipic totalitariste ( incercarea de :suspendare a presedintelui indiferent de nume fara un motiv temeinic constitutional , de modifcare a legilor care opreau furtul , de desfintare a unor institutii incomode pt. politicienii cu intentii hotesti etc. )

    Votantii de dreapta , care nu votau idoli ( vedete ) ci oameni care sa impuna niste legi corecte nu aberante (kafkiene) dupa aceasta coalitie monstruasa s-au vazut fara reprezentatnti. Acelasi lucru s-a intimplat apoi cu Basescu , a inceput sa se comporte ca un membru de frunte USL. Iarasi cei care vedeau in el un factor de normalitate au ramas fara reprezentant. Au ramas cu PNL si Basescu cei care voteaza ca si cu PSD -ul , interesatii , dezinfromatii si inchinatorii la idoli. Ceilalti au votat USR sau au devenit apatici nevotand.Si am sarit o categorie IDIOTII. Asa cum ne cosidera P. Tutea pe toti romanii. Si mare dreptate avea.  

    1. Daca Basescu nu merita suspendat, dupa toate cele de nefacut pe care le-a facut, atunci nu mai trebuie suspendat nimeni in veacul vecilor, Amin!

      Criminala clica securista, o banda uriasa, cca. douasprezece si jumatate milioane de indivizi, este formata din idioti nativi conform ideii lor, pusa in practica, de a forma OMUL NOU! Asa au fost adusi in functii, mai mari sau mai mici, toti tolomacii care, neam de neamul lor, nu au facut altceva decit sa trindaveasca, cerseasca, tilhareasca, curvasareasca. Admit ca nu toti cei care nu fac parte din banda sunt inteligenti. Oamenii destepti au fost lichidati de banditi, dar nu toti!

      Cit despre faptul, punctat mai sus de Dyogene, banditii nu au confiscat numai numele a doua partide istorice ci insasi esenta democratisnului, dupa lovitura de stat din 89 toti securistii s-au imprastiat in asa zise partide pentru a mima democratia. In prezent multi se prezinta ca asa zisi independenti. Problema lor cea mai mare este aceea ca toti, cei 12,5 milioane, trebuiesc retribuiti conform meritelor apartenentii, si de aici numarul urias al bugetarilor alesi sau numiti, de aici securistii asa zisi luptatori ai revolutiei. Banditii anuntau la inceputul anilor cincizeci ca ei nu vor mai ceda puterea niciodata si, in prezent se tin de cuvint multumita faptului ca sunt ajutati financiar in permanenta pentru a-si putea plati pensiile si salariile nemuncite.

    1. Liberalismul fără PNL este o normalitate. Liberalismul CU PNL ar fi o ciudățenie.

    2. În ce constă liberalismul PNL? În atacul la bănci? În legea convertirii creditelor în franci elvețieni împotriva tuturor regulilor pieței monetare? În atacurile la BNR pe tema sutpidă a bail-out-ului din 2009-2010? În acceptarea refuzului guvernării Cioloș de a accesa fondurile UE și de a continua investițiile în infrastructură? În votarea de pensii speciale pentru parlamentari? În reducerea ajutoarelor pentru veterani? Ce este liberal la PNL de azi și în discursul conducătorului său, Klaus Iohannis? În afară de ultimul cuvânt din numele său?  

    2. Al doilea cuvânt al numelui PNL este "național", ilustrat de celebra lozincă autarhică și protecționistă din anii 30 și teoretizată convingător și pentru neocoloniile sud-americane de M. Manoilescu. 

    3. Merită să te întrebi cum de a ajuns PNL de astăzi să fie condus de o echipă cosmopolită, care își disprețuiește societatea și statul. 

    4. Principalul câștigător al alegerilor nu a fost PSD, ci marele grup al populației care a ajuns să respingă politica, guvernarea, partidele și regimul politic, oricare ar fi acela, inclusiv cel care se numește democrație. Și asta pentru că și-au dat seama (sau doar cred asta, ceea ce-i același lucru) că democrația românească - și deci și alegerile - nu sunt decât un mecanism prin care alegătorii selectează care dintre taberele aceleiași elite politice ajunge să folosească puterea de stat și bugetul acestuia pentru a se încropi pe ei înșiși.  

    5. Acest grup a ajuns acum la peste 60% din electorat, o majoritate mai mult decât confortabilă. Niciun partid politic nu s-a interesat de ei. PSD a câștigat alegerile pentru că dintre partidele participante este singurul care a reușit să convingă cca. 18% din electorat că poate face ceva pentru ei. În niciun caz să construiască o nouă Românie. Doar să mai mărească masa de firimituri care cad de pe mesele elitelor autohtone și străine la nivelul la care trăiesc acești 18%. Adică la săracii săracilor. Iar acum aceștia nu mai sunt țăranii (ruralul) ci orășenii.

    6. Pentru "luptătorii" în slujba democrației, le comunic că democrația adevărată începe de la 60% participanți la vot, adică populație care crede măcar că are ce alege.  

    1. Nu stiu cum calculezi cifra proportiei de 60%, banuiesc ca nu se poate matematic, dar iti comunic ca democratia adevarata incepe cu eliminarea reprezentantilor alegatorilor.

