Aurel Cazacu: "Dacă ruşii ne-ar ataca, am avea muniţie doar pentru două-trei zile"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 30 august

Domnul Aurel Cazacu a arătat: "În opinia mea, chiar dacă suntem sub umbrela NATO, noi trebuie să ne dotăm militar, deoarece înzestrarea respectivă are trei scopuri: descurajarea inamicului, creşterea încrederii populaţiei şi dezvoltarea economică".

Domnul Aurel Cazacu a arătat: "În opinia mea, chiar dacă suntem sub umbrela NATO, noi trebuie să ne dotăm militar, deoarece înzestrarea respectivă are trei scopuri: descurajarea inamicului, creşterea încrederii populaţiei şi dezvoltarea economică".

English Version

Industria de apărare din ţara noastră nu produce cât este nevoie, iar acest fapt ne lasă expuşi în faţa unui atac armat din partea Rusiei, ne-a spus expertul militar Aurel Cazacu, fost director general al Romarm.

Aurel Cazacu ne-a precizat: "În următorii 3-5 ani suntem expuşi în faţa Rusiei. Eu vă spun că, dacă ruşii ne-ar ataca, noi nu am avea muniţie decât pentru două-trei zile, ceea ce este foarte grav. Cererea adresată Cugirului (n.red. - Uzinei Mecanice Cugir - fabrica de muniţie) este de 100 milioane cartuşe pe lună şi ei produc doar 5 milioane din cauza tehnologiei depăşite. Deşi unele companii de stat din industria de apărare lucrează la capacitate maximă, acest full de activitate este cauzat de numărul mic de personal şi de numărul redus de linii de producţie. Aceste fabrici lucrează fiecare cu mai puţin de 1000 de angajaţi şi au, astfel, comenzi pentru următorii doi ani, deşi în urmă cu mai mulţi ani deserveau acest număr de comenzi în numai trei luni".

Expertul militar consideră că măsurile luate de către Guvern pentru dotarea Armatei Române sunt întârziate şi că se merge în continuare pe ideea de import, în condiţiile în care la nivel european companiile se confruntă cu un număr foarte mare de comenzi de muniţie şi nu reuşesc să le onoreze.

Domnul Cazacu a arătat: "În opinia mea, chiar dacă suntem sub umbrela NATO, noi trebuie să ne dotăm militar, deoarece înzestrarea respectivă are trei scopuri: descurajarea inamicului, creşterea încrederii populaţiei şi dezvoltarea economică. Când aducem armament nou, trebuie să pregătim o echipă de oameni care să întreţină şi să exploateze acel armament, dar şi echipe pentru partea de reparaţii, de service, şi pentru partea de cooperare, pentru ca în final să ducem operaţiunea de offset către fabricarea acelor arme în ţara noastră. Consider că este nevoie de o companie naţională, la nivel guvernamental, aflată în subordinea prim-ministrului, deoarece vorbim despre apărarea ţării. Mai ales într-un moment în care avem un ministru al Economiei, care e specialist în turism, în care nu mai există secretar de stat pentru industria de apărare în cadrul Ministerului Economiei. Singurul lucru bun a fost făcut de Ministerul Apărării Naţionale care a întocmit planuri de dotare pentru 10 ani".

Fostul şef al companiei Romarm a mai spus că toate cele 15 uzine din subordinea acestei companii trebuie să aibă manageri recrutaţi pe baza legii guvernanţei corporative, şi nu pe criterii politice.

Aurel Cazacu a afirmat: "În prezent, una se declară public şi alta se întâmplă în realitate la consiliile de administraţie ale uzinelor din cadrul Romarm, unde nu există niciun expert militar sau vreun fost ofiţer, lucru ce mi se pare inacceptabil. S-au pus în acele consilii de administraţie doar oameni care au diferite funcţii pe plan local, sunt şi vreo opt şoferi ai unor preşedinţi de consilii judeţene, cadre didactice de prin oraşe, care nu au nicio competenţă în acest domeniu şi care participă la şedinţe doar ca să ridice mâna şi să îşi ia indemnizaţia aferentă. În Romarm este nevoie urgent într-o primă etapă de investiţii de 100 milioane euro prin care companiile din subordine să fie dotate, pe baza unui plan întocmit eficient şi performant. În momentul în care companiile respective se vor dezvolta, vor produce în primul rând pentru Armata Română şi apoi se va axa şi pe export, pentru că adaosurile şi profitul pe armament sunt foarte mari în aceste momente. De exemplu, în actuala criză de muniţie, pentru producerea unui cartuş se cheltuie 30 de cenţi, dar poate fi vândut cu 5 dolari bucata".

Expertul militar consideră că relansarea economică a României se poate face prin intermediul industriei de apărare: "Pentru a produce tot ce este nevoie pentru industria de armament - substanţe pentru pulberi, garnituri, componente, uleiuri pentru vehiculele militare şi alte lucruri necesare mentenanţei avioanelor sau fabricării muniţiei -, e nevoie de crearea unei industrii orizontale. Degeaba vrem să facem muniţie, dacă fabrica de pulberi ce va fi construită la Victoria nu este gata, din cauza a două-trei persoane care au interes să facă import de pulberi din alte state vecine".

De aceea, Aurel Cazacu susţine că este nevoie de o strategie în care activitatea companiilor de stat din industria de apărare să se completeze cu aceea a companiilor private din acest domeniu, afirmând că numai baza parteneriatului între aceste companii se va putea realiza retehnologizare şi modernizarea celor 15 capacităţi de producţie aflate în patrimoniul Romarm.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4866
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3189
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9207
Gram de aur (XAU)Gram de aur363.5326

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb