AUTORITĂŢILE AU FĂCUT PRAF ORDONANŢA Producătorii de energie verde vor să dea statul în judecată

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 iunie 2013

Producătorii de energie verde vor să dea statul în judecată

Modificarea schemei de sprijin pentru regenerabile, neclară şi neconstituţională, în opinia investitorilor

Autorităţile au reuşit să facă praf intenţia bună de a armoniza sprijinul acordat producătorilor de energie verde cu problema consumatorilor industriali şi casnici afectaţi de criza economică, de a avea facturi suportabile. Autorităţile au pornit de la ideea micşorării costurilor consumatorilor cu certificatele verzi, care ar fi trebuit să suporte, în perioada 2013-2015, un vârf de plată.

Departamentul pentru Energie a ajuns la concluzia că este bine să amâne acordarea unei părţi importante a certificatelor timp de trei ani (jumătate pentru eoliene, o treime pentru microhidrocentrale şi fotovoltaice), începând de la 1 iulie 2013, pentru aplatizarea efortului financiar al consumatorilor. Prin Guvern, a fost analizată şi varianta schimbării doar a unor prevederi la regulile de funcţionare a pieţei (penalizarea producţiei regenerabile pentru crearea dezechilibrelor, scurtarea perioadei de tranzacţionare a certificatelor etc).

Numai că, în ordonanţa de urgenţă adoptată şi publicată în Monitorul Oficial vineri seară, a apărut un fel de "salată" de măsuri din toate aceste variante. În consecinţă, investitorii se pregătesc să dea statul în judecată, iar consumatorii riscă să rămână tot cu facturile mari pentru certificatele verzi.

Ordonanţa de Urgenţă adoptată, recent, de Guvern pentru modificarea sprijinului acordat producţiei de energie din surse regenerabile (vânt, soare, apă, biogaz, biomasă) seamănă cu orice, mai puţin cu o lege clară, nu. Actul normativ stipulează amânarea unei părţi a certificatelor verzi, dar fără să spună clar pentru cine se aplică (producătorilor existenţi sau şi celor care-şi vor da în folosinţă unităţile de producţie de acum înainte). Producătorii vor intra în posesia certificatelor amânate în perioada 2017-2020, dar nu este precizat sistemul de garantare a recuperării lor (la ce preţ, cine ţine evidenţa etc).

Mai mult decât atât, nu mai primesc certificate verzi parcurile fotovoltaice situate pe terenuri care, la data intrării în vigoare a ordonanţei (1 iulie 2013), sunt în circuitul agricol. În prezent, majoritatea parcurilor fotovoltaice sunt construite sau în curs de realizare pe terenuri agricole.

Producătorii de energie curată nu vor mai primi certificate verzi pentru cantităţile de energie electrică livrate suplimentar de unităţile dispecerizabile faţă de cantităţile de energie notificate la Transelectrica. Experienţa acestui an arată că producţia de energie din vânt a realizat şi cantităţi duble faţă de cele notificate.

Tranzacţionarea certificatelor verzi se va face centralizat, transparent, nemaifiind permise contractele bilaterale, iar ANRE va monitoriza semestrial schema de sprijin acordată pentru energia curată, pentru a diminua sprijinul acordat în cazul în care se constată supracompensarea (în legea veche, nu era permisă micşorarea numărului de certificate mai devreme de 1 ianuarie 2014 pentru fotovoltaice şi mai devreme de 1 ianuarie 2015 pentru eoliene).

Toate aceste măsuri, aruncate de-a valma în ordonanţa de urgenţă, au zdruncinat serios industria noastră de producţie a energiei curate. Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), ne-a declarat: "Ordonanţa omoară industria energiei regenerabile. Este prost redactată tehnic, cuprinde foarte multe neclarităţi, iar marii operatori din domeniu se pregătesc acum să acţioneze statul în judecată. Şansele lor de câştig sunt foarte mari, iar dacă statul va ajunge în situaţia să acorde despăgubiri, tot consumatorii vor avea de suferit pentru că sunt bani publici în joc".

