Australia devine prima ţară care interzice utilizarea reţelelor sociale de către copiii sub 16 ani

A.D.
Internaţional / 28 noiembrie

Australia devine prima ţară care interzice utilizarea reţelelor sociale de către copiii sub 16 ani

Australia a aprobat astăzi o interdicţie prin care copiii sub 16 ani nu mai pot utiliza reţelele sociale, devenind prima ţară din lume care ia o astfel de decizie, transmite news.ro. Măsura vine după o dezbatere intensă la nivel naţional şi stabileşte un punct de referinţă global, având una dintre cele mai dure reglementări privind Big Tech.

Legea obligă giganţii din domeniul tehnologiei, precum Meta (proprietarul Instagram şi Facebook) şi TikTok, să oprească accesul minorilor sub 16 ani pe platformele lor, sub ameninţarea unor amenzi de până la 49,5 milioane de dolari australieni (32 milioane de dolari). O testare a metodelor de aplicare a legii va începe în ianuarie, iar interdicţia va intra în vigoare în decurs de un an.

Proiectul de lege privind vârsta minimă de utilizare a reţelelor sociale transformă Australia într-un caz test pentru alte guverne care au legiferat sau intenţionează să impună restricţii privind vârsta utilizatorilor de platforme sociale, în contextul preocupărilor legate de impactul acestora asupra sănătăţii mintale a tinerilor.

Ţări precum Franţa şi anumite state din SUA au adoptat legi ce restricţionează accesul minorilor la reţelele sociale fără permisiunea părinţilor, dar interdicţia impusă de Australia este una absolută. În Florida, o interdicţie similară pentru copiii sub 14 ani este contestată în instanţă pe motive de libertate de exprimare. Adoptarea legii în Australia, după o zi maraton a anului parlamentar, reprezintă o victorie politică pentru prim-ministrul de centru-stânga Anthony Albanese, care se pregăteşte să candideze din nou în 2025, pe fondul scăderii popularităţii în sondajele de opinie.

În Australia, interdicţia a întâmpinat opoziţia apărătorilor vieţii private şi a unor grupuri pentru drepturile copilului, dar 77% din populaţie a susţinut-o, conform celor mai recente sondaje. Pe fondul unei anchete parlamentare ce va continua până în 2024, în cadrul căreia au fost prezentate mărturii ale părinţilor copiilor care s-au automutilat din cauza hărţuirii online, mass-media naţionale, inclusiv News Corp, deţinută de Rupert Murdoch, au susţinut interdicţia printr-o campanie intitulată "Let Them Be Kids" (Lăsaţi-i să fie copii).

Cu toate acestea, interdicţia ar putea tensiona relaţia Australiei cu aliatul său cheie, Statele Unite, unde Elon Musk, proprietarul X şi o figură centrală în administraţia preşedintelui ales Donald Trump, a declarat într-o postare recentă că măsura pare a fi o "modalitate ascunsă de a controla accesul la internet al tuturor australienilor".

Această decizie subliniază şi o stare de antagonism între Australia şi giganţii tehnologici, majoritatea având sediul în Statele Unite, pe fondul creşterii reglementărilor stricte impuse acestora.

Un purtător de cuvânt al Meta a declarat că proprietarul Facebook respectă legislaţia australiană, dar este "îngrijorat" de acest proces, care "a grăbit adoptarea legislaţiei fără a lua în considerare în mod corespunzător dovezile, ceea ce industria face deja pentru a asigura experienţe adecvate vârstei şi vocile tinerilor".

Reprezentanţii TikTok şi X, despre care guvernul australian a declarat că vor fi afectaţi de interdicţie, nu şi-au exprimat încă punctul de vedere cu privire la noua lege.

Companiile - inclusiv Alphabet/Google, a cărei filială YouTube este exceptată deoarece este utilizată pe scară largă în şcoli - au susţinut că legislaţia ar trebui amânată până după perioada de testare a metodelor de verificare a vârstei.

"Este carul înaintea boilor", a declarat Sunita Bose, director general al Digital Industry Group, care are ca membri majoritatea companiilor de social media. "Avem proiectul de lege, dar nu avem orientări din partea guvernului australian cu privire la metodele corecte pe care o serie întreagă de servicii care fac obiectul acestei legi vor trebui să le utilizeze", a adăugat Bose.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7199
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3386
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9783
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.7229

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb