AUDIEREA CONDUCERII ASF ÎN PARLAMENT Nicu Marcu: "Sunt lucruri confidenţiale pe care le-am spus în Comisie şi pe care nu le pot furniza"

Mihai Gongoroi
Miscellanea / 29 septembrie 2021

Nicu Marcu: "Sunt lucruri confidenţiale pe care le-am spus în Comisie şi pe care nu le pot furniza"

Actualizare - Sebastian Burduja, deputat PNL: "Trebuie luată imediat urma banilor care au fost fraudaţi şi să fie recuperaţi"

Trebuie luată imediat urma banilor care au fost fraudaţi şi să fie recuperaţi, iar acest lucru cade în sarcina organelor de cercetare penală, a spus Sebastian Burduja, deputat PNL.

Acesta a afirmat: "Pe noi, ca parlamentari, ne interesează să reglăm în cel mai scurt timp eventuale deficienţe legislative care poate nu au dat ASF-ului toate pârghiile necesare ASF-ului să intervină. Asta în primul rând. În al doilea rând, dacă puteau să intervină şi nu au făcut-o atunci trebuie să răspundă împreună cu alte instituţii implicate. De asemenea, am spus că este vital ca banii care au fost fraudaţi, sau urmează să fie dovedit acest prejudiciu, să fie recuperaţi în cel mai scurt timp. În mod evident ASF-ul nu se ocupă de recuperarea acestor bani dar sunt şi alte instituţii ale statului român, Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor de exemplu, Parchetele, care trebuie să ia urma acestor bani urgent şi să-i aducă înapoi în ţară, pentru că fiecare zi şi oră care trece poate însemna un demers mult mai complicat de recuperare a acestui bani. Întotdeauna este cineva vinovat atunci când există o asemenea problemă, când vorbim probabil de sume foarte mari scoase din ţară şi fraudarea unei companii. Ne interesează categoric ca nu cetăţeanul român să aibă o notă de plată la sfârşitul zilei. Asta înseamnă că degeaba Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA) va plăti aceste poliţe City dacă defapt preţul la RCA creşte. Înseamnă sigur că FGA-ul se alimentează din contribuţiile companiilor de asigurare dar aceste companii nu vor face o faptă bună pentru consumatorul român, vor plasa mai departe povara printr-un preţ mai mare la produsele pe care le vând".

Întrebat dacă ASF a făcut tot ce putea pentru a preveni ce s-a întâmplat, Burduja a declarat: "Conducerea actuală are meritul... Cel puţin preşedintele ASF-ului, din punctul meu de vedere, pentru că a rupt pisica în două, asta este o problemă care trena şi iată că alţii n-au avut curaj să o facă. De asemenea am înţeles că compania a hărţuit autoritatea pe parcursul ultimilor ani, a dat în judecată şi a acţionat în judecată angajaţi ai ASF-ului, au pretins într-una, de ani de zile, că sunt în vânzare, că City este în procedură de vânzare, şi orice măsură dispunea ASF-ului veneau mereu şi spuneau că îi prejudiciază procesul de vânzare şi merg în instanţă pentru a cere prejudicii, evident tactici de şantaj şi se vor pronunţa aici organele de anchetă".

Burduja a fost întrebat de asemenea "ce fac acum şefii de la City Insurance" şi dacă "ştie cineva unde sunt" aceştia în prezent?

"Trebuie întrebate organele de anchetă pentru că este o cercetare penală în curs. Noi suntem o comisie de supraveghere. (...) ASF-ul susţine că şi-a făcut treaba atât cât are mandat să o facă, deci a dispus măsurile necesare, a ridicat licenţa, a suspendat de acum câţiva ani administratorul, domnul acesta Odobescu, şi urmează ca instituţiile abilitate, Parchetul, Procuratura, să-şi facă datoria, în cel mai scurt timp. Noi suntem la dispoziţie să susţinem orice demers este necesar pentru repararea situaţiei. Şi pe termen scurt prin aducerea banilor fraudaţi înapoi în ţară, iar pe termen lung prin reglarea eventualelor probleme legislative", a spus Burduja.

