Aurel Cazacu: "Dacă ruşii ne-ar ataca, am avea muniţie doar pentru două-trei zile"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 30 august

Domnul Aurel Cazacu a arătat: "În opinia mea, chiar dacă suntem sub umbrela NATO, noi trebuie să ne dotăm militar, deoarece înzestrarea respectivă are trei scopuri: descurajarea inamicului, creşterea încrederii populaţiei şi dezvoltarea economică".

Domnul Aurel Cazacu a arătat: "În opinia mea, chiar dacă suntem sub umbrela NATO, noi trebuie să ne dotăm militar, deoarece înzestrarea respectivă are trei scopuri: descurajarea inamicului, creşterea încrederii populaţiei şi dezvoltarea economică".

English Version

Industria de apărare din ţara noastră nu produce cât este nevoie, iar acest fapt ne lasă expuşi în faţa unui atac armat din partea Rusiei, ne-a spus expertul militar Aurel Cazacu, fost director general al Romarm.

Aurel Cazacu ne-a precizat: "În următorii 3-5 ani suntem expuşi în faţa Rusiei. Eu vă spun că, dacă ruşii ne-ar ataca, noi nu am avea muniţie decât pentru două-trei zile, ceea ce este foarte grav. Cererea adresată Cugirului (n.red. - Uzinei Mecanice Cugir - fabrica de muniţie) este de 100 milioane cartuşe pe lună şi ei produc doar 5 milioane din cauza tehnologiei depăşite. Deşi unele companii de stat din industria de apărare lucrează la capacitate maximă, acest full de activitate este cauzat de numărul mic de personal şi de numărul redus de linii de producţie. Aceste fabrici lucrează fiecare cu mai puţin de 1000 de angajaţi şi au, astfel, comenzi pentru următorii doi ani, deşi în urmă cu mai mulţi ani deserveau acest număr de comenzi în numai trei luni".

Expertul militar consideră că măsurile luate de către Guvern pentru dotarea Armatei Române sunt întârziate şi că se merge în continuare pe ideea de import, în condiţiile în care la nivel european companiile se confruntă cu un număr foarte mare de comenzi de muniţie şi nu reuşesc să le onoreze.

Domnul Cazacu a arătat: "În opinia mea, chiar dacă suntem sub umbrela NATO, noi trebuie să ne dotăm militar, deoarece înzestrarea respectivă are trei scopuri: descurajarea inamicului, creşterea încrederii populaţiei şi dezvoltarea economică. Când aducem armament nou, trebuie să pregătim o echipă de oameni care să întreţină şi să exploateze acel armament, dar şi echipe pentru partea de reparaţii, de service, şi pentru partea de cooperare, pentru ca în final să ducem operaţiunea de offset către fabricarea acelor arme în ţara noastră. Consider că este nevoie de o companie naţională, la nivel guvernamental, aflată în subordinea prim-ministrului, deoarece vorbim despre apărarea ţării. Mai ales într-un moment în care avem un ministru al Economiei, care e specialist în turism, în care nu mai există secretar de stat pentru industria de apărare în cadrul Ministerului Economiei. Singurul lucru bun a fost făcut de Ministerul Apărării Naţionale care a întocmit planuri de dotare pentru 10 ani".

Fostul şef al companiei Romarm a mai spus că toate cele 15 uzine din subordinea acestei companii trebuie să aibă manageri recrutaţi pe baza legii guvernanţei corporative, şi nu pe criterii politice.

Aurel Cazacu a afirmat: "În prezent, una se declară public şi alta se întâmplă în realitate la consiliile de administraţie ale uzinelor din cadrul Romarm, unde nu există niciun expert militar sau vreun fost ofiţer, lucru ce mi se pare inacceptabil. S-au pus în acele consilii de administraţie doar oameni care au diferite funcţii pe plan local, sunt şi vreo opt şoferi ai unor preşedinţi de consilii judeţene, cadre didactice de prin oraşe, care nu au nicio competenţă în acest domeniu şi care participă la şedinţe doar ca să ridice mâna şi să îşi ia indemnizaţia aferentă. În Romarm este nevoie urgent într-o primă etapă de investiţii de 100 milioane euro prin care companiile din subordine să fie dotate, pe baza unui plan întocmit eficient şi performant. În momentul în care companiile respective se vor dezvolta, vor produce în primul rând pentru Armata Română şi apoi se va axa şi pe export, pentru că adaosurile şi profitul pe armament sunt foarte mari în aceste momente. De exemplu, în actuala criză de muniţie, pentru producerea unui cartuş se cheltuie 30 de cenţi, dar poate fi vândut cu 5 dolari bucata".

Expertul militar consideră că relansarea economică a României se poate face prin intermediul industriei de apărare: "Pentru a produce tot ce este nevoie pentru industria de armament - substanţe pentru pulberi, garnituri, componente, uleiuri pentru vehiculele militare şi alte lucruri necesare mentenanţei avioanelor sau fabricării muniţiei -, e nevoie de crearea unei industrii orizontale. Degeaba vrem să facem muniţie, dacă fabrica de pulberi ce va fi construită la Victoria nu este gata, din cauza a două-trei persoane care au interes să facă import de pulberi din alte state vecine".

De aceea, Aurel Cazacu susţine că este nevoie de o strategie în care activitatea companiilor de stat din industria de apărare să se completeze cu aceea a companiilor private din acest domeniu, afirmând că numai baza parteneriatului între aceste companii se va putea realiza retehnologizare şi modernizarea celor 15 capacităţi de producţie aflate în patrimoniul Romarm.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. daca maine ma duc sa ma angajez director general la Romarm sau project manager la ministerul apararii pentru proiecte de rezilienta pe aparare , NU VOI FI ANGAJAT INDIFERENT DE BUNELE MELE INTENTII ?

    de ce?  

    uite de aia... de lipsa de spate politic.  

    Ban.Cher.Vali 

    Toata productia noastra de munitie merge in ucraina

    Industria de aparare a fost distrusa in ultimii 30 de ani , s a mers pe ideea ca suntem in EU ,sunt tratatele care obliga si garanteaza pacea (din pacate vedem ca generatia actuala de lideri EU au incalcat toate tratatele fundamentale EU si lucreaza sa incalce si cele privind finantarea razboiului !) si atunci s au abandonat sau s au preluat pe nimic aceste active importante ca dotari si teren . Acum ca suntem in situatia de a lua de la zero acest domeniu ,macar oportunitatea de a pasi peste echipamentele invechite si ineficiente ca sa nu mai fie produse ,ca cer consum mare de resurse si bani si pe front sunt tinte imediate . Trebuie vazut cum se folosesc droneleaeriene si navale ,,lansatoarele de rachete fixe si portabile ,antiaerianele etc si accelerat cu echipamentele de protejare a granitelor : radare ,mijloace de bruiaj ,comunicatii etc Si daca e sa fie pentru apararea tarii ,sa ramana in tara si sa fie operationalizate si dotate cu personalul competent .

    Parca săptămâna trecută a apărut un articol in care ne informa că NATO este mult mai bine înarmat decât Rusia. Romania face parte din NATO, deci suntem sub apărarea NATO. Acum citesc că nu este deloc așa, rezistam numai 2-3 zile. Și ar trebui sa avem mai multe fabrici mai mici de pulbere și de muniție împrăștiate strategic, ca să nu ramanemi fara muniție dacă se distruge o fabrică. Pentru că sigur locația este cunoscuta și de alții și dacă se distruge din prima, restul este floare la ureche .

    1. Generalul khazahu recită poezii din Romania ceaușista. NATO și fabrica de chei din Cugir sunt din filme distincte.

    Pe unde sa atace rusii .O prostie mai mare nu am citit pina acum .Prin Marea Neagra folosind trupele de desant mnu pot ,prin Ucraina folosind trupe terestrenu pot .Lasati mai oameni buni propaganda de doi bani si un brinci .Romania nu poate fi atacata dee nimeni .Nimeni , nici macar Orban cel de Budapesta „ disparutul ” nu poate ataca Romania .Pina si sirbii cumpara avioane Rafale de la francezi .Cine dracu are curajul sa ne atace ? Doar niste timpiti ar ataca Romania Sa multumim lui Iohannis ca suntem parte a trilateralei Romania- Rep.Moldova - Ucraina .Daca era dupa PSD ne ocupau maghiarii de mult si Dragnea sau Colacu erau imparati de Vlasca si Teleorman .Nu aveti tiglele pe casa mai astia ?

    1. NIci ucrainienii n-au crezut ca o sa-i atace rusii.

      nu stii nici macar geografie

      SE discuta in eventualitatea ca ar cadea Ucraina, si apoi Rep Moldova, nu altfel am putea fi atacati de rusi

      Chestia asta ca rusii vor sa atace Romania si alte tari e cea mai josnica minciuna si propaganda NATO, n a fost nicicand vorba de asa ceva. Cu asta justifica ei inarmarea isterica cu care isi umplu buzunarele in ultimul hal

      Romania e doar in cale. ei ar vrea toata europa. ca hitler plus stalin impreuna. bine, ca nu-s in stare sa ia macar ucraina, asta-i partea a doua. ce vor si ce pot, momentan sunt 2 lucruri diferite.

      periculosi sunt, asta sa nu ne facem iluzii. trebuie sa fim pregatiti pt orice atata tot. Polonezii cu siguranta se pregatesc de razboi, si bine fac. n-are rost sa faci pib, autostrazi sau alte investitii dc n-ai armata in ziua de azi. diferenta intre euroa si rusia a tot crescut, si la rusnac incep sa-i fileze beculetele: in loc sa muncesc sa am si eu, ce ar fi sa le iau lor munca si pamantul si libertatea? 

      sunt contra razboiului sa fie clar. pacea in Ucraina abia o astept. dar pana nu=-l vad pe putin ca pleaca acasa cu orcii, sau altul nu neaparat putin , si pace la granita noastra, nu vad cum ne-am culca pe o ureche.

    Dacă aș fi un pseudo specialist militar, un strigoi comunist, nu m-aș raporta strict la ce ar face izmenarii autohtoni împotriva inamicului. O alianța e un pic altceva și cam de asta manipulările cretine sunt totodată și jignitoare.

    1. si dc suntem intr-o alianta, trebuia sa ne aducem contributia. cum ar fi, sa rezistam macar 30 de zile in fata unei invazii eventuale a rusilor, nu 2 zile. 2 zile e chiar penibil , si prea putin ca sa vina vreun ajutor.

      Într-o alianță nu te raportezi la Cugir. Dacă faci lobby pt izmenari, cauți alte manipulări.

    Daca ne ataca rusii in scenariu Asimov science fiction, eu imi incarc familia in primul avion sa nu mi trimita copiii la moarte! N au decat sa lupte specialii...eu voi face comert cu ocupantul, banuiesc ca mananca shaorma.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb