Declaraţiile recente ale Ministrului rus de Externe prin care ameninţă SUA cu un nou război mondial vin ca să întărească încrederea propriei populaţii şi a soldaţilor ruşi, apreciază expertul militar Aurel Cazacu. Acesta consideră: "Lavrov trebuie să facă politica lui Putin, politica Rusiei, şi ei îşi apără interesele. Ruşii nu au putut să câştige în doi ani de zile partea din Ucraina care îi interesa, iar acum Rusia nu se bate cu Ucraina, Rusia se bate cu NATO, se bate în Statele Unite. Ruşii nu pot să recunoască faptul că ceilalţi sunt mai puternici decât ei şi atunci trebuie să iasă cu nişte declaraţii prin care să arate, chipurile, ce puteri au ei şi ce buni conducători sunt în faţa propriei populaţii. Pentru ca soldatul rus să lupte trebuie ca cei care conduc Rusia să arate că sunt încrezători în victoria finală. E normal ca oficialul rus să zică «vom învinge!», însă nu ştiu dacă e conştient ce să învingă, pe cine să învingă şi ce să cucerească...pentru că orice teritoriu cucerit trebuie stăpânit, are nevoie de management, nu e o problemă simplă".
Aurel Cazacu evidenţiază faptul că noi avem o dublă poziţie - aceea de români şi aceea de membri NATO - şi că trebuie să fim conştienţi de tot ce facem în cazul unui atac, atât ca ţară, cât şi ca membru NATO, poziţionat la graniţa cu războiul.
Specialistul ne-a mai spus: "În momentul de faţă nimeni nu vrea să fie pace, întrucât, prin dotarea cu armament, se rezolvă trei probleme - se descurajează inamicul, creşte încrederea populaţiei ţării respective în victorie şi în protecţie şi are loc o dezvoltare economică. Noi, românii, am distrus industria de apărare, iar anul acesta, pentru marii producători de armament, România a avut o mare problemă, şi anume că a fost an electoral. Marile înzestrări ale armatelor, în toate ţările, se fac în anii pre-electorali şi în anii electorali. Pentru că toate contractele de armament se fac pe secret şi, deci, în domeniul armamentelor nu există preţ de raft. Un cartuş, de exemplu, se produce acum cu 30 de cenţi şi se vinde cu 5 dolari. De aceea nimeni nu vrea să oprească războiul - nici ruşii nu vor, nici americanii, nici chinezii, nimeni, pentru că armamentul se vinde la nişte preţuri de neimaginat. Randamentul folosirii muniţiei în războiul din Ucraina este de 6%, adică din 100 de gloanţe doar şase gloanţe îşi ating ţinta. Restul înseamnă bani care rulează. Am ajuns să se roage americanii şi alte ţări din NATO de noi să producem în România, pentru că faţă de războiul din Ucraina avem un mare avantaj - avem graniţă comună şi graniţă pe nordul României şi pe vestul Ucrainei, unde cât de cât conflictul este mai slab şi pe acolo se poate livra. Finanţările în armata ucraineană vin ori din Europa, ori 90% vin din America - sunt sume mari despre care discutăm. În plus, orice teatru de război este un centru de încercare pentru noile arme, acolo se testează".
În opinia sursei citate, întotdeauna dezvoltarea economică de după războaie înseamnă progres. De exemplu, prin importurile pe care le face, România se dezvoltă economic. De asemenea, oamenii progresează tehnic, se cultivă din punct de vedere tehnologic, arat[ Aurel Cazacu, adăugând: "Acum, când un armament se vinde, o primă întrebare este la ce conflicte a participat, pentru că preţul pentru un cartuş care a participat într-o zonă de conflict este de trei ori mare decât cel al cartuşului care nu a fost într-o zonă de conflict; la fel maşina, tancul, avionul, racheta, submarinul etc., toate se reciclează".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 10:07)
Rusia s-a batut singura si a intrat in capcana Occidentului atunci cind sute si sute de tancuri s-au indreptat ,impreuna cu peste o suta de mii de militari naivi,catre Kiev .Momeala a fost aruncata in 2014 cind rusii au cucerit (vorba sa fie ) Crimeea fara lupta .Au crezut ca se va intimpla la fel si aveau pregatite uniformele de parada la purtator . Putin a fost pacalit .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 13:30)
Da, exact asa l au pacalit pe Putin, care a cazut prea usor in aceasta capcana. Va fi foarte greu sa iasa din ea
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 11:05)
Ideea ca Rusia nu se bate cu Ucraina, ci cu NATO şi cu SUA este un fals rusesc; NATO şi SUA nu detin nici Crimeea, nici Donbas. NATO, SUA si Europa sustin Ucraina in razboiul de aparare legitima a teritoriului sau national. Acestia sunt termenii corecti. Ideea ca Rusia nu se bate cu Ucraina, ci cu NATO şi cu SUA este modul in care Putin vrea sa spuna ca acest razboi ticalos de cucerire ar avea scopuri ideologice, eventual nobile. Astfel, Putin isi cauta aliati.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 16:10)
Ideile tale sunt un fals natoist.
Realitatea confirmata chiar de Merkel, Hollande si presedintii ucrainieni este alta. Vestul nu a dorit pacea niciodata, nici macar cand semna fals acordurile de la Minsk sau rezolutiile Consiliului de Securitate ONU. Vestul si NATO provocau Ucraina si o asigurau ca nu trebuie niciodata negociat cu Rusia, nici in 2012, nici in 2014, nici in 2022, nici acum. Ca Rusia poate fi infranta. Si prostii si fanaticii banderisti de ucrani au crezut asta si si-au tarat tara intr-un conflict total cu Rusia. Din care vor ramane fara tara.
2.2. Rusia (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Eu în data de 29.08.2024, 18:37)
Rusia,Iran,Corea de Nord,China si altr tari care tot finateaza Rusia cu arme si diferenta e va ei nu pun restrictii ca state din Nato
3.
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 12:19)
Dl Cazacu, radacina conflictului este ca in Ucraina nu exista educatie si cultura in limbile minoritatilor, conform standarde UE . In timp ce romanii, ungurii, polonezii, tatarii, etc isi duceau crucea, cei 18 milioane de rusi s au revoltat inca din 2010. Rusia a invocat tratate OSCE care protejeaza drepturile etnicilor rusi in Ucraina dar nimeni nu a auzit. Urmarea o cunoastem, dar faptele pe teren spun alta poveste.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 12:37)
Razboiul declansat de Rusia nu este urmarea faptului ca Ucraina nu respecta drepturile minoritatilor, ci dorinta de cucerire teritoriala, in care respectarea drepturilor minoritatilor functioneaza ca pretext.
Daca respectarea drepturilor minoritatilor ar fi fost motivul real, atunci Rusia putea incerca presiuni de alta natura, in relatiile cu Ucraina, dar in nici un caz sa o atace armat.
Invazia ruseasca este ilegitima, nu are nici o justificare.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 13:40)
Rusia nu a avut in acest caz nici un fel de dorinte de cucerire teritoriala.
A fost pacalita si provocata cu declaratiile multiple si sistematice ca Ucraina va intra in NATO, ceea ce este o incalcare a unor documente de mult semnate si in vigoare.
I au tras in capcana exact ca pe japonezi la Pearl Harbour in al 2. lea razboi mondial, provocandu i sa atace acest port care era golit de toate navele importante, o inscenare. Asa au creat justificarea sa le arunce 2 bombe atomice
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 13:45)
rusii si azi miorlaie pe la tv ca tancurile rusesti la berlin si mai departe, si de data asta NU MAI PLECAM. terminati cu prostiile ca acest razboi nu e pt cucerire de teritorii.
toate razboaiele din toate timpurile, de cand se tineau cu bate si pietre, au fost pt cucerire de teritorii.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 12:52)
Cum puteti ignora dezastrul economic ,ecologic si uman pe care l implica razboiul acesta din est ! Va uitati la maruntisurile care invigoreaza slab industria de armament romana (care a fost distrus total in ultimii 30 de ani de politicile guvernelor noastre) si alegeti sa ignorati ca aceasta industrie nu produce dezvoltare reala ,nu e un plus societal ,productia e numai destinata distrugerii de la bun inceput . Facem repede tunuri munitii ,tanchete etc ...se trimit pe front unde sunt distruse in scurt timp ,repede sa facem altele ca pierdem razboiul ! Evident ca absoarbe toate importurile ,capacitatile de productie ,fonduri etc ,plus ca trebuie cumparate dotarile sofisticate de la americani la cele mai mari preturi istorice ! Sa ne uitam ce ramane in urma dupa abordarea asta in Ucraina pe linia frontului ( si nu numai) . Orasele devin campuri de moloz ,nu mai sunt fabricile ,infrastructura ,locuintele si centralele construite in trecut . Pamantul brazdat de transee ,fortificatii si echipamente distruse ,baraje anihilate ,mii de kilometri de campuri minate ,ape si terenuri contaminate pentru zeci sau sute de ani. Citim zilnic cum Zelenski face apel pentru munitii ,avioane ,rachete,bani etc care vor merge sa alimenteze acest monstru insatiabil care e un razboi ! Asta promoveaza Geoana ca fiind oportunitatea noastra ,dar asta ne ne dorim noi pentru Romania ?!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 13:40)
Rusul dc prinde tupeu incerca iar sa faca ce a inccercat in 1939, sa cucereasca europa. e in firea lui. de-aia trebuie oprit. dar numai forta armata e singura cale vedem bine.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 16:14)
Rusul nu a incercat asta in 1939, il confunzi cu germanul nazist care se aseamana destul de mult cu imperialismul UE.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 16:29)
Esti bata la istorie , la istoria adevarata : cand Germania a atacat Polonia , din cealalta parte Rusia a atacat Polonia , incat aceasta tara a fost sfartecata de cei doi dictatori. Ca pe urma s-au luat de par amindoi e alta treaba , inceputul a fost nazisto- comunist . Cat priveste imperialismul UE , nici nu merita sa comentam , nu cunosti termenii.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 16:04)
Când Occidentul a susținut desprinderea unei regiuni autonome din Serbia (Kosovo) și a distrus podurille dunărene,bombardind din ,, greșeală " ambasada Chinei din Belgrad a deschis cutia Pandorei.De acolo a pornit totul.Crimea populată de majoritari ruși (70%) nu au vrut cu regimul opresiv ucrainean.Cred că nici românii din Bucovina nu se simt bine.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 16:15)
Din cauza regimului fanatic banderist de la Kiev, nicio minoritate nu se simte bine in fUkraina. Nici chiar 20 de milioane de ucrainieni fugiti din tara.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 16:56)
Si marele putler salvatorul s-a gandit sa-i anexeze el pe toti ca sa faca dreptate sa vorbeasca toti ruseste!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 17:22)
Ideea asta cum ca razboaiele produc crestere economica e de sorginte americana ( pe bloomberg ) si e valabila pt economia americana care iese din necazuri producand si vanzand armament . Este cumva conexa cu doctrina actualizata pt armata americana : razboaiele de la distanta nu trebuie sa implice trupe americane si sa nu ajunga pe solul american . Dar pt natiunile care ajung sa fie proxi in astfel de razboaie este devastator , asa cum vedem acum in Ucraina !
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 23:49)
ASA E!