Potrivit acestuia, în Comisiile reunite s-a discutat şi despre situaţia în care se regăseşte Euroins, cealaltă mare companie din piaţa RCA care a vândut poliţe foarte ieftine.

"Nu pot să dau detalii, dar la evaluarea noastră, în acest moment, nu este o situaţie similară (cu cea a City Insurance)", a afirmat Burduja.

Întrebat cât vor creşte preţurile RCA, deputatul PNL a spus: "Rămâne să vedem, există o pârghie legală prin care firmele de asigurare nu pot depăşi un anumit plafon. Deci nu o să explodeze preţurile la RCA pentru că ASF-ul ne-a asigurat că va activa această pârghie legală. Nu ştim cât de mare este gaura de la City Insurance, urmează să se stabilească în mod cert şi asta am şi solicitat, să se recupereze acest prejudiciu pentru că riscul este să crească preţurile, iar banii să fie recuperaţi de la cetăţeanul român".

---

Actualizare - Daniel Apostol: "Din punctul nostru de vedere, în momentul acesta, cei care deţin poliţe emise de City Insurance, ies de sub o ceaţă în care s-au regăsit cât funcţiona City şi intră într-o zonă de claritate pentru că Fondul de Garantare a Asiguraţilor va impune efectuarea tuturor plăţilor şi va impune respectarea legii".

---

Actualizare - Valentin Ionescu: "Noi nu am garantat niciodată că nu vor creşte tarifele RCA. Nu suntem în măsură să intervenim. Datoria noastră este să ne asigurăm că companiile de asigurări fac calculul corect, iau în calcul toţi indicatorii, gradul de încărcare, după cum ştiţi în România este carnagiu pe şosele, frecvenţa daunei la automobile este 5,7%, în schimb la transport peste 16 tone frecvenţa este de 20%, daunele sunt foarte mari. Ca urmare, firmele de asigurări iau în calcul toate aceste elemente când calculează tariful de primă".

---

Actualizare - Cu privire la posibilitatea ca Euroins să ajungă în aceeaşi situaţie, Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, a spus că aceasta "este o speculaţie".

"Cazul City Insurance arată că nu a fost posibil să funcţioneze cu astfel de preţuri. Celelalte preţuri, dacă ne uităm la ce se întâmplă în piaţă, se fac corecţii", a spus Apostol.

Valentin Ionescu a adăugat: "Prin directivele europene şi prin legislaţia care implementează aceste directive în România, noi nu avem voie să introducem limitări. Nu avem voie să plafonăm tarife, nu avem voie să venim cu tarife minime şi nici să intervenim în tarifele pe care societăţile de asigurări le comunică. (...) Ce am putut să facem, am venit cu procedura la tarifele de referinţă. De două ori pe an un auditor din Big Four calculează aceste tarife de referinţă, independent, pe ultimii cinci ani se face un calcul, se ia în calcul frecvenţa daunelor, severitatea daunelor şi altele şi se publică".

--

Actualizare - Valentin Ionescu, director general asigurări: "Această societate a fost sancţionată în fiecare an"

Auditorii companiei au confirmat existenţa banilor din contul fals al City Insurance, a mai spus Ionescu.

"Măsuri cu privire la această societate au fost luate din 2014. Această societate a fost sancţionată în fiecare an. S-a revocat mandatul directorului general şi preşedintelui în 2015, au fost măsuri pentru a-i restabili situaţia financiară. (...) Vorbim de falsuri în documente. (...) Conducerii societăţii i-au fost cerute şi a prezentat documente în original, legalizate şi apostilate, lucru pe care societatea l-a făcut. Auditorii companiei au confirmat existenţa acelor bani (din contul fals)", a mai spus Ionescu.

---

Actualizare - Valentin Ionescu, director general asigurări: "Cu ajutorul autorităţilor elveţiene am descoperit că acel cont al City Insurance nu exista"

Întrebat despre faptul că sunt angajaţi ai ASF care au adus la cunoştinţa conducerii instituţiei, încă de acum doi-trei ani, că City Insurance urma să intre în insolvenţă, Valentin Ionescu, directorul general al sectorului Asigurări, a afirmat doar următoarele: "Eu nu ştiu despre acest subiect".

Ionescu a mai afirmat: "În urma investigaţiilor pe care le-am făcut în ultimul an de zile, investigaţii foarte intense care au necesitat verificări ample cu autorităţi europene - EIOPA şi Autoritatea Federală din Elveţia, de asemenea cu autorităţile fiscale din paradisuri fiscale precum Insulele Cayman, Barbados şi insula Nevis. Autorităţile din Europa au fost mai prompte în a ne da răspunsuri, dar autorităţile din aceste paradisuri fiscale au răspuns foarte greu sau deloc. De ce scot în evidenţă aceste colaborări? Pentru că în Elveţia această companie a declarat că are o sumă de bani care o ajuta la solvabilitate, iar în reasigurare avea cedate 99% din primele brute subscrise în aceste paradisuri fiscale. Aceste două elemente ajutau compania să-şi menţină solvabilitatea. Nu este nimic incorect din punct de vedere legal în a ţine bani într-o bancă din Europa sau a-ţi face reasigurarea în afara Europei, depinde cum faci îţi faci această asigurare şi dacă aceşti bani există. Noi am constatat că nici asigurarea nu era făcută bine şi de asemenea, cu ajutorul autorităţii elveţiene, că acel cont declarat în Elveţia - prin documente apostilate, traduse şi legalizate de această companie, nu ştiu cum au făcut acest lucru - nu există. Ca urmare, am recalculat indicatorii de solvabilitate, am ridicat autorizaţia conducerii, am amendat cu câte un milion (de lei) fiecare persoană fizică al conducerii, am impus administrator temporar în iunie care a avut mandat împreună cu acţionarii societăţii să restabilească situaţia financiară a societăţii. Lucru care nu s-a întâmplat. Când a expirat termenul legal de 3 luni de la deciziile ASF, a doua zi administratorul temporar ne-a informat că nu au fost restabiliţi indicatorii de solvabilitate şi ca urmare autoritatea s-a supus legii şi a dispus retragerea autorizaţiei acestei companii".

---

Actualizare - Nicu Marcu: "Sunt lucruri confidenţiale pe care le-am spus în Comisie şi pe care nu le pot furniza"

Nicu Marcu a refuzat să dea detalii şi explicaţii presei şi românilor după ieşirea de la audieri. Acesta a dat de înţeles că ce a transmis parlamentarilor sunt lucruri confidenţiale şi pe care nu le poate furniza publicului larg pentru că există o anchetă penală a Parchetului General.

Marcu a declarat: "Ştiu că presa este interesată de tot ce s-a întâmplat cu acest caz, din cauza asta am şi preferat în toată perioada asta să comunicăm cât mai puţin, până când ajungem în Parlament, să spunem absolut tot ce s-a întâmplat cu această companie. Am fost la comisiile reunite, am comunicat tot ce puteam să spunem, de asta a şi fost această şedinţă confidenţială. Probabil, sigur, nu v-a convenit acest lucru. Sunt lucruri pe care nu putem să le facem publice pentru că Autoritatea a sesizat organele de cercetare penală atunci când a găsit aceste lucruri. Ca atare, ce am putut să spunem, lucrurile confidenţiale, le-am spus la Comisie. Rugămintea mea către dumneavoastră (presă - n.r.) este să aveţi răbdare ca Parchetul, atunci când poate să spună, să spună tot ce am trimis noi către dumnealor, şi în legătură cu aspectele tehnice vreau să vă rog să fiţi de acord... Valentin Ionescu, colegul nostru, directorul general care este pe acest sector şi cu ajutorul căruia s-a făcut posibilă această verificare şi această descoperire a tuturor acestor lucruri, să vă facă precizări cu privire la fiecare abatere care a fost constată şi la fiecare posibilă infracţiune pe care o puteţi regăsi în decizia pe care am făcut-o publică, decizie care este extrem de detaliată şi extrem de tehnică. De asta vreau să-l rog pe colegul meu să explice absolut tot în detaliu, ce putem să spunem. Vă mulţumesc".

După ce a mulţumit, Marcu a fugit de presă în timp ce jurnaliştii îi subliniau că a fost numit de Parlament ca să dea explicaţii în faţa românilor.

Marcu s-a oprit la un moment dat, în condiţiile în care era urmărit de jurnalişti, şi a spus că "românii vor fi protejaţi de către Fondul de Garantare".

"Vreau să precizez că Fondul de Garantare al Asiguraţilor este printre puţinele fonduri de garantare din Uniunea Europeană", a spus Marcu, după care a plecat din nou din faţa jurnaliştilor.

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, le-a spus şi el jurnaliştilor că ASF "va răspunde întrebărilor prin biroul de presă".

---

Actualizare - Epoch Times Romania scrie că presa a fost dată afară de la audierea conducerii ASF, unde sunt prezenţi toţi cei nouă membri ai Consiliului ASF, inclusiv preşedintele Nicu Marcu.

"În şedinţă, şeful ASF trebuia să răspundă la întrebări legate de modul în care a acţionat sau nu a acţionat instituţia pentru a preveni situaţia apărută în piaţă prin falimentul City Insurance. Reprezentanţii presei au fost invitaţi să părăsească sala şi li s-a spus că nu le este permis accesul la audieri, această solicitare venind din partea ASF", scrie sursa citată.

---

ASF a solicitat ca şedinţa să fie închisă, fără prezenţa presei

Membrii Consiliului ASF sunt audiaţi astăzi de către Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului pe tema prăbuşirii companiei de asigurări City Insurance şi tema impactului falimentului asupra pieţei de asigurări şi implicit asupra numărului mare de consumatori.

"ASF a solicitat să fie şedinţă închisă (fără presă). Aşa că este doar cu parlamentari. Sunt 11 oameni de la ASF, tot consiliul şi aproximativ 25 de parlamentari", a precizat o sursă pentru ziarul BURSA.

Conducerea ASF nu s-a prezentat la audieri miercurea trecută în Senat, unde fusese chemată pentru a da explicaţii despre prăbuşirea City Insurance, companie cu 3 milioane de clienţi în ţara noastră.

Atunci, ASF spunea că se va prezenta la "o întâlnire reunită a Comisiilor de buget finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat pentru a prezenta întreaga situaţie care a condus la decizia de ridicare a autorizaţiei de funcţionare a scocietatii City Insurance". Această întâlnire are loc astăzi.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. tipic

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Exact cum am zis. Pandemia, motiunea, toamna iarna...diverse subiecte care distrag atentia de la City si ASF. Ce noroc fantastic au astia din Consiliul ASF. Interogarii discrete...sunt intrebati de oameni ca Burduja...adica nu sunt intrebati nimic. Probabil in comisia de audiere au discutat cum sa mai imparta posturi in ASF. Mai dau afara cativa angajati vechi profesionisti si mai baga niste amante de la Burduja.

    Cum e aia "fara presa"?? Ei sunt platiti din bani publici.

    Daca vor fara presa, atunci sa le plateaca parlamentarii salariul !!

    1. C prosti sunteti ????.

      Pai in plm daca coca..rosu..musat..odobescu..a nd co au luat dat spaga..c sa zica la preda. 

      E corect. Parchetul sa i aresteze.

      Bv Valentin si noua conducere 

      Care spaga, domnule anonim? Sa-ti fie rusine pentru comentariul tendentios! Du-te in instanta, desteptule daca ai dovezi, daca nu, nu mai scheuna sub anonimat pe aici! Esti corect si vrei dreptate? Ai dovezi? Esti grozav? Ia atitudine si adreseaza-te Parchetului, nu mai da tu indicatii altora! Hai sictir!

      Rosu lasa mesajele!

      Coca lasa mesajele.

