Proiectul de buget prezentat de către premierul Victor Ponta are un nivel ridicat de generalitate, motiv pentru care nu permite o analiză aprofundată, este de părere analistul economic Aurelian Dochia. Pe de o parte, acesta poate fi considerat liniştitor, "normal", comparativ cu declaraţiile pe care liderii USL le-au făcut atunci când se aflau în opoziţie sau în campanie electorală, potrivit domniei sale. "Proiectul de buget nu cuprinde elemente care ar putea să destabilizeze economia, ci păstrează structurile actuale, ceea ce reprezintă un aspect pozitiv, inclusiv din perspectiva acordului cu FMI, pe care autorităţile doresc să îl reînnoiască", ne-a declarat Aurelian Dochia.
Pe de altă parte, însă, proiectul nu aduce nicio noutate, în ciuda aşteptărilor mari care s-au creat în jurul său, consideră economistul. "Nu ştiu ce am aflat fundamental nou în urma discursului privind Starea Naţiunii", afirmă Aurelian Dochia.
Cifrele prezentate nu sunt exagerat de mari, deşi atingerea unui PIB de 140 miliarde euro, în acest an, în condiţiile în care cel aferent anului trecut a fost de aproximativ 132 miliarde euro, prezintă anumite neclarităţi, în opinia analistului. Veniturile rămân în, mare, la un nivel similar cu cel din 2011, în condiţiile în care nu au fost propuse măsuri de modificare a sistemului de colectare, în timp ce cheltuielile sunt programate să crească, deşi Guvernul a promis că va realiza reduceri, remarcă Aurelian Dochia. "S-a vorbit despre o reformă dură în privinţa companiilor de stat, însă, după atâţia ani, ne întrebăm ce înseamnă acest lucru", arată domnia sa.
Ţinta de a atrage fonduri europene în valoare de 2,5 miliarde euro în acest an este ambiţioasă, în condiţiile în care nu se preconizează schimbări semnificative la nivelul mecanismelor de administrare a acestora, ne-a mai declarat Aurelian Dochia.
Premierul Victor Ponta a prezentat, joia trecută, proiectul de buget, care are în vedere un PIB de 140 miliarde euro, venituri de 46 miliarde euro şi cheltuieli de 49 miliarde euro.