• Suma propusă este un record: 470 de milioane de dolari
Autoritatea de reglementare a tranzacţiilor cu energie electrică din SUA a propus o amendă record de 469,9 milioane de dolari pentru banca britanică "Barclays" Plc, pentru o presupusă manipulare a pieţei locale de profil.
Comisia Federală de Reglementare a Energiei (FERC) a propus o amendă de 435 de milioane de dolari, plus vărsarea a 34,9 milioane de dolari din profitul "Barclays" pentru încălcarea reglementărilor anti-manipulare a pieţei de comercializare a electricităţii, în perioada 2006 - 2008.
"Am concluzionat că modul de conduită al Barclays constituie cel puţin imprudenţă. Traderii ştiau că activităţile lor erau, probabil, ilegale şi au ignorat avertismentele", potrivit FERC. Autoritatea arată că traderii erau dispuşi să accepte pierderi pe "piaţa pentru ziua următoare" ca să poată beneficia de poziţiile "Barclays" la piaţa futures InterContinental Exchange. FERC susţine că aceste acţiuni au costat alţi jucători de pe piaţa energiei electrice şi cea financiară 139,3 milioane de dolari
FERC a informat că aşteaptă o motivaţie de la "Barclays", în care banca să arate de ce nu ar trebui să plătească amenda propusă. Răspunsul trebuie înaintat FERC în 30 de zile.
"Suntem dezamăgiţi de acţiunea FERC şi dezaprobăm cu tărie afirmaţiile făcute de această autoritate împotriva Barclays, respectiv a unor foşti traderi ai săi", a declarat Mark Lane, purtător de cuvânt al băncii, adăugând: "Credem că sistemul nostru de comercializare a energiei electrice a fost legitim şi conform legislaţiei în vigoare".
Pe de altă parte, "Barclays" a anunţat că este, de asemenea, obiectul unor anchete separate ale Departamentului american de Justiţie şi autorităţii pieţei de capital din SUA (SEC).
Decizia FERC în privinţa băncii britanice este parte a unei acţiuni menite să combată manipularea pieţelor energiei electrice, unde uproducătorii şi distribuitorii din domeniu cumpără şi vând electricitate. Agenţia derulează, în acest sens, anchete şi la alte bănci: "JPMorgan Chase & Co." din SUA şi "Deutsche Bank" AG din Germania.