RWEA a încercat de nenumărate ori să discute cu autorităţile pe marginea amânării acordării certificatelor, pentru a media interesele investitorilor cu cele ale marilor consumatori. RWEA este total surprinsă că, în condiţiile amânării acordării a jumătate din certificatele cuvenite parcurilor eoliene, Guvernul penalizează dezechilibrele şi limitează autorizarea unităţilor noi la nivelul stipulat în Planul Naţional de Alocare. Potrivit domnului David, în prezent, nu este clar căror unităţi se aplică amânarea certificatelor, în condiţiile în care Guvernul poate oricând, acum, să reducă numărul certificatelor acordate parcurilor eoliene de la 2 la 1,5/MWh. Domnia sa ne-a precizat că planurile de afaceri ale dezvoltatorilor sunt serios afectate şi că industria de profil se va confrunta şi cu falimente.

Ciprian Glodeanu, preşedintele RPIA (Asociaţia din Industria noas-tră fotovoltaică), ne-a declarat: "Ordonanţa este neconstituţională. Este un dezastru de redactare legală. Nimeni nu înţelege nimic. Nimeni nu are habar cum se aplică, care sunt unităţile vizate de amânare şi cine ne garantează că din 2017 vom mai primi înapoi certificatele şi la ce preţ. Aşteptăm să vedem cadrul de aplicare de la ANRE - reglementatorul pieţei. Nu ştim ce se întâmplă cu parcurile fotovoltaice de pe păşuni sau terenuri scoase parţial din circuitul agricol".

Domnia sa apreciază că dacă ANRE nu va face "lumină" în aplicarea legii, atunci industria fotovoltaică se va confrunta cu falimente, iar investitorii sunt pregătiţi să dea statul în judecată: "Multe proiecte eoliene şi fotovoltaice vor intra în faliment dacă se aplică şi amânarea şi reducerea numărului de certificate şi sistemul de penalizări. Băncile care au finanţat aceste proiecte vor avea o mare problemă. Oricum, încrederea investitorilor în România a fost serios zdruncinată. Noi am fost de acord să discutăm asupra amânării certificatelor, am avut mai multe propuneri, dar nimeni nu ne-a luat în seamă".

Surse din ANRE ne-au spus că specialiştii instituţiei dau din colţ în colţ pentru că nu ştiu ce să înţeleagă din buclucaşa ordonanţă. Potrivit surselor noastre, nici reprezentanţii ANRE nu au înţeles ce trebuie să aplice pentru parcurile fotovoltaice de pe terenurile agricole şi nici nu au idee, la această dată, ce unităţi de producţie a energiei curate vor fi supuse amânării certificatelor. Conform surselor citate, normal este ca amânarea să fie valabilă doar pentru unităţile funcţionale şi pentru cele care vor mai intra în producţie în acest an, până când Guvernul va decide micşorarea numărului de certificate acordate tehnologiilor supracompensate.

RWEA a trimis, ieri, un comunicat, în care arată că industria "verde" a sperat, până în ultimul moment, că autorităţile de profil vor avea capacitatea să evalueze corect şi echilibrat situaţia şi, în consecinţă, să adopte o soluţie viabilă pentru energia curată, în conformitate cu angajamentele asumate de ţara noastră. "Din păcate, guvernul s-a grăbit să adopte o Ordonanţă fără o analiză de impact, la presiunile marilor consumatori şi fără a ţine cont de efectele devas-tatoare asupra mediului investiţional. Mai mult, guvernul a luat această decizie fără să ţină cont de procedura de notificare către Comisia Europeană şi nici de faptul că nu era abilitat să dea o ordonanţă de urgenţă în domeniul energiei fără o consultare şi notificare prealabile ale Comisiei Europene, instituţia care a avizat schema iniţială de sprijin", mai arată comunicatul citat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Un text confuz are toate calitatile pentru a deveni neconstitutional,iar un departament care nu si-a definit obiectivele nu are cum sa nu redacteze texte confuze.

    Cand s-au avizat investitiile in centrale eoliene si solare,cineva ar fi trebuit sa se gandeasca ce faci cu centralele termice. 

    Probabil ca nu s-a gandit nimeni,tot romanul fiind siderat de dialogul prin presa dintre presedintie si guvern.

    Trebuie interzise televizoarele in birourile si in casele celor care fundamenteaza si aproba strategiile. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb