Autoritatea de Supraveghere a Pieţei Financiare din Elveţia (FINMA) a anunţat ieri demararea procedurii de executare împotriva Credit Suisse în urma scandalului de spionaj care a ieşit la iveală anul trecut şi a afectat imaginea băncii.
Autoritatea a transmis, potrivit CNBC: "FINMA a deschis procedura de executare împotriva băncii, în cadrul căreia va urmări indicii privind încălcarea legislaţiei de supraveghere în contextul activităţilor de observare şi securitate ale băncii şi, în special, a întrebării cu privire la modul în care aceste activităţi au fost documentate şi controlate".
Totodată, FINMA a precizat că, în general, astfel de proceduri pot dura câteva luni.
Credit Suisse a transmis printr-un comunicat citat de CNBC că "a luat act" de decizia FINMA şi a promis să coopereze. Banca a declarat că directorii săi şi consiliul executiv insistă că "observarea angajaţilor nu face parte din cultura Credit Suisse".
Măsura FINMA vine după ce o anchetă independentă ordonată de bancă a dezgropat şi a detaliat un scandal care presupunea spionarea unui fost executiv, Iqbal Khan, după ce acesta a plecat să se alăture băncii rivale UBS. Ancheta demarată de Credit Suisse a constatat că operaţiunea de spionaj a fost comandată de Pierre-Olivier Bouee, pe atunci directorul operaţional al Credit Suisse.
CEO-ul Credit Suisse, Tidjane Thiam, a demisionat în luna februarie după cinci ani de muncă pe fondul anchetei iniţiale efectuate de FINMA, care a urmărit doi foşti angajaţi ai Credit Suisse, inclusiv fostul şef Iqbal Khan, fiind supuşi supravegherii.
Tidjane Thiam a recunoscut că scandalul spionajului a provocat "anxietate şi durere" şi a pătat reputaţia băncii.
CEO-ul demisionar a susţinut, însă, că nu era la curent cu operaţiunea de spionaj, care a dus şi la demisia COO Pierre-Olivier Bouee şi la sinuciderea unui anchetator privat, iar ancheta externă desfăşurată nu a găsit nicio indicaţie sau dovadă că Thiam ştia ceva sau a fost informat despre operaţiunile de supraveghere.
Banca s-a grăbit să reducă daunele provocate de eforturile de a acoperii supravegherea sub acoperire a fostului executiv. În octombrie, preşedintele Credit Suisse, Urs Rohner, şi-a cerut scuze faţă de Khan şi familia sa pentru operaţiunea de observare "greşită şi disproporţionată" despre care a spus că a cauzat "daune grave reputaţiei băncii".
O anchetă internă efectuată anul trecut de firma de avocatură Homburger a stabilit că Bouee a acţionat singur în decizia de supraveghere a lui Khan, care a părăsit brusc creditorul elveţian în iulie pentru a se alătura acerbului rival intern UBS.
Banca din Zurich a declarat miercuri că va continua să coopereze pe deplin cu FINMA.