Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson i-au cerut oficial preşedintelui Vladimir Putin alipirea la Rusia, după "referendumul" privind anexarea, condamnat pe scară largă de comunitatea internaţională, informează AFP şi Reuters.
Liderul separatist prorus din Lugansk, Leonid Pasecinik, a declarat într-un text postat pe aplicaţia Telegram: "Dragă Vladimir Vladimirovici (...), vă solicit să examinaţi chestiunea aderării Republicii Populare Lugansk la Rusia, în calitate de subiect al Federaţiei Ruse. Suntem conştienţi de legătura istorică, culturală şi spirituală cu poporul multinaţional al Rusiei".
Anterior, Pascinik anunţase că se va deplasa la Moscova, la fel ca omologul său din regiunea Doneţk, Denis Puşilin, pentru oficializarea anexării la Rusia.
Şi Vladimir Saldo, care conduce administraţia de ocupaţie din Herson (sud), a transmis o scrisoare în care apără procesul electoral "absolut legal" şi invocă dreptul de autodeterminare al popoarelor, înscris în Carta Naţiunilor Unite. Acesta i-a cerut preşedintelui rus să parafeze anexarea "cât mai rapid posibil", notează Agerpres.
Declaraţiile liderilor proruşi au venit a doua zi după încheierea unor voturi privind anexarea, organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), "referendumuri" calificate drept simulacre de către Occident.
Oficialităţile locale proruse au anunţat că în aceste consultări populare, între 87% şi 99,2% dintre alegători s-au pronunţat pentru alipirea la Rusia. Parlamentul rus va vota, în următoarele zile, un document ce oficializează integrarea acestor patru regiuni în Federaţia Rusă.
În aceste condiţii, Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a îndemnat ieri la o creştere semnificativă a ajutorului militar occidental. "Ucraina îndeamnă Uniunea Europeană (UE), Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi Grupul ţărilor puternic industrializate (G7) să-şi amplifice imediat şi semnificativ presiunea asupra Rusiei, în special prin impunerea de noi sancţiuni aspre şi prin creşterea semnificativă a ajutorului militar pentru Ucraina", anunţă ministerul ucrainean într-un comunicat, cerând "tancuri, avioane de luptă, artilerie cu rază lungă de acţiune, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă".
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a îndemnat "toate statele şi organizaţiile internaţionale să condamne acţiunile ilegale ale Kremlinului în teritoriile ocupate de Ucraina".
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, ieri, că poziţia Berlinului cu privire la teritoriile ucrainene ocupate unde Rusia a organizat referendumuri nu se va modifica. Domnia sa a declarat, conform Neue Osnabrucker Zeitung: "Nu vom accepta rezultatele acestor simulacre de referendumuri, iar sprijinul nostru pentru Ucraina nu va fi diminuat. Germania sprijină Ucraina cât de bine poate şi în acelaşi timp face tot posibilul ca să prevină un conflict direct între NATO şi Rusia".
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că referendumurile din zonele separatiste sunt "parodii", respectiv "o încercare cinică de a-i forţa pe bărbaţii ucraineni din teritoriile ocupate din Ucraina să fie recrutaţi în armata rusă pentru a-i trimite să lupte împotriva patriei lor".
Zelenski a mai spus că, după organizarea acestor referendumuri de anexare, Kievul nu poate purta discuţii cu Moscova, iar recunoaşterea de către Rusia a "pseudo-referendumurilor" ca fiind "normale", punerea în aplicare a (aceluiaşi) scenariu ca în Crimeea şi încă o încercare de a anexa o parte a teritoriului ucrainean înseamnă că Ucraina nu are ce discuta "cu actualul preşedinte rus".
Ambasada SUA la Moscova le-a cerut cetăţenilor americani să părăsească imediat Rusia, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de internet a misiunii diplomatice, transmite EFE.
"Cetăţenii Statelor Unite nu trebuie să călătorească în Rusia şi cei care locuiesc sau călătoresc (în prezent) în Rusia trebuie să părăsească ţara imediat, dat fiind că există opţiuni limitate pentru călătorii comerciale", se menţionează în nota Ambasadei SUA la Moscova.
Misiunea diplomatică americană adaugă că, în prezent, opţiunile de a părăsi Rusia sunt "extrem de limitate", iar cel mai adesea nu sunt disponibile dacă rezervările nu se fac din timp, conform Agerpres.
"Rutele terestre pentru maşini şi autocare continuă să fie deschise", menţionează Ambasada SUA la Moscova, adăugând: "De aceea, americanii care decid să părăsească Rusia trebuie să o facă cât mai repede cu putinţă".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 09:09)
Care autoritati, alea care isi pun coada intre picioare cand pleaca armata rusa?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 12:43)
Exact.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 12:44)
Ar face orice "autoritatile", numai sa-si pastreze locurile caldute, cam ca la noi.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 13:02)
Dupa anexare nu mai pleaca de acolo armata rusa,
iar NATO NU VA RISCA un razboi nuclear cu rusii
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 13:07)
Care armata rusa? Vai de steaua lor din frunte...
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 20:45)
Armata rusa nu mai exista.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 21:13)
Ce argumente puerile,
fara cunoasterea realitatii,
jenant