AURELIAN MARIN, ANAT: "Tichetele de vacanţă ar fi o gură de oxigen pentru turism"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 2 aprilie 2015

"Tichetele de vacanţă ar fi o gură de oxigen pentru turism"

"Estimăm o creştere cu 5% a numărului de turişti, în acest sezon estival"

Aplicarea legii tichetelor de vacanţă din acest an ar însemna o gură de oxigen pentru turismul de la noi, ne-a declarat, ieri, Aurelian Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Autorităţile încă nu au oferit un termen ferm pentru aplicarea proiectului de lege, iar patronatele au transmis, în repetate rânduri, că turismul autohton pierde mult din cauza acestei întârzieri.

Aurelian Marin, care a câştigat recent şefia ANAT, susţine că unul dintre obiectivele domniei sale pe termen scurt este rezolvarea problemei cu legea voucherelor vacanţă: "Cele mai importante proiecte pe care le am în vedere sunt aplicarea legii voucherelor de vacanţă în acest an, aprobarea TVA redus la 9% şi în cazul agenţiilor de turism, precum şi problema asigurărilor pentru agenţiile de turism".

Domnul Marin ne-a explicat că există un potenţial de 5 milioane de angajaţi care ar putea să beneficieze de voucherele de vacanţă. "Dacă luăm în considerare că doar 10% dintre aceştia le vor primi, valoarea voucherelor pentru ei ar putea fi de cel puţin 500 de milioane de euro, o sumă uriaşă, care ar putea fi folosită pentru îmbunătăţirea serviciilor din hoteluri şi a serviciilor turistice, în general", ne-a mai spus preşedintele ANAT.

Potrivit sursei citate, guvernul a avizat, la mijlocul lunii ianuarie, reducerea cotei de TVA la 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune, pensiune completă şi all inclusive, aceasta fiind aplicată cazării, dar şi serviciilor adiacente cazării, vândute sau oferite spre vânzare la preţul inclusiv al pachetului turistic. În plus, Aurelian Marin solicită aplicarea cotei reduse de TVA şi în cazul agenţiilor de turism, o măsură "pe care asociaţia a cerut-o Guvernului încă din aprilie 2014, alături de alte măsuri pentru redresarea turismului".

Totodată, şeful ANAT susţine că instituţia pe care o reprezintă caută un alt model de asigurări pentru agenţiile de turism.

Domnia sa ne-a spus că turismul de litoral îşi urmează trendul de creştere şi în acest an: "Estimările noastre arată o creştere cu 5% în 2015 faţă de anul trecut, când ANAT a anunţat că un număr de 1,5 milioane de turişti au vizitat litoralul românesc în sezonul 2014, dintre care 5% au fost străini".

Aurelian Marin susţine că suntem pe un trend crescător şi în privinţa numărului de turişti străini. Potrivit sursei citate, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că numărul turiştilor străini a fost anul trecut de 1,91milioane, faţă de 1,71 de milioane în 2013.

"Ţara noastră devine din ce în ce mai interesantă pentru străini, datorită eforturilor agenţiilor de turism participante la târgurile din străinătate, a ofertelor lor destinate străinilor, datorită city-break-urilor în marile oraşe, circuitelor la castele şi mânăstiri fortificate, pachetelor all inclusive pe litoral", ne-a menţionat Aurelian Marin, care estimează o creştere cu cel mult 10% a numărului de turişti străini, în acest an.

INS a raportat, ieri, că înnoptările în unităţile de primire turistică au crescut cu 13%, în februarie 2015 faţă de februarie 2014.

Domnul Marin apreciază că o posibilă explicaţie pentru această evoluţie ar fi faptul că românii călătoresc mai mult, au câştiguri mai mari, iar economia are rezultate mai bune în comparaţie cu anii trecuţi.

"Înnoptările evidenţiate de INS în raportul făcut public pe 1 aprilie arată însă nu numai înnoptările românilor, ci şi pe ale străinilor veniţi în ţară, ceea ce confirmă că şi numărul turiştilor străini este în creştere de la un an la altul", ne-a mai spus Aurelian Marin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb