Jucătorii care au achiziţionat, în luna aprilie, bijuterii şi alte obiecte din aur, au înregistrat un avans semnificativ, de 6,77%, preţul aurului depăşind pragul de 117 de lei/gram, potrivit datelor afişate de BNR.
În acelaşi timp, moneda naţională a pierdut 0,58% în ultima lună, leul coborând până la 4,13 lei/acţiune, fă-cân-du-le astfel pe persoa-nele care nu şi-au utilizat resursele bă-neşti în ultima perioadă mai puţin mulţumite. Ca o com-paraţie, inves-titorii care au mizat pe creşterea monedei europene, făcând un depozit în euro la Banca Comercială Carpatica, ATE Bank sau Marfin au raportat o creş-tere de 0,27%, băncile menţionate oferind cele mai mari dobânzi la depozitele în moneda euro.
În schimb, tradiţionaliştii care au fost suficient de inspiraţi să-şi deschidă depozite în lei au înregistrat randamente mai mici. Astfel, persoanele care au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament au obţinut, miercuri, un câştig de 0,12% din suma depusă, dacă ar fi fost suficient de inspiraţi să aleagă depozitele în lei de la MKB Romexterra Bank.
Randamente pozitive au fost obţinute şi de către persoanele care au ales ca plasamente fondurile mutuale de investiţii. Astfel, investitorii care s-au orientat către fondul "FDI Investica Altius" au beneficiat de cel mai mare câştig, raportând, în intervalul 2 aprilie - 3 mai, o creştere de 2,78% a sumei investite iniţial (raportat la moneda euro).
Acţiunile companiei "Contor Group" Arad, tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul CGC, au continuat să aducă cele mai bune randamente investitorilor de pe Bursă care s-ar fi decis să le vândă luni, reprezentând cel mai bun plasament de pe piaţă, realizat la termen de o lună. Astfel, cotaţia titlurilor CGC a câştigat, în perioada analizată, 33,32% (raportat la moneda europeană), până la 0,13 lei/acţiune, în şe-dinţa bursi-eră de ieri.
În acelaşi timp, indicele BET, care urmăreşte evo-luţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, a consemnat o depreciere de 7,95%, în vreme ce indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat o scădere de 14,97%, pe fondul pesimismului general legat de economiile internaţionale. De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni, a scăzut cu 10,05%.
Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.
Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.