      ...Cit despre atacul la banci, trebuie sa iti comunic ca bancile s-au atacat singure, mai

      trebuie sa iti comunic ca regulile pietei monetare sint incalcate de banci si ca beneficiarele a ceea ce numesti bail-out-ul din 2009-2010 sint bancile.

      Actiunea de recuperare a rolului normal al bancilor in economie a fost initiata de un liberal, dar putea fi oricine care e normal, indiferent de culoarea politica. 

      Ce inseamna "democratia adevarata incepe cu eliminarea reprezentantilor alegatorilor."?

      Demnocratia directa.

    Make: Electoratul a votat îndepărtarea servilismului faţă de străinătate. 

    Daca ar fi fost asa, betivii Ghita& Diaconu ar fi trebuit sa fie in Parlament. Asta n-a mai observat-o Make. 

    1. Oare chiar ar trebui sa-ti raspund, sau deja regreti mesajul pentru absurditatea lui?

      Fa-ma dumirit. 

      Make are dreptate sa nu-ti raspunda. Pe logica ta, n-ar fi trebuit sa mai fie in Parlament nici picior de liberal.

      Esti jalnic daca ai ajuns sa confuzi extremismul cu liberalismul. 

    Vazand ce se intampla in PNL, nu pot decat sa va dau dreptate!

    Nu stiu daca este chiar asa cum spune dl Make. Eu zic ca a castigat PSD pentru ca traditional este votat de varstnici iar varstnicii au iesit la vot in numar mare -ca de fiecare data- iar tinerii nu au iesit la vot. Este castig prin neprezentare. Legal totusi. De ce nu au iesit tinerii la alegeri, asta este alta problema. Pentru ca au fost crescuti intr-o societate indolenta, in care au invatat sa se mobilizeze doar daca ceva cool sta la baza mobilizarii. Este esecul parintilor acelor tineri-generatia mea- care nu este nici in varsta ca sa voteze cu PSD nici suficient de "fasneatza" ca sa-si educe odraslele in spiritul lui " the power of one is to do something, anything at all". Civismul la tineri se reduce la niste adunat de gunoaie din fata blocului 1 data la 100 de ani dupa care neaparat poze pe FB, sau poate o initiativa cu ceva copii ai strazii. Bune si astea, dar treaba cu ne -iesitul la vot ma seaca, si ma seaca rau. Eu ca anti PSD trebuie sa-i mai suport inca 4 ani - pe langa cei care deja au trecut si au guvernat- pt ca tinerii nostri au stat la cafele sau pe FB. Domnule Make, din indolenta tinerilor a castigat PSD, nu din atitudine de fronda a tinerilor fata de PNL. Si din prostia parintilor acestor tineri - repet, generatie din care fac si eu parte- care nu au stiut sa-i educe ADECVAT. Sunt furios.

    1. Virstinicii din 1990 sint deja morti.

      Virstnicii de astazi sint de ambele culori politice. 

      La oras probabil ca asa este. Dar la sate ?

      Dacă ești furios, atunci lasă-mă să ies la lumină. Deja mă deranjează că azi, în fața unui străin, nu am avut curaj să spun cu cine am votat. Am zis că nu am fost la vot.

       

      Fenomenul acesta de "shaming" mă enervează și mă face să votez exact ce demagogii propagandiști vor să nu votez. DAAAA. Am votat PSD pe ambele buletine de vot. Și nu sunt vârstnic. Și am și o cultură politică suficientă. Acest fenomen de "shaming" a făcut omul cu bun-simț din UK să nu spună în interviurile de sondare că va vota Brexit, în America să nu spună că va vota Trump, iar în Italia să nu spună că va vota No ca vot contra Renzi pentru a aduce la putere tabăra critică UE. Iar pe mine m-a făcut să votez cu satisfacție (nu cu mâna la nas) PSD-ul. 

      Iar pentru voi, aceștia care dați cu pietre în PSD, să nu uitați că PNL a fost decapitat de două ori în ultimele 6 luni pentru corupție: Orban (șpaga pentru televiziuni) și Blaga (un început din, sper eu, un lung șir de acuzații). 

      Cristi frate, nu am nimic cu cei care au votat PSD; am ceva cu cei care nu au iesit la vot. Daca ai cultura politica si ai citit programul PSD si esti in forul tau interior convins ca valentele sociale ale lui vibreaza cu cea mai sociala coard din tine, atunci ai votat din credinta. Pentru asta, respect. Dar daca ai votat doar ca sa dai "fuck off" PNL-ului (un partid extrem de dezamagitor de altfel, condus de o otrava demisionanda), atunci esti doar o alta gasca care sa rafuieste cu viitorul tarii alegand contre-coeur. Doar tu stii adevarul tau.

      Sunt chirurg; haide sa-ti desfund nasul, vei putea percepe realitatea.

      Fara plata. 

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      Sunt gunoier si mi-ar placea sa te matur.

      Sunt psihiatru si pentru orice plata din lume, oricat de mare, nu ti-as putea desfunda creierul si nici nu ti-as putea transplanta mai multi neurociti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb