AURELIAN DOCHIA: "Riscăm să ne apropiem de vârfurile de deficit din 2008"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 iulie 2019

Defictul comercial s-a adâncit la 6,52 miliarde euro, în primele cinci luni

Mihai Ionescu, ANEIR: "Satisfacţia este că ritmul exporturilor depăşeşte creşterea PIB-ului, dar continuăm să pierdem foarte mult pe pieţele extra-europene"

Deficitul balanţei comerciale a ajuns la 6,52 miliarde de euro, în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2019, adâncindu-se cu 1,5 miliarde de euro, faţă de cel consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut, indică datele publicate ieri de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

În acest context, analistul economic Aurelian Dochia ne-a spus, ieri, că există riscul să ne apropiem de vârfurile de deficit pe care le aveam prin anul 2008, când depăşisem 20 de miliarde de euro deficit extern.

Acela a fost un moment de vulnerabilitate pentru România, iar criza economică ne-a lovit puternic şi din cauza asta, însă acum

PIB-ul este mult mai mare decât atunci iar, ca pondere în PIB, deficitul nu depăşeşte 10% (aşa cum se întâmpla în 2008-2009), a mai explicat domnia sa.

Economistul ne-a mai declarat, ieri: "Este evident şi normal ca tendinţa asta care continuă să producă o anumită îngrijorare pentru că, la un moment dat, ea poate să devină nesustenabilă. Nu se ştie exact când va veni acest moment, când se poate întâmpla. Pieţele financiare pot să fie nervoase din diverse motive şi atunci finanţarea acestui deficit ar deveni mai dificilă. În plus, nu trebuie să ignorăm faptul că acest deficit extern este, la urma urmei, doar o imagine a dezechilibrului între producţie şi consum pe care l-am creat intern".

Întrucât consumul creşte mai repede decât producţia pentru că s-au majorat veniturile disponibile mai repede decât PIB-ul, atunci şi cererea asta suplimentară de consum nu poate să se îndrepte decât spre importuri, a reiterat Aurelian Dochia, potrivit căruia adevărata ajustare a deficitului vine din temperarea importurilor, în primul rând.

"Am avut o astfel de experienţă chiar în 2009, când am ajustat extrem de rapid deficitul foarte mare pe care îl aveam înainte, dar a fost o ajustare foarte dureroasă. Cum nimănui nu îi convine să i se taie din venituri şi din consum, ne tot amăgim de la o lună la alta, ne văicărim că avem undeficit în creştere, dar nimeni nu îndrăzneşte să facă pasul către ajustarea necesară, prin ajustarea consumului, a veniturilor, chiar şi cursul de schimb. Până la urmă acesta din urmă este cel mai eficient instrument prin care poţi să ajustezi deficitul extern rapid", a mai explicat economistul.

Ionescu, ANEIR: "Preocuparea noastră este să ne consolidăm prezenţa pe pieţele extra-europene"

La rândul său, Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), ne-a spus ieri că deşi ritmul exporturilor Ro-mâniei depăşeşte creşterea PIB-ului, continuăm să pierdem foarte mult pe pieţele extra-europene.

Domnia sa a afirmat: "Satisfacţia este că exporturile sunt, ca ritm, peste creşterea PIB-ului. Ăsta este un lucru pozitiv, dar din păcate, continuăm să pierdem foarte mult pe pieţele extra-europene şi, din cauza asta, preocuparea noastră este să ne consolidăm prezenţa pe aceste pieţe şi, mai presus de toate, ne interesează reducerea deficitului care a crescut foarte mult în primele cinci luni din an".

Preşedintele ANEIR a amintit că există un program care cuprinde 15 măsuri, adoptat în Consiliul de Export şi care îşi propune să reducă importurile României.

În perioada 1 ianuarie - 31 mai 2019, exporturile au însumat aproape 29,34 miliarde euro, iar importurile au însumat aproximativ 35,86 miliarde euro, mai transmite INS, conform căruia, în intervalul de referinţă, exporturile au crescut cu 4,4%, iar importurile cu 8,3%, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 31 mai 2018.

În luna mai 2019, exporturile au însumat 6,27 miliarde euro, iar importurile au însumat 7,75 miliarde euro, rezultând un deficit de circa 1,48 miliarde euro, conform cifrelor statistice care mai arată că, faţă de luna mai 2018, exporturile din luna mai 2019 au crescut cu 6,8%, iar importurile s-au majorat cu 8,5%.

Potrivit INS, în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2019, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (48,3% la export şi 37,3% la import) şi alte produse manufacturate (32,0% la export şi respectiv 30,4% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2019 a fost de aproape 22,67 miliarde euro la expedieri şi de 26,91 miliarde euro la introduceri, reprezentând 77,3% din total exporturi şi 75,1% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2019 a fost de 6,67 miliarde euro la exporturi şi de 8,94 miliarde euro la importuri, reprezentând 22,7% din total exporturi şi 24,9% din total importuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb