Preţul aurul are un debut de an în forţă, metalul preţios marcând în mai puţin de două luni o creştere de 12% şi noi recorduri istorice, într-un context internaţional tulbure din punct de vedere macroeconomic şi geopolitic, alimentat în primul rând de atitudinea noii administraţii de la Washington. Evoluţia vine după cu o apreciere de 27% anul trecut, pe fondul reducerii ratelor dobânzilor de către banca centrală a Statelor Unite şi a amplificării tensiunilor globale, ceea ce i-a determinat pe investitori să se îndrepte către activul tradiţional de refugiu.
Marile bănci de investiţii estimează că preţul aurului îşi va continua creşterea în acest an, depăşind pragul de 3.000 de dolari pe uncie, mişcare la care achiziţiile băncilor centrale vor avea un aport considerabil.
• Goldman: "Estimăm că cererea mai ridicată din partea băncilor centrale va adăuga 9% la preţul aurului, până la sfârşitul anului"
Goldman Sachs şi-a ridicat recent prognoza privind preţul aurului pentru sfârşitul acestui an la 3.100 de dolari pe uncie, faţă de estimarea anterioară de 2.890 de dolari, scrie Reuters.
"Estimăm că cererea mai ridicată din partea băncilor centrale va adăuga 9% la preţul aurului până la sfârşitul anului, ceea ce, laolaltă cu majorarea treptată a deţinerilor ETF-urilor în condiţiile scăderii ratei dobânzii ar trebui să compenseze impactul negativ al normalizării poziţionărilor (n.r. investitorilor), presupunând că incertitudinea se diminuează. Pe de altă parte, dacă incertitudinea - inclusiv temerile legate de tarife - rămâne ridicată, o poziţionare speculativă mai mare pentru o perioadă mai lungă de timp poate împinge preţul aurului până la 3.300 de dolari pe uncie, până la sfârşitul anului", spun analiştii băncii de investiţii.
Ieri, în jurul orei 15:30, metalul preţios se tranzacţiona la 2.940 de dolari pe uncie.
De asemenea, Goldman şi-a revizuit în sus estimarea privind cererea băncii centrale (n.r. a Statelor Unite) de la 41 de tone pe lună la 50 de tone, mai scrie Reuters.
• UBS: "Au avut loc dislocări fără precedent şi s-au înregistrat preţuri record în piaţa aurului, în puţin mai mult de şase săptămâni de la începutul anului"
Banca elveţiană UBS estimează că aurul poate ajunge la un maxim de 3.200 de dolari, peste estimarea sa anterioară de 2.900 de dolari, înainte de a se stabiliza la niveluri ridicate în următorii ani, potrivit Investing.com.
Joni Teves, strateg la UBS crede că sentimentul puternic optimist al pieţei, laolaltă cu cererea ridicată din partea guvernelor şi instituţiilor financiare (de exemplu a băncilor centrale), sunt factori cheie ce pot susţine creşterea preţului aurului.
"Este abia februarie şi totuşi s-au întâmplat atât de multe. Deşi sentimentul este probabil prezent pe scară largă în pieţele financiare în 2025, în piaţa aurului au avut loc dislocări fără precedent şi s-au înregistrat preţuri record în puţin mai mult de şase săptămâni de la începutul anului (...). Ultima noastră evaluare a condiţiilor pieţei ne determină să revizuim în sus prognozele legate de preţ", a scris Teves într-o notă.
În opinia sa, pentru investitorii preocupaţi de teme pe termen lung, precum devalorizarea monedelor fiduciare, continuarea deteriorării deficitului fiscal al Statelor Unite şi riscurile geopolitice, aurul ar trebui să fie potrivit pentru includerea într-un portofoliu diversificat, scrie Morning Star.
Strategul UBS a mai punctat că, investitorii care au ratat oportunităţile de cumpărare din 2024 pot adopta o abordare "carpe diem", ceea ce înseamnă să profite mai prompt de corecţiile pieţei. Prognoza UBS mai sugerează că problemele de lichiditate pot amplifica suplimentar creşterea preţului aurului, făcând piaţa deosebit de sensibilă la sporirea cererii fizice, conform Investing.com.
• Metals Focus: "În ultimele şapte-opt săptămâni am văzut una dintre cele mai masive mişcări de aur fizic din întreaga lume către Statele Unite"
Philip Smith, directorul executiv al grupului de brokeraj StoneX, spune că persistenţa incertitudinii privind politica tarifelor comerciale ale preşedintelui Donald Trump, ce poate impune o taxă de 10% sau chiar 25% pe importurile de lingouri, are un "efect disproporţionat şi distorsionant asupra preţurilor aurului", scrie BullionVault.
"Ceea ce am văzut în ultimele şapte-opt săptămâni a fost, probabil, una dintre cele mai masive mişcări de aur fizic din întreaga lume către Statele Unite. Estimăm peste 2.000 de tone", a spus în acelaşi context Nikos Kavalis, şeful analiştilor de la Metals Focus. "Metalul este transportat acolo din toate locurile unde există rafinării".
Michael Widmer, analist la Bank of America, crede că investitorii de retail precum şi cei instituţionali ar trebui să se alăture băncilor centrale ale pieţelor emergente care achiziţionează aur. În opinia sa, creşterea combinată de 10% a cererii acestora poate propulsa preţul aurului până la un maxim de 3.500 de dolari.
"Este mult, dar nu imposibil", a spus Widmer, citat de BullionVault.
Analiştii Morgan Stanley sunt de părere că, după ce a depăşit 1.000 de tone pentru al treilea an consecutiv (conform estimărilor Consiliului Mondial al Aurului) - echivalentul a 29% din cantitatea extrasă, ritmul achiziţiilor de aur de către băncile centrale este esenţial pentru perspectivele preţului.
"Suntem atenţi în privinţa oricărei încetiniri a cererii din partea băncilor centrale, ce poate apărea în cazul unui posibil acord de pace între Rusia şi Ucraina", spun cei de la Morgan Stanley.
Conform analiştilor băncii, achziţiile metalului preţios de către băncile centrale au fost catalizate de războiul din Ucraina început în 2022 şi aplicarea de sancţiuni Rusiei de către ţările occidentale.
"Credem că un posibil acord de pace aduce un anumit risc pentru preţuri", spun cei de la Morgan Stanley, citaţi de BullionVault.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2025, 01:17)
Aurul se duce la 3500 usd la finalul.anului garantat!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2025, 12:05)
razboiul. si inflatia, scaderea dobanzii fed ar putea duce la scaderea cererii pt bonuri si printare de bani. astea au ajutat aurul.
dar cand au inceput negocierile si s-a asteptat ca se semneaza ceva, imediat a scazut 2%. daca se semna pacea, cred ca o lua in jos.
deci cam de razboiul rusia-ucraina depinde aurul.
3. SPECULA NĂEMIȚIILOR ..!
(mesaj trimis de NODOPYUS în data de 20.02.2025, 14:21)
Este Un Obicei În A Specula Orice Piață , A Valorilor , Dar Oare Știe Cineva , Că Există Și Alte Metale Mai Prețioase Precum "AUR" TITAN , Altele Etc .?!
4. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 20.02.2025, 16:32)
...