    Incompetenta nu este confidențiala nene Marcule.

    Nicu la brutărie!

    Ce comentariu pe foto e ăsta "Nicu Marcu fugind de presă", dacă tot voi dați alte 2 capturi cu el discutând cu jurnaliștii, cu microfoanele în fața?

    1. Ce trol imputit. Pute a Valentin Ionescu care a spus minciuni ca sa se scape. O sa iasa adevarul la lumina. Parlamentarii s-au lasat imbroboditi adica aia care nu au interese in zona asigurarulor ca aia cu interese din ei aveau scenariul pregatit. Burduja Sebastian este o oroare.

      Te-ai trezit cu fata la cearceaf, nebunule. Ia-ti pastilele si trage masca peste nas in metrou, nu mai comenta tu ca expertu' oameni despre care nu stii nimic.

      Mare oroare Burduja. Daca vreti sa se faca lumina privind situatia reala a City insurance si sa se arate simplu ca toate Consiliile de Administratie din ultimii 5 ani au stiut efectiv realitatea de la City si nu au facut nimic fiind cu totii vinovati....il aduceti pe Burduja???? Omul habar nu are de nimic. Nu stiu sum o fi facut el Harvard. Adica inteleg ca daca dai multi multi bani "faci" si treci prin facultati de prestigiu dar se vede ca omul e zero la orice. Un penelist banal care da mult din gura. Un pui de Rares Bogdan care crede ca o cravata frumoasa spanzurata la gat te face inteligent. Ce noroc fantastic au astia din CASF!!! Salarii de 15000 de euro pe luna, incompetenta totala, amante angajate la birou si cand sa fie trasi la raspundere...ii ia la intrebari ...Burduja. Pai Burduja nici nu stie de la ce vine abrevierea ASF. Burduja era pe la Romania Tv cu aia cu sparanghelul intr-o noapte mai demult

    Cum ii spune si numele, asf se ocupa cu supravegherea. Cand se ajunge la asa o hotie in piata, este clar ca supraveghetorul a dormit si este vinovat de situatie. Asa ca primul pas demisia celor 11 si apoi restul. Asta intr o tara normala.

    1. Care asf? Cred ca te referi la ASF-ul de acum cativa ani, nu la ASF-ul de acum. Asa cum a zis di dl Burduja, ASF-ul nou si-a facut treaba! Nu-i mai bagati pe toti in aceeasi oala! ASF-ul de azi a facut ordine, inclusiv pe piata de capital! Adio fercalezi, adio ciurezi! Degeaba ii huliti, consiliul de acum a actionat conform legii! Dar voi, acolitii fituicii Bursa sunteti niste carcotasi frustati care nu recunoasteti dreptatea! Si nu va convine ca in sfarsit, avem un consiliu ASF corect!

      Bai nene, consumul de etnobotanice este interzis.

      Cum poți debita ca ASF-ul de acum este corect?

      Dar piață sif-urilor este corecta?? 

      Nu a consumat etnobotanice. Ia salariu la cabinetul lui Nicu Marcu. E Robert Modan sub anonimat!

      Nu este corecta, ca zici tu?

      Lui Goldstein dacă ii dai 1 lru spune cati din dinții pe care ii are in gura ii aparțin lui și cati ii aparțin lui Sima .:) Bursa este ziarul cu care Fercală se va șterge la spate in penitenciar . Bagă radierea Make, tu marele ziarist . Ha ha ha

    Dupa tolomacul de Apostol daca intra toate-n faliment e raiul asiguratilor, ca ajung la izbavitorul Fond de Asteptare a Despagubirilor. Cam asta e nivelul Marcusilor.

    a dreaqu parlament ca mergea cine vroia la audieri....acuma discuta cu usile -nchise ???

    sau din cauza ca SEREIUL e bagat si are toate cheile la toate dulapurile ocu scheletele parlamentarii rusinii nationale ???

    iese asefistu si zice ca doar a dat pe nas la comisie ca pe gura nu poate , ce pervers omu " 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb