Australia: Manifestaţii în favoarea reformei privind dreptul aborigenilor

F.D.
Internaţional / 17 septembrie 2023

Australia: Manifestaţii în favoarea reformei privind dreptul aborigenilor

Câteva mii de persoane s-au mobilizat duminică în Australia pentru a apăra o reformă istorică a drepturilor indigenilor, care va face obiectul unui referendum pe 14 octombrie, relatează Agerpres.

Mii de oameni au participat la demonstraţiile 'Walk for Yes' ('Marşul pentru da') în mai multe oraşe mari înainte de acest vot care le-ar putea acorda australienilor indigeni dreptul constituţional de a fi consultaţi cu privire la politicile care îi afectează.

La mai bine de 200 de ani de la colonizarea britanică, populaţiile indigene - ale căror strămoşi au trăit pe continent timp de aproximativ 60.000 de ani - au o speranţă de viaţă şi un nivel de educaţie mai mici decât ceilalţi australieni şi sunt semnificativ mai susceptibile de a muri în custodia poliţiei.

"Cred că avem nevoie de o voce în Parlament. Este timpul", a declarat Laurel Johnson, o pensionară în vârstă de 58 de ani care lucrează în serviciile comunitare indigene şi s-a alăturat sutelor de persoane care au participat la mitingul din Sydney.

Cameron Lum, în vârstă de 34 de ani, a declarat că s-a alăturat mitingului din Sydney pentru a sprijini "o schimbare mult aşteptată în această ţară".

"Cred că acest lucru deschide calea pentru schimbări politice masive conduse de oamenii primelor naţiuni", a spus el.

Suporterii votului pozitiv la referendum s-au adunat şi în Melbourne, Canberra, Perth, Brisbane, Darwin, Hobart şi Alice Springs.

Ei susţin că acest proiect emblematic de reformă al guvernului de centru-stânga al prim-ministrului Anthony Albanese ar contribui, dacă va fi adoptat, la remedierea acestor inegalităţi.

Sondajele recente arată, totuşi, că aproximativ 60% dintre alegători se opun reformei, ceea ce reprezintă aproape o răsturnare a situaţiei faţă de anul trecut.

Oponenţii propunerii susţin că aceasta ar conferi privilegii speciale popoarelor indigene, adăugând în acelaşi timp un strat inutil de birocraţie.

Ei deplâng lipsa detaliilor cu privire la reformă, care ar urma să fie elaborată de Parlament dacă votul afirmativ câştigă.

Pentru a fi adoptată, reforma trebuie să aibă sprijin majoritar în Australia la referendum, dar şi o majoritate în cel puţin patru din cele şase state.

Votul este obligatoriu, iar non-alegătorii care nu au un motiv valabil sunt pasibili de o amendă de 20 de dolari australieni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb